8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren
14 september 2017 

8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren

8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren. Buikdans technieken liggen aan de basis van het buikdansen. Maar dat niet alleen. Buikdans technieken, bewegingskwaliteiten, kennis van buikdansmuziek, ruimtegebruik, timing, expressie en uitstraling zijn allemaal aspecten van het buikdansen.

Zij zijn even belangrijk. Daarom leer je in mijn buikdansles al deze aspecten tegelijkertijd.

Natuurlijke expressie

Je hebt zeker eens een verhaal gehoord over een muzikant die van nature heel goed kon spelen. Wanneer zij* dan naar het conservatorium gaat dan leert zij meer technieken, noten lezen, arrangementen naspelen, analyseren enz. Vaak verliest zij dan haar natuurlijke expressie. Weg zijn de flow. Weg is de schoonheid van haar muziek. Het gekke is dat zij dan ook de weg terug in de vrije muzikale expressie niet meer kan vinden. Want loslaten en afleren is moeilijker dan bijleren.

*= Waar “zij” staat kan ook “hij” mee worden bedoelt.

Vrije expressie maakt mij gelukkig

In dans heb je een soortgelijk fenomeen. Ik hield altijd al van de vrije expressie. Dat maakt mij gelukkig. Ik was daarom altijd op de hoede. Dat aspect van vrije expressie bepaalde mede mijn keuze bij wie ik op dansles ging. Ook waar ik later dans ging studeren.

Toch overkwam het uiteindelijk ook mij

Toch overkwam het uiteindelijk ook mij. Ik was de vrijheid van expressie opeens kwijt. Zonder het te merken was ik mijn plezier en mijn vrije expressie kwijt. Pas in het gesprek met een bevriende collega buikdanseres werd ik mij ervan bewust. Zij kende mij namelijk van daarvoor.

Eigen dansstijl

Ik raakte mijn plezier niet kwijt door mijn professionele dansopleiding in de postmoderne dans. Daar werden wij juist gestimuleerd om onze eigen dansstijl te creëren. Alleen had ik in deze periode van mijn leven als danser een grote behoefte aan danstechniek. Dat zocht ik dan bij het buikdansen. Ik koos de strengste buikdanseres die ik kon vinden om bij in de leer te gaan. Op een dag was het gebeurt. Ik was mijn expressie kwijt.

Ontworstelen

Ik moest mij daarna ontworstelen aan bepaalde buikdans technieken. Ik moest mijn eigen manier van bewegen in buikdans hervinden. De vrijheid terug veroveren. Het duurde een aantal jaren. Het is mij wel gelukt. Op een dag zag ook mijn bevriende collega buikdanseres weer die smile op mijn gezicht wanneer ik danste. Net zoals voordat ik in de leer ging bij die strenge buikdans juf.

Hoe je kan voorkomen wat mij overkwam

Ik geef je hieronder 8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren. Wees daarbij niet te streng voor jezelf. Buikdans is meer dan techniek alleen.

8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren

1. Speel met de aangereikte buikdans technieken
2. Herhaal de net geleerde buikdans techniek net zo lang totdat jij de beweging voelt
3. Voelt het lekker? Blijf dan in die beweging.
4. Duik in het gevoel wat de beweging jou geeft. Wissel pas van beweging als jij er genoeg van hebt.
5. Geef jezelf de tijd.
6. Kun je met dezelfde beweging nog meer de muziek vertalen? Werk met timing.
7. Vraag je eens af wat je liever hebt, dat een aantal buikdans technieken in je bloed komen te zitten? Of dat je veel buikdans technieken oppervlakkig kan reproduceren?
8. Wanneer je kiest voor het eerste dan is terug gaan naar de basis altijd wel nuttig.

De volgende keer vertel ik je meer over wat ik exact bedoel met elke 8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren. Blijf mij dus wel volgen.

8 tips om makkelijk buikdans technieken te leren

Wat helpt jou om zonder moeite buikdans technieken te integreren? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Heb jij ook zin in om te komen buikdansen in Haarlem?

Wacht dan niet te lang. Het loopt ontzettend goed. Er zijn nog maar 2 plaatsen beschikbaar. Daarna open ik de wachtlijst voor de buikdansles in Haarlem. Wil je gelijk aanmelden? Klik dan hier. Doe dat ook voor meer informatie.

Buikdans cursus Utrecht en buikdansles Amsterdam

In de buikdans cursus in Utrecht, die aanstaande zondag begint, zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Ook in de buikdansles in Amsterdam is nog wel plek.

Gun je meer vrouwen de vrije expressie in hun vrouwelijkheid?

Deel dan deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter of stuur hem door naar je eigen mailinglijst.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Valentina
Door

Valentina

op 15 Sep 2017

Heel erkenbaar dit! Jij bent zelf helemaal niet zo streng als de lerares uit jouw verhaal, toch heb ik het ook ervaren na een aantal lessen: de technieken werden heel belangrijk en weg was mijn vreugde in het dansen. Authentic Movement uit jouw lessen helpt mij enorm om momenten te vinden om al die technieken te laten varen en van de spontane bewegingen te genieten, en zo het plezier van de natuurlijke dans terug te vinden

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Sep 2017

Ik denk dat is wat ik ook wel eens de 'droge fase' noem. Je begint met buikdansen en je word er zo blij van. Je wil dan meer. Je wil meer buikdans technieken leren.Het lichaam heft zijn eigen tijd. Danstechniek integreer je langzaam. Dat is niet erg. Wanneer buikdansen je levensstijl is geworden dan heb je geen haast. Je danst omdat het je plezier. lichaamsbeweging en ontspanning tegelijk brengtIk ben blij om te horen dat je jouw aanvankelijke plezier dan ook snel weer terug hebt gevonden. En dat mijn authentic movement lessen je daarbij hebben geholpen.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 15 Sep 2017

Een nieuwe techniek gebruik ik nooit in de dans zelf. Zonder muziek blijf ik werken aan de techniek, vaak meerdere malen per dag een paar minuten. Integratie in de dans gaat daarna soms automatisch, maar kan ook een tijd duren. Soms hoor ik een stukje muziek in mijn hoofd waarop de beweging zou passen en dat oefen ik dan. Soms is een beweging na een tijd ineens in mijn improvisatie aanwezig. Hoe dan ook: ik probeer nooit bewust om nieuwe technieken in mijn dans te verwerken, want dan ga ik denken en ben ik niet meer aanwezig in het moment.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Sep 2017

Je zorgt op deze manier ervoor dat de beweging in vlees en bloed overgaat. Dan heeft de beweging de kans om jou te verassen tijdens jouw dansimprovisatie.Wanneer je er juist niet aan denkt en lekker in de flow bent dan komt de beweging soms opeens vanuit je lichaam. Dat is dan een groot cadeau en soms zelfs een doorbraak.

Nura
Door

Nura

op 15 Sep 2017

Dat klinkt goed Sa'adia! Jouw beschrijving neem ik zeker mee als tip, zelf sta ik thuis ook wel eens enkele bewegingen te 'doen' en dat houdt het voor mij op die manier ook leuk in plaats dat je alleen steeds een hele dans danst en dan blijft opbotsen tegen een beweging die niet lukt of er verkeerd is ingeslopen :) Had mij alleen nooit gerealiseerd dat deze momenten thuis juist een groter effect konden hebben.... ipv enkel een spontane uitleving te zijn!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Sep 2017

Wat goed van je hoe je dat doet Nura. Fijn dat je door het verhaal van Sa'adia door hebt hoe nuttig dat is!

Reactie plaatsen