Hoe leer je buikdansen zonder choreografie
05 juli 2018 

Hoe leer je buikdansen zonder choreografie

Hoe leer je buikdansen zonder choreografie? Dat kan toch niet. Of misschien ook weer wel?

Ik krijg soms de indruk dat veel mensen denken niets te leren wanneer er geen choreografie word gegeven. Ik zou dan wensen dat ze mijn leerlingen zouden zien buikdansen.  Een van mijn leerlingen herinnerde mij eraan dat wij gewend zijn om alleen met ons verstand te leren. Alles wat niet met ons hoofd gebeurt daar denkt men algauw dat je niets leert.  Maar dat is niet zo.

Helemaal in de flow

Ik geef zelden een choreografie. Gewoon omdat er andere wegen naar Rome zijn. En omdat ik het buikdansen zelf zo belangrijk vind. Ik wil dat je helemaal in de flow komt en dat je veel plezier beleeft.  Maar vooral ook omdat mijn leerlingen liever les krijgen in gestructureerde improvisatie. Vanaf 18 september geef ik wel choreografie les voor de gevorderden in de buikdansles in Zaandam. Maar  hoe leer je buikdansen zonder choreografie?

Hoe leer je buikdansen zonder choreografie

1.)Door te buikdansen leer je buikdansen
2.)Danstechnieken en bewegingskwaliteiten
3.)Leer de Egyptische buikdans muziek interpreteren
4.) Duik in je gevoel en zet in wat je nodig hebt voor jouw expressie. Laat ook weg wat je niet nodig hebt.

Door te buikdansen leer je buikdansen

Je leert door te doen. Je leert ook door fouten te durven maken. Ga er gewon lekker voor. Leef je uit bij het buikdansen. Laat je inspireren door mij en de andere vrouwen in de les.

Danstechnieken en bewegingskwaliteiten

Speel met de danstechnieken en de bewegingskwaliteiten. Herhaal danstechnieken zo lang zoals jij dat lekker vind. Duik helemaal in een beweging. Onderzoek de manier waarop je gaat bewegen. Experimenteer met langzaam en snel, groot en klein, vloeiend en strak. Ronde zachte bewegingen ga je voelen wanneer je deze langzaam maakt. Dan kom je bij sensualiteit.

Leer de Egyptische buikdans muziek interpreteren

Egyptische buikdans muziek is anders dan wat je gewend bent. Er zitten bijvoorbeeld veel halve tonen in.  Je krijgt houvast door jezelf de volgende vragen te stellen:  Waar dans je op de melodie en waar op  het ritme?  Waar dans je op de vierkante meter en waar ga je de ruimte in? Muzikale structuren moet je wel goed kennen wil je op de geïmproviseerde verassingen van de muzikanten inspelen.  Het leren kennen van de verschillende structuren in de muziek en hoe erop te buikdansen  is iets wat je gaat  leren bij mij.

Duik in je gevoel en zet in wat je nodig hebt voor jouw expressie. Laat ook weg wat je niet nodig hebt.

Egyptische muziek leeft van herhalingen en van subtiele veranderingen daarin. Dat betekent dat jij als buikdanseres ook jouw bewegingen mag blijven herhalen. Soms verandert een beweging vanzelf wel.  Maar dat gebeurt alleen dan wanneer je erin durft te duiken.

Wat heb je geleerd op buikdansles en waardoor?

Was het aanleren van een choreografie daarin belangrijk? Of iets anders? Wat was dat dan? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Sneller en met meer plezier leren buikdansen

Wist je al dat je body en mind optimaal kunt voorbereiden om sneller en met meer plezier te leren buikdansen? Ontvang mijn gratis e-book “Lekker in je lijf dankzij buikdans” met een aantal van mijn voorbereidende oefeningen. Het staat ook boordevol  met tips.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 06 Jul 2018

Voordat ik bij Sabouschka op les kwam, danste ik al een paar jaar. De meeste bewegingen had ik onder de knie. Ik kende een aantal mooie combinaties. De muziek voelde ik goed aan. Maar er ontbrak iets. Want: hoe maakte je bewegingen tot een dans? Door heel veel bewegingen achter elkaar te plakken? Is de dans dan een optelsom van stukjes beweging? Door de lessen van Sabouschka leerde ik dat flow of movement en aanwezig zijn in het moment het verschil maken tussen echt dansen en bewegingen aaneen rijgen, tussen doen met je verstand en dansen vanuit je hart. Het heeft mijn plezier in buikdansen onnoemelijk vergroot.

Mariette
Door

Mariette

op 08 Jul 2018

Ik kijk er ontzettend naar uit om in september te beginnen met de buikdanslessen van Sabouschka. Haar persoonlijkheid en de manier van lesgeven spraken mij gelijk aan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Jul 2018

Hoi Mariette, wat lief wat je schrijft. Ik kijk er ook naar uit om jou te mogen begroeten in onze buikdansles in Amsterdam. Groetjes, Sabouschka

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Jul 2018

Dank je wel voor jouw heldere uitleg over wat dansen is. En ook over wat geen buikdans is. Dat slaat de spijker op zijn kop.

Claire
Door

Claire

op 18 Jul 2018

Ik ben heel blij met dansen door muziek interpretatie. Choreografie is moeilijker voor mij.

Reactie plaatsen