Authentic bellydance

Authentic bellydance heeft te maken met je ik eigen dansexpressie in buikdans. Door je ik eigen manier van bewegen te hervinden ontwikkel je jouw eigen stijl van buikdansen.

Alhoewel er vaak dansers uit de landen van herkomst claimen, dat zij de enigen zijn, die de authentieke stijlen van buikdans beheersen, is dat niet zo. Zelfs top ster Dina, Queen of Caïro, vertelde in een van haar workshops die ik bezocht, dat het juist erom gaat om jezelf te zijn in je buikdans.

Koperen

Ze zei letterlijk dat het er niet om gaat om haar te koperen. Ze antwoordde zo op de vraag waarom haar bewegingen bij haar zo mooi uitzien. En waarom dat niet zo is bij de duizenden buikdanseressen – wereldwijd – die haar koperen.

Integreren i.p.v. schools leren

Het ontwikkelen van je ik eigen buikdans gaat bij mij wel gepaard met het integreren van traditionele Egyptische bewegingen op oeroude Egyptische klanken. Integreren betekent dat je de tijd krijgt om een beweging als het ware te verteren. Dat is veel plezieriger dan schools leren. Schools leren gebeurt vaak alleen vanuit je denken.

Schijnbare tegenstelling

Ik weet dat het ontwikkelen van buikdans een schijnbare tegenstelling lijkt. Dat is alleen voor diegenen zo die ons danswerk nog niet kennen.

Geen tegenstelling

Laat ik jou vertellen waarom dit geen tegenstelling is. In mijn buikdans cursussen leer je geleidelijk aan danstechniek. Daarnaast ontwikkel je bewegingskwaliteiten die de authentic bellydance nou juist typeren.

Schudden van plezier

Daarmee bedoel ik dat je met beide voeten op de grond komt te staan. Vrouwen die uit mijn dansstudio voortkomen zijn geaard. Vanuit deze grounding is het veel makkelijker om die ronde soepele bewegingen te doen. Je word zo zacht als pudding terwijl je stroomt als water. Water is niet alleen maar zacht. Water heeft ook een enorme power. Naast de zachtheid en flow krijg jij dan ook een enorme power. Je krijgt peper onder je kont. Dat maakt het schudden van plezier in je los. En dat terwijl je op en top vrouw bent: zacht, teder, verleidelijk en sensueel.

Authentic movement en buikdans

Authentic movement opent de deuren naar het onbewuste. Je kunt daardoor onbewuste bewegingen integreren naar de bewuste dansbeweging. Het geeft niet alleen een enorme verrijking in je buikdans. Het geeft je ook ontzettend veel rust, of juist creativiteit en plezier.

Oordeelloosheid kweken

Je beweegt met de ogen dicht onder de bescherming van een partner. Je partner kijkt altijd vanuit de liefde in haar hart. Oordeelloosheid word gekweekt. Wanneer jouw partner geen oordeel over jou heeft dan voel je dat. Zo kun jij je eigen oordeel over jezelf ook loslaten.

Vruchtbare aarde

Weet je wat met planten gebeurt wanneer ze in vruchtbare aarde terechtkomen? Ze gaan opbloeien. Authentic movement is vruchtbare aarde voor jouw ik eigen manier van bewegen.

Authentic bellydance

Ik heb authentic movement verder ontwikkelt door het toe te passen voor buikdans. Ik bereid je lichaam en geest voor door mijn lekkere grondoefeningen. Daar trekken we tijd voor uit. Dan kun je werkelijk ontspannen. Je rug en alle gewrichten worden lekker soepel en zacht.

In 3 stappen

Authentic movement geef ik in de 3 stappen. Stap 1 is authentic movement zoals dat ook elders word gepraktiseerd. Stap 2 geef ik de muziek erbij maar dan zo zachtjes alsof je er alleen van droomt. Stap 3 kom je van de grond af, bind je een sjaal om je heupen en komt de muziek wat harder. Voordat je het weet sta je met de ogen dicht te buikdansen.

Authentic movement

Authentic movement geeft je weer de ervaring van heelheid, speelsheid en creativiteit. Daar komt alles in samen. Je plukt als het ware de vruchten van het hele jaar.

Wat betekent authentic movement voor jou?

Wat betekent authentic movement voor jou? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Zomer workshop authentic bellydance in Haarlem

Deze zomer workshop authentic bellydance in Haarlem is niet alleen voor mensen uit Haarlem en omgeving. Het is de moeite waard om ook van wat verder weg te komen. Aangezien wij de hele middag lekker bezig zijn is geen reis te ver.

Wanneer

De workshop is op 9 september van 13.00-18.00 uur met een half uur pauze ergens in het midden.

Voor wie

Als je mee wilt doen dan ben je van harte welkom. Het is fijn wanneer je al wat danservaring hebt. Toch is een open geest veel belangrijker dan danservaring. Soms heeft een beginner meer openheid van geest dan iemand die al jaren buikdanst. Gelukkig zijn er ook wel gevorderde buikdanseressen die bij willen leren en openstaan voor nieuwe wegen. Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Ook voor de partners

Deze workshop is ook toegankelijk voor mannen! Dat is anders dan gedurende het dansjaar. Dan zijn de cursussen alleen voor vrouwen. Wil je als partner meedoen samen met je vrouw of vriendin? Dan ben je – zoals altijd in de zomer workshops – ook dit jaar weer welkom.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook Twitter, LinkedIn.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sanna
Door

Sanna

op 21 Jul 2017

Ik ben helemaal fan van de manier waarop jij lesgeeft. Na jaren en jaren alleen 'hoofd' te zijn geweest, kom ik nu steeds meer in mijn lijf. Ik ben hier op verschillende manieren mee bezig (geweest) en sinds een paar maanden met (buik)dans begonnen. Om heel eerlijk te zijn is de techniek van buikdans niet het belangrijkste voor mij. Voor mij is het me kunnen uitdrukken in beweging, in dans. Op die criteria heb ik jou 'uitgekozen'. Dat pakt dus heel goed uit!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 Jul 2017

Wat lief wat je schrijft Sanna. Fijn om te horen dat je steeds meer in je lijf komt.Ik ben blij om te horen dat techniek je minder interesseert dan jezelf uit te drukken in dans en beweging. Danstechniek zal vanzelf wel integreren. Het kan bijna niet anders.Je zit in de buikdansles in Utrecht met veel vergevorderde buikdanseressen samen. Deze invloed maakt dat je snel en ongemerkt gaat leren buikdansen. Al mijn oefeningen vooraf zijn erop gericht om de doorvoelde bewegingskwaliteiten te ontwikkelen. Dat is de essentie van buikdans. Je krijgt les in muziekinterpretatie.Deze 3 elementen zorgen ervoor dat je jezelf uit gaat drukken in buikdans. Dat je niet afgeleid word door denken in pasjes en stapjes. Houd je doel dus goed in de gaten.Leuk om te weten: oorspronkelijk gaat het er meer om dat de buikdanseres haar persoonlijkheid laat zien in haar buikdans dan haar techniek.

Riëtte
Door

Riëtte

op 22 Jul 2017

Ja, water noem ik mijn schrijfsel.... water vind ik heerlijk, om te drinken, in bad en om in te zwemmen ! Een waterratje ten voeten uit ! In het Amsterdamse zwembad oost mijn zwemdiploma's gehaald en ook nog een waterteken (scorpio), dat betekend gevoel !Bij alle wateren vroeg ik altijd al 'ik wil daar zwemmen !' Zwemmen is mijn lust en leven, ook met vinnen zwemmen vind ik heerlijk !Nu probeer ik dat specifieke gevoel ook in mijn buikdans terug te vinden, de soepelheid, het vloeibare, de ervaring van heelheid, speelsheid en creativiteit ! Mijn lieve JW gaat ook dit jaar weer meedoen !Liefs JW & Riëtte XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jul 2017

Dat is een goede wens Riëtte. Stromen zoals water. De buikdans vanuit het gevoel, wat de muziek in jou opwekt, uit je lijf laten stromen.

Asala
Door

Asala

op 27 Jul 2017

Authentic movement betekent voor mij: de oorspronkelijke levensenergie die zelf zijn weg vindt door zijn verbinding van lichaam, geest en de creatieve impuls die er mag zijn. Dit toe te laten vergt enige oefeningen in authentic movement wat ik elk danstrimester en tijdens zomercursussen niet wil missen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 28 Jul 2017

Je beschrijft het heel goed Asala. Leuk dat je ook laat weten dat het oefening en tijd vergt om dit toe te laten. Dat is heel belangrijk om te weten voor de nieuwkomers.Super lief dat je mij laat weten dat je deze bijzondere lessen niet wilt gaan missen tijdens de lessenreeksen en tijdens zomercursussen. Zoals je weet is dat ook mijn lieveling manier om dansles te geven. Dan ben ik dubbel blij om te horen dat het aansluit.

Else
Door

Else

op 29 Jul 2017

Authentic bellydance is voor mij echt een fijne en relaxte manier om te leren dansen, het gaat nu op een speelse manier, en niets moet. Ik denk, mezelf kennende, dat als ik op een bepaalde manier zou moeten leren dansen, ik er veel minder plezier in zou hebben, zou misschien sneller afhaken.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jul 2017

Wij moeten al zo veel Else. Ik ben blij om een plek te mogen creëren waarin ieder in haar eigen tijd en op haar eigen manier mag bewegen en dansen. Fijn dat je dat waardeert Else.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 12 Oct 2019

Afgelopen zomerworkshop heb ik een bijzondere ervaring gehad met authenticiteit movement. Tijdens de voorafgaande oefeningen ter voorbereiding kwam er zo uit het niets emotie naar boven. Door de oefeningen en het luisteren naar de muziek met gesloten ogen kwam ik tot andere bewegingen. Twee dagen later luisterde ik thuis naar hetzelfde muziekstuk, maar de beleving was een stuk minder intens. Authentic movement maakt wel degelijk wat los in je en kan leiden tot een meer creatieve vorm van dansen. Ik vind het heerlijk.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Oct 2019

Interessant dat je daardoor naar andere bewegingen kwam. Dat was afgelopen woensdag ook zichtbaar. Toen kwam je een gemiste les inhalen in de buikdansles in Amsterdam. Er waren veel afmeldingen die avond waardoor het bijna een privéles was. Aangezien de gevorderden waren afgemeld deed ik veel basis techniek met jullie. Dat was altijd al je wens.Je kwam tot een ontdekking wanneer de beweging er was en goed voelde en wanneer niet. We hebben besproken dat je die momenten opzoekt dat de beweging er is en waarom. In jouw geval is dat bij het buikdansen op de vierkante meter. Dat is dan ook nog heel traditioneel.Nadat we lange tijd aan danstechniek hadden gewerkt stimuleerde ik het vrije buikdansen. En opeens leek jij de meest gevorderde in de groep. Je danste zo ontzettend mooi. Een grappig bijkomend effect is het dat je in de stijl danste van mijn eigen meest belangrijke lerares Egyptische dans. Je had haar van de zomer op YouTube ontdekt en wilde zo graag buikdansen net als zij. Zo ging het mij ook in het begin van mijn danscarrière. Grappig dus dat je je afgelopen woensdag net zo danste.

Claire
Door

Claire

op 02 Jun 2021

Leuk om dit weer te lezen in 2021. De online lessen houd mij wat soepel en hebben wij contact met elkaar via Zoom tijdens corona maatregelen. Wij werken ook online soms met partners door elkaar op te focussen en feedback te geven. Ik verheug me op authentic movement volgende week.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Jun 2021

Fijn dat je ook de buikdanslessen via Zoom wel helpen om soepel te blijven. En dat je ook op deze manier wel contact met elkaar hebt en dat waardeert. Zo fijn. Het duurde even voordat ik dit wezenlijke aspect van contact van de vrouwen onderling van de buikdansles uit de studio naar de online buikdanslessen mee kon nemen.Zo leuk dat je verheugd op authentic movement. Dat is mijn lieveling manier van lesgeven. ik kijk er ook naar uit.

Reactie plaatsen