Hoe kan ik mijn lichaam ontspannen

Hoe kan ik mijn lichaam ontspannen? Ik denk dat daarmee veel mensen in de huidige tijd worstelen. Hedendaags moet je continue beschikbaar zijn. Er word van je verwacht dat je op berichten via de sociale media meteen reageert. Vrouwen in hoge functies werken vaak meer dan 8 uur op een dag. Als je dan ook nog thuis moet werken en lange reistijden hebt dan kom je al bijna niet meer bij.


Je lichaam reageert met spanningen. Die krijg je vaak met gewoon sporten ook niet weg. Sterker nog, wanneer je gaat sporten zonder de begeleiding van een goede leraar of personal trainer, dan versterk je die spanningen alleen maar nog.

Hoe kan ik mijn lichaam ontspannen?

Hoe kan ik mijn lichaam ontspannen? Wanneer je op de grond gaat liggen en je leert om langzaam in het rollen te komen dan merk je na verloop van tijd zelf wel welke bewegingen lekker aanvoelen.

Rollen op de grond

Rollen op de grond doe je door terug te gaan naar het evenwicht van buigen en strekken. Wanneer ik nieuwe mensen op les krijg dan merk ik vaak op dat ze alleen maar omhoog gestrekt staan, lopen en zitten. Op het moment waarin ik mijn grondoefeningen ga introduceren zie ik dan ook hoe ze lang uitgestrekt blijven rollen. Ik laat ze dan zien hoe je lichaamsgericht kunt rollen zodat het aangenaam is. Je rolt je dan in en er is altijd wel een been en arm gebogen wanneer een andere been of arm gestrekt is.

Je raakt spanningen kwijt

Hoe kan ik mijn lichaam ontspannen?Je maakt jezelf zacht. Je vleit je aan de grond net als een kat. Je krult je in de foetushouding. Alleen al daardoor raak je spanningen kwijt.

Authentic movement

Authentic movement is een vorm van bewegen met de ogen dicht. Dat doe je onder begeleiding van een partner. Jouw partner heeft de ogen open en beschermt jou. Maar zij voelt ook met jou mee. Ze kijkt vanuit de liefde van haar hart. Oordeelloosheid is de essentie van authentic movement.

Opbloeien net als bloemen

Deze sterke oordeelloosheid van je partner merk je wanneer je beweegt met de ogen dicht. Ik zie de vrouwen dan opbloeien net als bloemen.

Elke lessenreeks doen wij authentic movement

De 9e buikdansles van elke lessenreeks doen wij authentic movement. Dan is sfeer van de groep zo ver ontwikkelt dat het absoluut emotioneel veilig is. In mijn buikdans cursus in Utrecht doen wij dit elke 3e dansmiddag. Ook dan kent iedereen elkaar al voldoende om zo diep van binnenuit voor een ander te durven bewegen. In mijn buikdanlses in Haarlem zijn de vrouwen er zo dol op dat wij 2 keer authentic movement doen tijdens een lessenreeks van 10 doen.

Wat heeft dat nou met buikdans te maken?

Je zou wel denken wat heeft dat nou met buikdans te maken? Dat vertel ik je graag in mijn volgende blog. Blijf mij dus volgen…

Wat betekenen mijn grondoefeningen voor jou?

Wat betekenen mijn grondoefeningen voor jouw? Zie jij het nut ervan? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil jij ook spanningen van je lichaam kwijtraken?

Doe dan mee met de korte zomercursus op de volgende woensdag avonden: 19 juli, 9 en 30 augustus, 6 en 13 september. Om je nog aan te melden en voor meer informatie klik dan hier.

Ken jij nog vrouwen die hun lichaam willen ontspannen?

Deel dan deze blog dan met hun. Je kunt eenvoudig bovenin op de sociale media knoppen drukken. Alvast bedankt!

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Monique
Door

Monique

op 23 Jun 2017

Ik voel vaak spanningen in mijn lijf. De grondoefeningen helpen mij meer te gronden en dan voel ik mijn hele lichaam beter. Die concentratie hierop maakt dat ik me meer kan ontspannen, omdat ik bewuster voel waar bij mij de spanning zit. Van hieruit bewegen en dansen met de ogen dicht, kan mij een gevoel van bewustwording geven. Ook kom ik makkelijker bij mijn eigen kern en komen er soms emoties los. Dat voelt dan heel bevrijdend!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jun 2017

Dat is heel goed wat je hier beschrijft namelijk dat je bewuster voelt waar de spanning zit. Meestal stoppen we ze weg. Helaas stop je dan niet de spanning weg maar wel het voelen ervan. Was het maar zo eenvoudig dat je spanning kan wegstoppen! Door het gevoel van de spanning terug te halen weet je pas hoe je de spanning kwijt kan. Het voelt lekker om dichtbij de grond zo te bewegen dat je de spanning weg haalt. Het is zo eenvoudig. En toch weten het maar weinig mensen. Fijn om te horen dat het jou wel lukt!

Monique
Door

Monique

op 24 Jun 2017

Ik ben trouwens net terug uit de Ardennen waar ik een week yoga en meditatie heb gedaan. Bij de yoga hebben we ook veel grondoefeningen gedaan en ik heb me daarbij soms heel krachtig gevoeld. Op een avond zijn we gaan dansen bij een heerlijk houtvuur en hoewel geen buikdans, ik wel lekker vrij aan het bewegen was. Er was wel iemand die zei dat ze vond dat ik zo mooi bewoog en ik denk dan dat de buikdanslessen hier zeker aan bijdragen. In ieder geval doe ik het dansen met veel plezier en ontspanning. Ook heb ik af en toe met ogen dicht gedanst, omdat ik weet dat ik me dan makkelijker kan concentreren op bewegingen die ik maak, ik ben dan heel dichtbij mezelf en dat vind ik heerlijk. Heb ik toch nog wat authentic movement gedaan ter compensatie van de les ik jammer genoeg moest missen...

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jun 2017

Wat lief wat je hier nog met ons deelt. Ja dat je nu vrij kan bewegen komt niet door de buikdans, wel door mijn buikdanslessen in Haarlem.. Het komt door het andere deel waarin je in mijn buikdansles in Haarlem word gestimuleerd: je eigen bewegingsimpulsen durven volgen. Je leert bij mij om je lichaam te volgen i.p.v. je verstand. Pas dan kun je net zo buikdansen dan de vrouwen uit de landen van herkomst. Twee vliegen in een k;lap. Daarom duurt onze buikdansles in Haarlem 2 uur. Die 2 uur merk je niet eens omdat je er in zit. Je doet niet meer. Je bent. Fijn dat het werd gezien dat je nu zo mooi beweegt! Geniet van het compliment :)

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 25 Jun 2017

Improvisatie helpt mij om te ontspannen. Een tijdje terug las ik een artikel over La Chana, een 70-jarige flamencodanseres. Zij verwoordde heel mooi wat improvisatie voor haar betekent: "Dat is een wereld die alleen bestaat als je je eraan overgeeft. Je moet niets horen voordat je begint. Je gaat naar een donkere plek. Ik wil niets weten van wat er wordt gezegd. Ik sluit me af. (...) Ik bevrijd me van alles. Ik wil niets weten van de wereld, en zo ben ik schoon als ik begin te dansen. Als ik dans begeef ik me in de ziel. Ik weet niet precies wat er gebeurt, of ik in een andere dimensie ben of heel diep in mezelf. Ik begrijp het niet, maar ik zie de bron. Een fontein van wijsheid. Uit deze fontein komt alles naar buiten. Alle ritmes."

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 05 Jul 2017

Wat mooi wat deze 70 jarige Flamenco danseres schrijft. Dat is exact wat wij in de authentic movement lessen ook doen. Ook tijdens mijn warming-up in het eerste uur van elke buikdansles in Haarlem en in Amsterdam en Utrecht, bereiden we body en mind voor. Dat zodat je vanuit deze zijns toestand in staat bent om te improviseren. Fijn dat je door te improviseren kan ontspannen Sa'adia. Dat is exact wat ik beoog. Ontspanning is namelijk niet slap voor de tv hangen (maar dat weten wij al). Ontspanning bereik je door een evenwicht van tegenstellingen zoals actief en inactief. Arabische buikdansmuziek alleen al biedt jou daarvoor de kans. Niet van tevoren weten waar je beweging naartoe gaat biedt een enorm evenwicht aan het leven in onze prestatiegerichte maatschappij. En dat is exact wat improvisatie uitmaakt: niet van tevoren weten waar de reis naartoe gaat. Jezelf door de beweging van je lichaam mee laten nemen i.p.v. de beweging van tevoren te bedenken.

jacqueline
Door

jacqueline

op 03 Jul 2017

Toen ik voor het eerst optrad bij het feest 2 jaar geleden en ook direct solo wilde dansen was dat best heel spannend. Omdat het grootste gedeelte van de dans improvisatie was, was het nodig om in contact met mijzelf en "die bron" te komen. Niet denken maar voelen. Instinctief ben ik naar de grond gegaan. 4potenstand, Yoga kind-positie, rollen, 4 potenstand push en pull, weinig contact met anderen en toen was ik er klaar voor! Het is mij aardig gelukt om mezelf te voelen en contact te maken met het publiek. Een magische ervaring!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 05 Jul 2017

Dat was toen een enorme doorbraak voor je Jacqueline! Solo gaan optreden voor een volle zaal van bijna 60 man publiek. En dan ook nog eens voor jouw eerste optreden en zonder de houvast van een choreografie! Dat is de kracht en het geheim van mijn oefeningen vooraf. Jij hebt die oefeningen, die het beste voor jou werken uitgekozen om jezelf op de avond van je grote optreden op te warmen. Warming - up is nooit alleen maar voor je lichaam. Mijn uitgebreide warming- up is zeker ook voor de mind! Deze aandachtstraining heb je die avond zelf toegepast waardoor je alles tegelijk lukte: - in je eentje optreden voor een volle zaal - aanwezig blijven in het moment - de bewegingen die opkomen vanuit je lijf volgen - de durf om dat te doen - jezelf laten zien zonder houvast aan van tevoren bedachte stapjes - het contact met jezelf te houden terwijl iedereen naar jou kijkt Super goed gedaan toen. Je hebt namelijk ook heel mooi gedanst! Je bent een goede buikdanseres. Maar dansen in de buikdansles en dansen voor een volle zaal is toch wel een verschil! Ik kijk uit naar onze volgende voorstelling en jouw dans op 4 november 2017!

Reactie plaatsen