Dansen vanuit vrije beweging

Dansen vanuit vrije beweging. Dat is de wens van veel van mijn leerlingen. Afgelopen zondag in de buikdansles in Utrecht kreeg ik een interessante vraag aan het begin van de workshop.


Sanna, een van mijn nieuwe leerlingen, vroeg of de grondoefeningen bij authentic movement horen. Zij wilde verder ook weten waarom wij eerst grondoefeningen doen.

Grondoefeningen

Ik legde aan haar uit dat authentic movement bij mij altijd word vooraf gegaan door grondoefeningen. Dat dat niet altijd bij alle authentic movement lessen zo hoeft te zijn. De reden is simpel. Dansen vanuit vrije beweging word veel makkelijker wanneer je die vrijheid eerst door bewegen dichtbij de grond ervaart.

Lekkerder en vrijer

Je gaat een aantal niveaus terug. Vanuit je volwassenheid staande op twee voeten ga je naar toen je nog klein was en ging rollen en dollen. Dat doe je met body en mind. Je brengt daardoor het buigen en strekken met elkaar in evenwicht. Je vind dieper gelegen spieren. Je beweegt vanzelf vanuit je centrum. Je word lekker rond en zacht. Ook begin je vanzelf vrijer te bewegen.

Jouw behoefte volgen

Op het moment dat wij begonnen met authentic movement zag ik Sanna – net zoals de meeste anderen – naar de grond gaan. Zij deed ook voor de 3e ronde niet haar buikdanskleding aan. Zij bleef bewust op de vloer. In de 3e ronde vraag ik iedereen om op te staan en op zijn minst een sjaal om de heupen te binden. Ik vraag je om een jonge struik te zijn en de muziek de wind te laten zijn die jou doet bewegen. Wel benadruk ik dat, wanneer je voelt je moet nog op de grond blijven, om deze behoefte dan ook te volgen.

Dansen vanuit vrije beweging

Sanna heeft het echt gevonden. Op haar eerste buikdans workshop in Utrecht durfde zij zichzelf nog niet te laten zien in haar buikdans. Na afloop van de authentic movement sessie ging ze samen met anderen in de kring buikdansen. Zij had nog steeds net zo veel plezier om zichzelf uit te drukken dan op de grond. Wij dansten een trommelsolo. Zij maakte grappige sprongetjes tussen de shimmies in. Haar sprongetjes pasten goed in de muziek.

Zij heeft het nodig om te ontspannen

Manja is regisseur en staat vaak op de filmset. Dat brengt veel spanning met zich mee. Zij heeft het nodig om te ontspannen. Zij zit daarom bij mij op buikdansles in Amsterdam. Manja ging zichzelf helemaal los schudden bij authentic movement. Ik zag haar op de rug liggen met het bekken omhoog. Zij schudde zichzelf dan vanuit haar middenlijn helemaal los. Ze bleef in verschillende posities de hele tijd maar zachtjes haar buik, rug en borst schudden.

Zacht, soepel, vloeibaar en vrij van spanning

Toen zij voor het eerst na 15 minuten weer op beide voeten stond was ik verbaasd. Alle spanning was weg uit haar lijf. Haar heupen en benen leken voller en vloeibaarder. Ik zag dat haar lichaamsgewicht weer vrij door haar benen naar de grond kon stromen. Haar rug en schouders waren weer soepel. Kan jij je het effect voorstellen dat deze transformatie op haar buikdans had? Zacht, soepel, vloeibaar en vrij van spanning bewoog zij als een slang op de mystieke geluiden van de muziek.

Wat was jouw leukste ervaring

Wat was jouw leukste ervaring geweest van hoe je danste tijdens een authentic movement sessie? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader..

Workshop authentic movement in Haarlem

Wil je dat ook eens ervaren? Kom dan meedoen met de workshop authentic movement in Haarlem op zaterdag 5 augustus. Bij inschrijving tot 14 juli ontvang je de korting. Schrijf gelijk in en klik hier.

Deel deze blog door eenvoudig bovenin op de sociale media knoppen te drukken. Alvast bedankt!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jamila
Door

Jamila

op 07 Jul 2017

Lieve Sabouschka, Bij jou heb ik voor het eerste vrijheid, zachtheid en power in de dans ontdekt. Dankzij de grond oefeningen en de authentic movement. Tijdens die sessies kan ik volledig in mijzelf gaan en daar de liefde vinden die graag in het dagelijkse leven wil uitdragen. Met de ogen dicht hoor ik alleen muziek en vergeet alle grenzen, er is dan alleen een lichaam die wil bewegen (dansen) op muziek. Het hoeft niet perse buikdans maar bij mij draait het er wel op neer omdat dat de beweging die bij mij horen. Ik hoop dat ik je zomer workshop bij kan wonen, heb er erg zin in. Liefs, Jamila

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 07 Jul 2017

Wat lief wat je hier schrijft Jamila. Fijn om te weten wat je allemaal hebt verworven doordat ik grondoefeningen en authentic movement als vast onderdeel van mijn buikdanslessen geef. Ik zou het erg leuk vinden wanneer je komt voor de zomer workshop op 5 augustus. Tot snel! Liefs, Sabouschka

Sanna
Door

Sanna

op 13 Jul 2017

Het voelt nu bijna alsof deze tekst over iemand anders gaat. Zo vrij, zo los, zoveel plezier... Wie was dat in hemelsnaam? Het ontroert me. Het is dik 20 jaar geleden dat ik me zo gevoeld heb. Nu sta ik voor de uitdaging om het vertrouwen te houden dat geen eenmalige glitch was.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 13 Jul 2017

Ik ben heel blij om van je te horen dat het je ontroert. Dat je voor het eerst sinds zo lange tijd weer zo goed hebt gevoelt. Het gaat over een aspect van jou, dus over jou. Al heb je dat aspect niet altijd beschikbaar, het is er wel. En je hebt het weer wakker gemaakt. Alleen gaat het mogelijk weer even slapen :) Dan moet het weer wakker gemaakt worden. Ja jammer dat er dan uitgerekend nu les vakanties zijn.....Aan de andere klant geweldig dat je zo snel deze doorbraak hebt gehad! Geniet ervan. Denk eraan. Droom erover. Vier je succes!

Riëtte
Door

Riëtte

op 19 Jul 2017

Hallo allemaal ! Bij mij was het raak bij een authentic movement van Sabouschka in Zaandam. Veel vreemde mensen waarbij ik me wel thuis voelde, de sfeer was goed, dus ik voelde me vrij op de grond om te bewegen zoals ik wilde Bij de tweede ronde ging ik kruipende op mijn knieën over de grond ! Ik voelde me net weer een peuter ! De derde ronde voelde ik de lef om te bewegen op de muziek zoals ik wilde, heel vreemd, maar ik deed het gewoon ! Magisch ! Deze middag zal ik nooit vergeten~en die lef komt ook nog wel eens terug tijdens de lessen en dan probeer ik dat gevoel wee te grijpen ! Riëtte X

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 21 Jul 2017

Ik ben blij dat je over deze grote doorbraak nog eens verteld. Deze doorbraak zorgde voor een volgende in de buikdansles in Amsterdam. Na afloop zaten wij in de kring voor de deelronde. Zo sluiten wij de authentic movement lessen altijd af ( zie foto). Jij was zo zacht in je gelaatsexpressie. Voor het eerst zag ik dat de scheiding tussen hoofd en lichaam weg was gevallen. Denken en voelen was in evenwicht. Je werd daardoor heel mooi. Het is goed wanneer je aan deze ervaringen terug denkt. Wanneer je gaat herinneren hoe het voelde. Dan maak je het groter in jezelf. het zal beter beklijven en je zutl sneller de weg daar naartoe terug vinden. Bravo meid!

Reactie plaatsen