Authentiek acteren in je buikdans
20 november 2014 

Authentiek acteren in je buikdans

Authentiek acteren in je buikdans. Ik hou van eigenheid. Ik hou van persoonlijkheid. Ik hou ervan als ik dat mag zien in dans. Ik help je om authentiek te acteren in je buikdans. Dit proces duik je gelijk in als je begint met de buikdanslessen. Je gaat authentiek acteren in je buikdans.

De buikdanseres is ook actrice

Een goede buikdanseres is tegelijkertijd altijd ook actrice. We moeten acteren alleen niet verkeerd begrijpen. De ouderwetse manier van acteren is het van buitenaf uitbeelden van typetjes. * De moderne manier is het om je te verbinden met een archetype of een universele emotie door terug te gaan naar een moment in je leven waarin je zo voelde. Dat noem ik authentiek acteren in je buikdans.

Zo put je uit levenservaring

Zo put je uit een eerder gemaakte ervaring en roep je de emotie op die je toen daarbij had. Daar kan een liedtekst de aanleiding toe geven. Ook de emotie in een muziekstuk kan dat doen.

Verdriet omzetten in expressie

Als je bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt dan zou je blij zijn om dat verdriet om te zetten in expressie. Dat kan je doen d.m.v. het schrijven van gedichten, schilderen, het bespelen van een muziekinstrument of het vertalen van een liefdeslied over een ongelukkige liefde in dans.
Dat heeft dan een kartharsische (reinigende, genezende) werking. Je beweegt de emotie en maakt er wat moois van.

Onvervuld verlangen

Veel van de klassiekers van de buikdansmuziek gaan over onvervuld verlangen en de liefde die er ooit was en niet meer is  Dit word poëtisch bezongen en er bestaan veel instrumentele uitvoeringen van deze liederen. Hierop kun je prachtig authentiek acteren in je buikdans.

Hartverwarmende expressie

Als je zelf ooit liefdesverdriet hebt ervaren zal je de smacht van deze liederen kunnen omzetten in werkelijk goede en expressieve buikdans. Je bent dan echt en authentiek. Je expressie is hartverwarmend en helpt daarmee diegenen in het publiek, die op dit moment lijden aan liefdesverdriet.

Kunst is genezend

Oum Kalthoum heeft veel van deze liederen gezongen. Daarom was haar kunst tegelijkertijd ook genezend. Zo diep en echt was haar expressie dat anderen zich daarin herkenden en zich gelijk stukken beter voelden.

De buikdanseres laat dagelijkse emoties zien

De buikdanseres heeft in zekere zin ook de functie om dagelijkse emoties te laten zien en dan steeds op haar eigen manier. Liefdesverdriet is er maar een van. Meestal zal de buikdanseres de passie uitbeelden die een nieuwe liefde met zich mee brengt waardoor ze graag op een bruiloft word ingehuurd. Een goede buikdanseres verstaat zich op de kunst van authentiek acteren in je buikdans.

Vreugde werkt aanstekelijk

Ze zal ook de vreugde laten zien bij de aanschijn van de geliefde. De vreugde die aanstekelijk werkt en waarmee ze tegelijkertijd een goede sfeer neerzet en iedereen aanmoedigt om mee te dansen. Zo is het dan ook ontzettend leuk om je lief voor zijn verjaardag te verrassen met een optreden van een buikdanseres.

Elke viering of bijeenkomst word een feestje

Een goede buikdanseres maakt van elke viering of bijeenkomst een feestje.
Publiek uit het Middenoosten raakt daarvan in vervoering. Publiek uit het Middenoosten wil juist de persoonlijkheid van de buikdanseres zien. Ze moet een warme open vrouw zijn. Ze moet authentiek, echt zijn. Dat interesseerd ze veel meer dan gecompliceerde passencombinaties en technieken.

Denk je dat buikdansen iets voor jou is?

Ben je nog verlegen of eerder koel of gewoon rationeel en denk je daarom dat buikdansen niets voor jou is?
Kom dan naar de voorstelling met feestje op zaterdag 22 november om 19.00 uur. De Haarlem groep nodigt je uit.

Elk met een eigen persoonlijkheid

Je zult veel verschillende vrouwen zien buikdansen, elk met een eigen persoonlijkheid. Je zult ook zien hoe elke buikdanseres net weer iets anders danst.
Voordat je het weet dans je in de pauzes zelf te midden van een hele groep anderen en heb je veel plezier. Authentiek acteren in je buikdans is onze leidraad.

Voorverkoop

Wil je een of meerder kaart(en) reserveren of kopen in de voorverkoop klik hier.
De voorverkoop sluit op 20 november middernacht.

Humor in buikdans

1.  Vind jij het ook zo moeijlijk om je persoonlijkheid neer te zetten in je buikdans? Heb je daarover dan een vraag of wil je iets anders er over kwijt?

2. Heb je wel eens de ervaring gemaakt dat je dit wel lukte? Hoe voelde dat? Wat heeft je daarbij geholpen? Heb je misschien dan tips voor anderen?

3. Was je erbij toen dat bij iemand anders gebeurde? Heb je ooit bijvoorbeeld gezien hoe iemand haar humor in haar buikdans heeft laten doorschemeren? Of heb je het ooit in de les gezien hoe een verlegen meid opeens een stoere krachtige vrouw is geworden?

Deel het met elkaar.  Schrijf graag onder in het kader.

Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter, google + en LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

*= Bronvermelding: De moderne manier van acteren is ontwikkelt door Stanislavsky.
Wikipedia over Stanislavsky: De acteur moest proberen om tijdens het spelen tot echte emotie te worden gebracht in plaats van de emoties puur te imiteren. Hiervoor vond hij een systeem uit:
-de ‘magic if’: de acteur moet handelen alsof het echt is
-het ‘emotioneel geheugen’: de acteur moet putten uit de vaak diep verborgen herinneringen uit het gevoelsleven.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 20 Nov 2014

Hey Sabouschka, vind het leuk en interessant om jouw blogs te lezen! Groetjes, Else

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Nov 2014

Dank je wel!

Riëtte
Door

Riëtte

op 20 Nov 2014

Hallo allemaal ! Weer een ontzettend interessante uiteenzetting van gevoelsexpressie waar ik wat mee kan ! Vooral humor heb ik eigenlijk ten alle tijden wel paraat. Nooit aan gedacht om dat in buikdans te gebruiken, terwijl je dan inderdaad wel een mooie emotie toont. De levens ervaring in mijn 52 jarig leventje maakt mij een ware ervaringsdeskundige en ik kan inderdaad uit veel soorten emoties putten; van zeer blij naar intens verdrietig. Ik zal naarmate ik langer les waarschijnlijk steeds beter uit mijn eigen levenservaringen gevoelsexpressie kunnen uiten in mijn dans en soms gebeurt dat dan ook per ongeluk waar ik zelf totaal geen notie van had maar waarbij Sabouschka ineens riep; ik zie wat bij jou gebeuren ! Wat leuk ! Maar ik zat toen inderdaad diep in de emotie van de muziek ! Erg leuk en goed om dat te horen ! Riëtte

jacqueline
Door

jacqueline

op 20 Nov 2014

Hallo allemaal, Het is bij mij soms een beetje andersom. Als ik dans kan ik pas goed voelen hoe ik me voel. Ik denk dat ik juist over kom als een stoere krachtige vrouw. Ik merk soms juist bij het dansen op dat ik me veel ingetogener voel of behoefte heb aan zachte rustige bewegingen dan de energie waarmee ik binnen ben gekomen. Het is heel fijn om daar aan te mogen beantwoorden. Ik ga altijd weer heerlijk hersteld en voldaan naar huis als ik gedanst heb. Weer meer in verbinding met mijzelf, eigenlijk. Heerlijk!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Nov 2014

Je mag inderdaad je hele persoonlijkheid meenemen in je buikdans. Afgelopen woensdag zag ik dit voor het eerst bij jou, Riette. Je persoonlijkheid ging doorschemeren in je buikdans. Erg mooi om te zien. Fijn dat je de weg daarnaartoe hier beschrijft: vanuit de muziek dansen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Nov 2014

Je bent de afgelopen aantal weken zo veel mooier gaan dansen Jacqueline. En dat terwijl je altijd al technisch mooi danste. Je hebt weer een sprong gemaakt. Vorige week was je echt zo mooi zacht, rond en vrouwelijk in je beweging. Gisteren had je deze nieuw verworven bewegingskwaliteit nog steeds. Nu ik lees wat je schrijft snap ik je geheim. Toegeven aan wie je echt bent is vaak heel anders dan wat we denken dat de buitenwereld van ons verwacht. En wat we tenslotte van onszelf eisen. Toegeven aan wie je bent maakt ook dat je batterijen weer opladen.

Sa´adia
Door

Sa´adia

op 21 Nov 2014

Het doorgeven van echte emotie is wat voor mij de dans meerwaarde geeft. Pasjes maken is misschien kunstig, maar het raakt het publiek niet. Aan de andere kant vind ik het vervreemdend als ik een danseres bewust zie acteren. Het moet inderdaad echt zijn. Als ik aan een nieuw stuk begin, luister ik goed naar de muziek en ik luister naar de emotie die daarbij in mij opkomt. Na diverse keren luisteren begin ik mezelf of anderen in de dans te 'zien'. Ik zie deels passen en bewegingen, maar vooral de energie die voor mijn gevoel hoort bij de emotie in de muziek. Het is heel leuk om zo aan een dans te werken en iets van jezelf toe te voegen aan een muziekstuk.

Riëtte
Door

Riëtte

op 23 Nov 2014

Gisteren was honderdduizend en een-nacht !! zoooo mooi en supergezellig ! Hele goede sfeer ! FLABBERGASTED ! Liefs JW & Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Nov 2014

De echtheid daar gaat het mij ook om. Soms ben ik verbaast dat mensen onder acteren nog steeds aan de ouderwetse manier denken. En dat terwijl Stanislavsky, die in 1863 geboren is, toen al een volledig andere stroming heeft ingeleid. Hij had het al over het 'emotioneel geheugen'. Wij werken in mijn buikdanslessen niet alleen met het 'emotioneel geheugen' maar ook met het 'cellulair geheugen'. Je beschrijft het heel mooi Sa'adia. Fijn dat je exact beschrijft hoe jij aan een dans werkt. Ik denk dat daar anderen veel aan zullen hebben. Dank je wel voor het delen.

Henriette
Door

Henriette

op 23 Nov 2014

Er is er nog geen blog voor... dus nu ben ik ECHT de eerste :-) Hartelijk dank Sabouschka voor een geweldige avond gisteren! Het was zo leuk om al de eigen danseressen te zien. Het programma was heel mooi gevarieerd en erg leuk opgebouwd, van heel emotioneel rakende dansen die heel diep gingen tot een, in elk geval voor mij, haast melige een kleurijke afsluting. Van sober tot maxilmaal glitter, van hoog klassik tot diep shaabi, van ingetogen tot speels en ik moet zeggen: Het voelde allemaal indrukwekkend authentiek. Voor diegene ik vorige jaar ook zag: Ik heb het idee dat iedereen veel vooruitgang geboekt had, knap! En jij Sabouschka, jij straalde ook op het podium! Echt genieten dus! Bedankt iedereen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Nov 2014

Hoi Henriette, Dank je voor je leuke reactie. Jij hebt ook heel mooi gedanst. En wat heb je een mooie gespierde buik. Ik ben blij dat je hebt genoten. Ik zelf vond het ook super gaaf om zo veel mooie dansen en buikdanseressen te zien. tot donderdag, xxx Sabouschka

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Nov 2014

Ja het was inderdaad een sprookje uit duizend en een nachten.

Sarah
Door

Sarah

op 24 Nov 2014

Het was inderdaad een heel geslaagd feest en volgens mij hebben de gasten er ook flink van genoten (degenen die ik heb gesproken in elk geval wel). Bedankt dat ik daar mocht dansen. Ik denk niet dat ik eerder zo veel emotie heb laten zien, alle pijn van de afgelopen maand kwam eruit bij de solo, maar het voelde wel goed.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Nov 2014

Ik ben ook heel erg blij dat je weer hebt gedanst, Sarah. Dat je de hele weg vanuit Wageningen bent gekomen om op te treden in Haarlem. Je danste zo mooi en met zo veel gevoel en zeggingskracht. Ik hoorde ook van de Haarlemse vrouwen dat jij - en ook jullie groepje uit de Utrechtse buikdanslessen - weer vooruit is gegaan. Ik ben heel blij om te horen dat het je zo goed heeft gedaan om je echte emotie van de pijn van de afgelopen weken in je buikdans solo om te zetten. Zo zie je weer dat als emotie beweegt en je ze deelt, dan verandert ze. Wat ik als toeschouwer daardoor zag is een hele mooie expressie. Zo word kunst heling en andersom.

Else
Door

Else

op 25 Nov 2014

Wat een grandioze avond! Dank jullie allemaal, danseressen, met jullie schitterende dansen en jullie prachtige kleren, ik heb genoten! En na de kerstvakantie doe ik weer mee.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Nov 2014

Dank je wel voor je lieve woorden. Het was erg leuk, dat jij daar ook was. Fijn dat je hebt genoten. Leuk dat je doorgaat met de buikdanslessen in Haarlem ook na de kerstvakanties.

Claire
Door

Claire

op 25 Nov 2014

Het is zo leuk om de emoties in de dans te kunnen vertalen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Nov 2014

Leuk dat je dat ook zo ervaart Claire.

Femy
Door

Femy

op 26 Nov 2014

Ook ik wilde je nogmaals bedanken voor de geweldige avond afgelopen zaterdag. Ik vond het heel leuk en bijzonder om daar te mogen dansen en ik heb ongelofelijk genoten van alle mooie vrouwen die ik heb zien dansen. Wat een gezellige, veilige en vrolijke sfeer was er, vol aanmoediging en inspiratie. Zoals je die ook tijdens je lessen weet te creëren!Ook ik wens jou een fijne tijd van nagenieten toe en ik hoop dat je met een gevoel van trots kunt terugkijken op het mooie werk dat je hebt neergezet!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Dec 2014

Wat lief wat je schrijft Femy! Ook jij hebt ongelofelijk mooi gedanst. Ik kijk inderdaad met trots terug op de voorstelling. Op woensdag 7 januari - de week voordat de buikdanslessen weer beginnen- gaan we samen met de Amsterdamse groep de film bij mij thuis bekijken. Kom je ook?

Sarah
Door

Sarah

op 09 Dec 2014

De ouderwetse manier van acteren voelt misschien "veiliger". Om goed emotie te laten zien maak je jezelf ook kwetsbaar. Dat kan enorm bevrijdend voelen, maar ook wel eng de eeste keren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Jan 2015

Dat zeg je heel mooi Sarah.

Sarah
Door

Sarah

op 29 Dec 2014

Ik heb nu alle foto's van het feest gezien (met dank aan Peter). Het ziet er goed uit. Ik heb ze ook al aan mijn moeder gestuurd en zij vindt ze ook erg mooi. Ik ben nu heel benieuwd naar de video!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Jan 2015

Ja Peter heeft echt meesterwerk gedaan. De foto's geven goed de sfeer weer. Er zitten ook werkelijk juweeltjes tussen. Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar de film. Die is ondertussen ook al klaar. Ik verheug me erop om gauw met jullie samen naar de DVD te kijken.

Else
Door

Else

op 10 Feb 2015

Wat ben ik blij met de dvd van de voorstelling van 22 november jl. die ik gewonnen heb, Sabouschka. Bedankt! Heb er nu weer van kunnen genieten; al die mooie kostuums, en wat dansen ze toch mooi. Je bent vast heel trots op je leerlingen! Was nog nooit in de kapel van het Rosenstock-Huessyhuis geweest, bijzonder hoor, dit mooie decor in combinatie met het buikdansen geeft toch wel een heel speciale sfeer. Perfect.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Feb 2015

Wat fijn dat je er zo blij mee bent, Else. Dat klopt wat dansen ze allemaal zo ontzettend mooi. Ik ben inderdaad berentrots op ze. Leuk dat je er zo van geniet om de buikdans voorstelling op deze film nog eens te bekijken. De kapel van het Rosenstock Huessy Huis in Haarlem is een ideale locatie daarvoor. Volgend jaar opnieuw.

Sarah
Door

Sarah

op 11 Feb 2015

Ook ik heb nog een aantal keer genoten van de video van het feest. De locatie is inderdaad heel mooi. Fijne vloer, mooie achtergrond, voldoende ruimte en de geluidskwaliteit is heel goed. Ik hoop dat ik wel een (of twee) tips mag geven voor de volgende keer? -Mijn moeder vond het jammer dat de stoelen in het publiek recht achter elkaar waren gezet. Het kan beter op en om per rij, want dan kun je de dansers beter zien ook wanneer er iemand voor je neus gaat zitten. -Ik vind het jammer dat de video van behoorlijk ver weg is gefilmd waardoor je kleine subtiele bewegingen en gezichtsexpressie bijna niet kunt zien. Zeker vergeleken met de foto's. De camera de volgende keer iets dichterbij, of een klein beetje inzoomen zou het de volgende keer nog mooier maken.

Else
Door

Else

op 12 Feb 2015

Ben dit met je eens Sarah, zat aanvankelijk op de 2e rij van het middenstuk tot er iemand voor mij ging zitten, kon daardoor niets meer zien. Gelukkig was er nog een plek vrij aan de zijkant, en zat toen 1e rang!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Feb 2015

Wat een goede tips Sarah. Ik zal het zeker proberen te onthouden voor de volgende keer. De stoelen om en om zetten is geen punt. Een plek voor de camera vinden van dichterbij zouden we ook kunnen proberen. Alleen het inzoomen daar ben ik geen fan van als je maar met een camera werkt. Dan mis je meestal wel de de dansen in het geheel. En het inzoomen moet dan wel op het juiste moment gebeuren. In het verleden hadden we ingezoomd. Ik was daar niet tevreden over. Als je met een cameraploeg werkt dan is dat wel een ander verhaal.

Sarah
Door

Sarah

op 13 Feb 2015

Snap ik. Ik bedoelde ook niet inzoomen op het gezicht o,i.d. maar meer gewoon de hele danseres wat dichterbij halen als dat kan. Het is wel leuk om enthusiast publiek te zien op de video, maar nog leuker om de danseres zelf beter te kunnen zien. Als inzoomen op die manier niet kan dan zou het mooi zijn als de camera de volgende keer wat dichterbij kan staan.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2015

Dat lijkt mij wel een goed idee. Laten we dat voor de voorstelling volgend jaar zo proberen.

Reactie plaatsen