Buikdans avond in Haarlem

Afgelopen zaterdag naar de buikdans avond in Haarlem van Sabouschka geweest, wat een heerlijke avond! Inmiddels woon ik al weer heel wat jaren in het hoge Noorden maar altijd is er de wens geweest eens een keertje naar zo’n buikdans avond in Haarlem van mijn vroegere lesgroep te gaan maar het kwam er eerder niet van.

Na lange tijd loop ik weer dezelfde gezellige weg die ik jaren geleden elke week ging, altijd direct uit kantoor in Rijswijk hup de trein in voor dubbele lessen. En dan in de avond om 12 uur ’s nachts thuis in Den Haag! Wat een voldoening, wat een energie kreeg ik ervan!

Heerlijke weken

Ook herinner ik me natuurlijk de heerlijke weken in de fijne boerderij-zaal in de Dorgogne waar je het “ je uiten in de dans” nog dieper kon ontwikkelen. Weldadige lichaamsoefeningen, het intens beleven van de muziek en van daaruit vaak vanuit een liggende houding op de vloer of het gras buiten , vanuit jezelf gaan dansen!

Diepe onderlinge contact

Tussen de middag zwemmen in het meertje en je voeten masseren in de fijne zandige bodem heerlijk! En natuurlijk het diepe onderlinge contact met de andere vrouwen in hun dansproces. Emotionele blokkades werden verwerkt en verweekten langzaam. Het dansen gaf verwerking en door de verwerking versterkte de dans.

Buikdans avond in Haarlem

Het was zo fijn zaterdag weer op de buikdans avond in Haarlem te zijn! Het vertrouwde gebouw, de mooie feestzaal! De danseressen straalden stuk voor stuk uit dan hun dans voortkwam vanuit een diep innerlijk proces van vertolking en eenwording met de muziek en omdat het zo volkomen uit henzelf kwam was het contact dat zij met het publiek hadden ook zo warm, zo natuurlijk en ontspannen. Ze waren stuk voor stuk zo mooi om te zien omdat zij zichzelf waren.

De vrouw bij het vuur

In de Dordogne danste ik eens naast het kampvuur en Laila zei enthousiast tegen mij “ Wat dans jij leuk!” ‘’Leuk” klinkt misschien anders dan “schitterend” maar wat zij bedoelde was dat zij mijn eigenheid mooi vond. En daar gaat het volgens mij om. Zaterdagavond in de pauzes danste ik weer als de “ vrouw bij het vuur” die als ze zo kan dansen het zachte woestijnzand aan haar voeten voelt en in de verte de oase met palmen ziet liggen met het dorstlessende water dat altijd weer ergens te vinden zal zijn.

Buikdans avond in Haarlem. Een impressie geschreven door Erica Rasmussen-Tempelman.

Een diep innerlijk proces

Waar ben jij in dat diepe innerlijke proces? Wat is jouw reis naar binnen en weer terug naar buiten? Hoe beleef je jou lichaam? Hoe uit je jouw lijfelijkheid? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Heerlijke week op Kreta

Mijn Dordogne weken, die Erica hier beschrijft, zijn verhuist naar Matala, de zuidkust van Kreta. Daar hebben we zongarantie. Het word als een heerlijke week ervaren. Partners kunnen mee mits ze zichzelf 3 uur in de ochtend en 3 uur in de middag zelf weten te vermaken in het leuke stadje, aan een van de mooie stranden of aan de swimmingpool. Dan kunnen ze s’middags en s’avonds weer aansluiten bij het eten. Voor 2016 is het in de planning in week 35. Laat het me weten wanneer je interesse hebt. Binnenkort volgt meer informatie op deze site.

Deel deze blog graag op je social media. Druk daarvoor snel en eenvoudig op de knoppen onderaan.

Opdat jj gaat stralen.
Groetjes van
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 04 Dec 2015

Heb weer genoten van het prachtige dansen en de schitterende kostuums! Dank jullie allemaal daarvoor. Wat is dit toch eigenlijk bijzonder, vrouwen die zo heerlijk vrij dansen. Gisteravond werd er gezegd dat ik mijn vrijheid zo pak. Grappig dat anderen het zien, maar het is wel waar. Het is wel elke keer even over dat drempeltje heen gaan: Ik wil in de eerste plaats graag dansen voor mezelf en vrij bewegen, zonder die verkrampingen hoe een ander er misschien wel overdenkt. En als ik ooit nog een keer mooi en gracieus kan dansen is dat mooi meegenomen. Lijkt me wel fijn.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Dec 2015

Jij hebt al in je tweede buikdansles een jaar geleden je vrijheid gepakt. Daardoor vonden de vergevorderde buikdanseressen je leuk om mee samen te dansen. Dat desondanks dat je een beginner was. Ondertussen heb je veel geleerd. Het lijkt zelfs alsof je heupen en benen een duidelijkere vorm hebben aangenomen. Dat is logisch omdat je met beide benen op de grond komt te staan elke buikdansles opnieuw. Dat proces noemen wij aarden. Je komt in je lijf. Je leert luisteren naar je lijf. En omdat die zachte ronde bewegingen informatie geven aan je lichaam. Ze vormen je lichaam opnieuw. Daardoor krijg je subtiel rondere vormen. Het is niet waar dat je nooit meer kan leren dansen wanneer je pas als een volwasssen vrouw begint. Op elke leeftijd kun je ermee beginnen. Alleen heb je dan wel een andere dansmethodiek nodig dan wanneer je jong was. Het voordeel van een groep met heel veel verschillende dansniveaus is, dat je ontzettend veel van elkaar leert. Dat gaat onbewust en helemaal vanzelf. Zodra je jouw vrijheid van bewegen maar durft te pakken en je niet gaat vergelijken met buikdanseressen die 8, 10 of zelfs 20 jaar al buikdansen. Neem ze als inspiratie en dans veel met ze samen. Dat is ook jouw geheim Else. Daarom ben jij zo snel vooruit gegaan.

Else
Door

Else

op 05 Dec 2015

Ja, buikdansen is bij uitstek geschikt om te aarden. Je aandacht gaat vanzelf naar je buik en je voeten. En stevig met mijn, liefst blote, voeten op de aarde. Heerlijk, dat geeft ook een gevoel van vrijheid. En dat ik me door de anderen laat inspireren: Zeker. Boeiend hoe ieder op haar eigen manier beweegt. Vroeger was ik heel soepel, en tot mijn grote plezier merk ik dat dat toch weer begint terug te komen. Merk ook dat ik in mijn dagelijkse bewegingen bewuster en meer ontspannen word. Ben in ieder geval in Januari weer van de partij!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2015

Fantastisch dat de soepelheid, die je vroeger had, weer terug komt. Fijn dat je ook in je dagelijks leven het positieve effect van mijn buikdanslessen opmerkt. Tot 14 januari weer in Haarlem!

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Dec 2015

Ik heb mijn eerste optreden erop zitten! In de dagen vóor het feest voelde ik de spanning stijgen en vroeg mijzelf af "waarom ik hier JA op gezegd had". De ochtend van de voorstelling voelde ik me opmerkelijk rustig. Ik voelde dat ik als het ware dicht bij "huis" moest blijven, dicht bij mezelf. Niet teveel drukte opzoeken, tijd nemen voor mezelf, niet te hoeven haasten ed. Als voorbereiding op het dansen zelf werkte op handen en knieën op de grond en de KIND-houding heel goed. Daarna ben ik zonder veel contact te maken naar de dansvloer gelopen en zo mijn dans ingestapt! Het tegenlicht van de schijnwerper hielp mij om vrij naar het publiek te kijken zonder ze echt te zien. Ik voelde mij heel vrij en heb dat hopelijk laten zien en voelen! De aandacht van het publiek leek mijn eigen kracht te versterkten waardoor ik mij nog meer durfde te laten zien. Het was een fijne ervaring ! De verbazing en waardering van familie en vrienden was helemaal de kers op de taart. Een groot compliment voor Sabouschka hierin: De bewondering en verwondering van mijn familie en vrienden over de totaal verschillende danseressen en bijbehorende dansen! Het bleef boeien van begin tot eind! En: wat mooi dat al die verschillende vrouwen (jonger of ouder/slank of gevuld/klein of groot) allemaal zó mooi dansen. Het maakt niet uit Hoe je bent maar DAT je bent. Dank voor deze heerlijke avond!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Dec 2015

Wat heb jij ontzettend mooi gedanst! Mijn complimenten. Ik ben blij dat je hele familie het ook zo mooi vonden. Heel goed dat je de rust hebt opgezocht voordat je opkwam. En even oefeningen dichtbij de grond doen helpt je ook enorm om plankenkoorts te overwinnen. En dank je voor je complimenten!

Claire
Door

Claire

op 06 Dec 2015

Jammer dat ik de dans avond moest missen. Vorig jaar danste ik mee en het was heel bijzonder! Ik herinner me hoe je soms de visualisaties combineert met de muziek in de buikdanslessen. Dat geeft mijn dansen meer gevoel en ik geniet er dan nog meer van. Ik verheug me op de nieuwe lessenreeks in januari.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2015

Ik vond het ook heel jammer dat je dit jaar niet bij onze uitvoering erbij kon zijn. Je had vorig jaar heel mooi gedanst. Een goed idee om weer eens een visualisatie te geven om met nog meer gevoel te buikdansen. Ik verheug mij ook om 13 januari weer te beginnen in Amsterdam met Baladi!

Henriette
Door

Henriette

op 11 Dec 2015

Jij hebt ook zo mooi gedanst Jacqueline - het was een groot plezier om te zien! En Erica, het is een prachtige omschrijving van de avond -geweldig om te lezen :-) Liefs, Henriette

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Dec 2015

Ik ben het helemaal met je eens Henriette. En ijj hebt ook prachtig gedanst, schitterend.

Henriette
Door

Henriette

op 12 Dec 2015

Dank je lieve Sabouschka! Het was heel erg leuk en zo als Jacqueline zegt: Het is zo een geweldig publiek, je krijgt er heel veel energie van!

Reactie plaatsen