Dansrituelen in de thuislanden van buikdans
08 juni 2017 

Dansrituelen in de thuislanden van buikdans

Dansrituelen in de thuislanden van buikdans. Ik ben mijn hele leven al bezig met andere culturen. Ik had van jongs af aan gevoeld dat er ergens iets mis is met onze manier van leven waarin wij een continu aanwezige prestatiedruk ervaren. Dat wij de dansrituelen missen die sommige culturen nog wel hebben.


Toen ik lang geleden begon met trommelen en vrij snel daarna met Afrikaanse dans, voelde ik de kracht en grote vrijheidsbeleving van beiden. Toen ik switchte naar buikdans kon ik dat bijna niet meer vinden in een buikdansles. Alles was erop gericht om stappen te tellen voor de spiegel. Ik was op zoek naar de dansrituelen in de thuislanden van buikdans.

Marokkaanse buikdanseres

Ik zocht verder en vond een Marokkaanse buikdanseres bij wie je nog echt kon dansen in de buikdansles. Zij danste in lange gewaden en net zoals Samia Gamal. Samia Gamal kende ik toen nog niet. Pas nadat ik de geschiedenis van buikdans bestudeerde leerde ik Samia Gamal kennen via de oude zwart wit filmbeelden.

Ver reizen naar de buikdansles

Voor deze buikdansles moest ik trouwens behoorlijk ver reizen. Dat was een uur per weg in de trein. Maar dat had ik ervoor over. Ik verbaasde mij wel dat zij niet van de dans kon leven, want zij was zo goed!

Op zoek naar oude dansrituelen

Er was in die tijd een Tunesische man in mijn vriendenkring, Ali. De toeval wilde dat ik in een woongroep met Ali samenwoonde. Ik weet nog dat ik hem gaten in het hemd vroeg op zoek naar die oude dansrituelen waar mensen in de kring dansen tot ze helemaal in trance waren. Naar de dansrituelen in de thuislanden van buikdans daar was ik naar op zoek.

Zichtbaar blijven voor de ander

Het zichtbaar blijven voor de ander in hun gevoel is iets wat de vrouwen bij mij leren. In Nederland leert men zichzelf af te sluiten bij het beleven van de minder gewenste gevoelens, zoals verdriet. Ik leer de vrouwen deze uit te drukken in hun buikdans. Ik stimuleer hun om tegelijkertijd open te blijven en een ander dichtbij te laten komen. Ik denk dat heeft Naima ook gevoeld door het diepe onderlinge contact van de vrouwen in mijn buikdansles in Haarlem.

Naima kwam naar een try out les

Naima is een Arabische vrouw die in Frankrijk is opgegroeid.  Naima kwam naar een try out les. Wat hieronder volgt is wat Naima voor jullie heeft geschreven.

Dansrituelen in de thuislanden van buikdans

Hieronder de souvenir wat jullie bij deze buikdansles in Haarlem in mij naar boven hebben gebracht. Jullie kwamen zo dichterbij een zoet stukje van mijn jeugd. De buikdansles van Sabouschka in Haarlem heeft me terug gebracht naar een zoete herinnering toen ik als kleine meid met mijn moeder naar de de buurvrouw ging. Er waren altijd lekker zelf gebakken koekjes en koffie en de vrouwen gingen over alles in gesprek.

Spontane solidariteit

Een vrouw begon te huilen, er ontstaat een spontane solidariteit om die vrouw te troosten in haar verdriet wat herkenbaar is door de meeste vrouwen. Een vrouw begint nostalgische liedjes te zingen: iedereen denkt aan zijn jeugd, zijn verlaten land en familie, de sfeer is doordrenkt met nostalgie.

Dansen

Een vrouw pakt een derboeka (handtrommel) en langzamerhand getransporteerd door het geluid van de derboeka, ontstonden meer ritmische geluiden die uitnodigen om te dansen. Een per een gingen de vrouwen staan en de dansen van hun geboorte plaats op een trotse manier dansen. De een danste met stevige billen en buik bewegingen, een andere met het schudden van haar heupen en schouders, een met kleine zakdoekjes in de handen, zij maakt kleine sierlijke bewegingen. Dat is mijn moeder.

Blijer en uitbundiger

Plotseling werd het geluid van de derboeka erg ritmisch en de vrouwen werden blijer en uitbundiger in hun manier van dansen. Er ontstond een danscirkel waar een van hen (de huilende vrouw) het midden betreedt en begint zich over te geven aan de dans tot ze in trance komt. Zij werd begeleid door de uitlating van de ululating d.w.z. een gehuil of weeklacht als een expressie van sterke emotie zoals verdriet.

Ontdaan van hun kwalen

Zo ontdaan van al hun kwalen keren de vrouwen terug naar hun leven als moeder en als vrouw. Dat was het stukje van Naima.

Batterijen weer opgeladen

Je laadt jouw batterijen weer op. Je hervind je balans. Je komt in je heelheid. Ik hoor veel dames dat ze zichzelf soms moe en uitgeput naar mijn buikdansles moeten slepen maar dat zij altijd en allemaal met meer energie na afloop weer thuis komen. Ze zijn voldaan en dicht bij zichzelf.

Spontane solidariteit

Ook in mijn buikdansles ontstaat er een spontane solidariteit wanneer een van de vrouwen verdriet uit. Zij word dan getroost.

Heb je ooit eens met tranen in de ogen gedanst?

Heb je ooit eens met tranen in de ogen gedanst? Hoe voelde dat? Of ben je een keer verdrietig geweest en werd je getroost in de buikdansles? Voel jij ook de aanwezigheid van dansrituelen in de thuislanden van buikdans in de les? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Uitgelaten dansen

Wil je dat ook eens meemaken dat je uitgelaten gaat dansen? Dat je jezelf helemaal vrij danst? Dat je alle gevoelens in beweging op muziek mag uiten? Kom dan meedoen met de korte zomercursus op de woensdagen van 20.00-22.00 uur in Amsterdam. De 5 data zijn: 19 juli, 9 en 30 augustus en 6 en 13 september.

Korting tot 21 juni

Mis de korting niet die loopt nog tot 21 juni. Schrijf je daarom gelijk in. Klik hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, Twitter enz.

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Nura
Door

Nura

op 09 Jun 2017

Er is eens een moment geweest dat ik mijn emoties vrij kon laten in een dans dat ik tranen voelde opkomen. Naar iemand kijken die dat doet wekt ook zeker tranen op bij mij. Ondanks dat ik nog niet heel bekend ben met Arabische muziek, voel ik daarin alsof er een verhaal wordt 'verteld' en stel me tijdens de les altijd voor dat de muzikanten van het nummer dat wij luisteren ergens in hun thuisland ook voor een groep (dansende) mensen spelen! En wat ik het allermooist vind in onze lessen is de liefdevolle omgang met elkaar. Dit geeft een groot gevoel van veiligheid en het helpt mij enorm bij het vinden van mezelf. Om te ontspannen en plezier te maken. Van daaruit te ontdekken wat ik kan en durf! In de afgelopen 7 lessen heb ik enkel aanmoediging, tips, troost en complimenten voorbij zien & horen komen. Niets is gek en overal is een oplossing voor.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Jun 2017

Wat lief wat je hier schrijft. Je hebt ook onwijs mooi gedanst gisteren. Zeer bijzonder, gezien het feit dat je net pas bent begonnen met het buikdansen. Ja ik vind dat wij genoeg negativiteit en narigheid in de wereld al hebben. Ik wilde een plek creëren waarbij je kan groeien door het sterker maken van dat, waarin je al goed in bent. Zoals in de oude geschriften van de yoga staat beschreven: "Wanneer je gaat concentreren op dat, waarin je al goed bent, en dat sterker gaat maken, dan verdwijnen de negatieve gedragingen vanzelf wel." Op deze manier leer je buikdansen bij mij. Dat doe je holistisch met je hele zijn.

Nura
Door

Nura

op 09 Jun 2017

PS: dit waren de eerste 7 buikdanslessen die ik ooit gehad heb!! ....nogmaals bedankt voor het fijne contact, dames :) :)

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Jun 2017

Leuk dat je dit nog even erbij vermeld. Want jij ontwikkelt je heel snel. Dat komt o.a. omdat je durft de vrijheid te pakken.

Monique
Door

Monique

op 09 Jun 2017

Mooi wat je schrijft over die liefdevolle omgang Nura, dat herken ik enorm... Zelf ben ik begin dit jaar weer begonnen met de lessen omdat ik al ruim een jaar in een zeer verdrietige tijd verkeer... Mijn dochter is ernstig ziek en ik en mijn gezin verkeren al een tijdje in de situatie dat we niet weten hoe dit gaat aflopen... Dansen geeft dan afleiding en troost. Ik word getroost door het dansen zelf! Ik wil mijn verhaal ook verder niet delen, omdat ik voor het dansen kom en juist afgeleid wil worden en dat ik even voel dat ik ook nog een eigen leven heb los van het leven van mijn dochter. Ik kan me meerdere keren herinneren dat ik heb gedanst met tranen in mijn ogen, dat zijn altijd momenten dat ik op mezelf dans bijvoorbeeld bij authentic movement maar vaker huil ik zonder tranen in de dans...

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Jun 2017

Lieve Monique, ik vind het onwijs dapper van je dat je dit stukje voor je eigen leven pakt. Dat is zo belangrijk om iets, wat zo verdrietig is, te kunnen dragen. Ik begrijp het volledig dat je hier niet te veel over wilt praten. Want daar waar je over praat dat word sterker. Dat betekent niet, dat je er niet over moet praten. Maar het is inderdaad goed om je eigen draagkracht te versterken. Dat doe je door jouw heelheid telkens weer op te zoeken. Dat is wat wij elke week in de buikdansles in Haarlem doen Dat is volgens mij ook wat de boeddha zegt: de blijheid in je hart te koesteren, onafhankelijk ervan wat in de buitenwereld gebeurt. Daar hebben de meesten van ons meer dan dit ene leven voor nodig. Dansen in vrijheid biedt je deze kans: je maakt weer contact met je eigen wezen. Dat contact helpt je door alle moeilijkheden van het leven doorheen. Ik vind je onwijs dapper van je dat je blijft zingen en dansen. Ik wens je heel veel kracht en zachtheid toe in dit zware proces. Tot volgende week, Liefs, Sabouschka

Riëtte
Door

Riëtte

op 09 Jun 2017

Wat een ontzettend mooie verhalen, daar past de mijne ook wel bij ! 3 jaar geleden besloot ik bij Sabouschka te gaan dansen nadat ik haar in Kreta heb zien dansen. Ik wist wel dat ik een dansblokkade had, maar ik wilde toch bij haar op les ! En inderdaad de tranen kwamen bijna elke les... Na verloop van tijd voelde ik me in de les steeds prettiger en relaxed door de oefeningen die ik thuis ook ben gaan doen. Ik kwam er ook achter dat ik een 'innerlijke pestkop' had die dat veroorzaakte. Ik leerde om deze te negeren en nu durfde ik mijn 1e feedback sessie te dansen voor mijn collega's en Sabouschka ! Ik was zo blij met die positieve feedback en groeide door naar een volgende wens ! Ik zal optreden bij de volgende event in november en dat ga ik durven ! Groetjes Riëtte X

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 09 Jun 2017

Ik ben blij dat je jouw verhaal hier even deelt Riëtte. Want ik weet nog goed hoe het ging in jouw eerste buikdansles in Amsterdam. Je vond het moeilijk. Je was in tranen. Desondanks dat zei je resoluut: "Ik kom wel terug volgende week." Ik dacht nog, wat bijzonder, die lijkt op mij. Toen ging je gelijk inschrijven voor de cursus en zagen wij je de week daarop weer terug. Sindsdien kom je elke week, doe je mijn oefeningen elke dag thuis en dans je daarna. Je toewijding is groot. Daarom heb ik je in jouw eerste jaren veel extra privé coaching gratis erbij gegeven. Dat deed ik graag omdat ik zag dat je er elke keer wel wat mee deed. Ik herkende jouw verhaal. Het is het verhaal van perfectionisme. Dat heb ik zelf namelijk ook moeten overwinnen. De meeste mensen zouden deze confrontatie niet aan willen gaan. Zij zouden gelijk afhaken. Jij mag nu de vruchten plukken. De buikdansles is nu een plek waar je veel plezier aan beleefd. Bovendien helpen de buikdanslessen je om de effecten van de MS te verzachten. Tenminste dat hoop ik wel. Wat ik zie is dat je telkens een betere fysieke balans verkrijgt naarmate we de oefeningen doen. Ook had je nu zelfs het lef om voor de hele lesgroep voor te dansen. Je riep na afloop blij uit: "wat is dit leuk!". En op 4 november is jouw eerste solo optreden bij onze openbare voorstelling!

Else
Door

Else

op 10 Jun 2017

Heftig Monique. En ik kan me voorstellen dat je er liever verder niet over praat. Ik hoop dat het de goede kant op gaat. Veel sterkte gewenst! En wat Nura schrijft, daar ben ik het helemaal mee eens. Het is een fijne groep en voelt veilig. En de vrouwen zijn graag bereid om tips te geven, daar ben ik blij mee. Het is fijn om te dansen. De ene keer kom je jezelf tegen, en moet je even iets in jezelf overwinnen, zoals Riëtte ook beschrijft, en de andere keer kan je helemaal in de flow meegaan en is het genieten.

Riëtte
Door

Riëtte

op 10 Jun 2017

Jah dat merk ik vooral met authentic movement, dan zijn we zo druk bezig om in onszelf te komen. Als ik daarna ga dansen lijkt het of ik op wolkjes dans en ga ik helemaal in that flow !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 13 Jun 2017

Jij staat nog steeds op mijn netvlies hoe rustig je erbij zat na afloop. Wat een mooie uitstraling en een enorme doorbraak.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 10 Jun 2017

Fijn om te horen hoe jij het buikdansen beleeft Else.

Reactie plaatsen