Plezier in het leven houdt je gezond
16 januari 2015 

Plezier in het leven houdt je gezond

Plezier in het leven houdt je gezond zo de Amerikaanse arts Dr. Michael  Galitzer*. Hij schrijft dat mensen die geen plezier meer in hun leven hebben

vaak ziek worden.

Enthousiasme en dankbaarheid

Sommige mensen zijn nergens enthousiast meer over. Ze zijn nergens dankbaar voor. Natuurlijk is het moeilijk om dankbaarheid te voelen wanneer je jezelf even niet goed voelt. Maar als deze houding verandert dan komt je enthousiasme terug. En daarmee komt ook je gezondheid weer terug, zo Dr. Michael Galitzer*.

Buikdanslessen Amsterdam

Woensdag avond zijn mijn buikdanslessen in Amsterdam weer begonnen. Ik heb een nieuwe leerling die gelijk iedereen inspireerde met haar vurige manier van bewegen. Het was haar eerste buikdansles. Haar wens was het om plezier te hebben en uit haar hoofd te komen en in haar lijf.

Net als kostbare chocola

Ik vertelde haar dat we de buikdansles beginnen met een half uurtje basistechniek. Dat ze die moest gaan proeven net als kostbare chocola. Dat het niet de hoofdmaaltijd is maar het toetje. Dat ze de danstechniek niet hoefde te leren maar ermee mocht spelen.

Met beide benen op de grond

Dat na dat half uurtje de gevorderden erbij komen en de gemeenschappelijke warming- up begint. Dat om lekker in je lijf te komen en met beide benen op de grond te staan.

Het plezier van het vrije buikdansen

Dat we daarna dan pas buikdansen en dat dan zonder de tussenkomst van danstechniek.
Dat wat het lichaam onthoud toch al via het cellulaire geheugen eruit komt. En alles wat er nog niet is komt nog. Dat het geen zin heeft om daardoor het plezier te bederven wat het vrije buikdansen je geeft.

De ogen sluiten om erin te komen

Ik zag haar al bij de danstechniek af en toe de ogen sluiten om erin te komen. Ze deed het goed. Ze leerde de Egyptian walk in een handomdraai. Dat is verbazingwekkend. Het komt wel door de vastbeslotenheid van haar wens naar plezier beleven.

Kringspelletje

We deden het kringspelletje. Daarbij maak je een kring en er gaan 2 of 3 naar het midden om lekker samen te dansen. De bedoeling is het om je vuur en passie te laten zien en zo de ander te stimuleren dat ook te doen.

Samen buikdansen

Daarna verdeelde ik de groep in groepjes van drieën. Er werden groepsimprovisaties gedaan en  na afsluiting aan elkaar getoond. 3 van mijn gevorderden waren moe. Maar ze zagen hoe fris en onbevangen en vol temperament de nieuwe  ging buikdansen.

Schuddende heupen en vol met levenskracht

Met schuddende heupen en vol levenskracht zette ze eigen bewegingen neer. En het gekke is ze klopten ook nog. De moeheid verdween toen als sneeuw voor de zon toen het groepje van de 3 gevorderden danste. Ze deden inspriatie op van de nieuweling. Ik waande me even in Egypte. Ze stonden zo sterk als de pilaren van Luxor tempel.

Wat geeft jou plezier?

Wat geeft jou plezier? Wat maakt je bilj? Hou je van bewegen, van dansen, van springen, van stampen, van je lekker laten gaan op mooie muziek? Of wil je lekker verwennen door heerlijk te ontspannen en niets te hoeven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Komen dansen

Wil jij nog meedoen met de buikdanslessen in Amsterdam? Dat kan volgende week nog.
Klik hier voor hoe je kunt inschrijven.
De buikdanslessen in Haarlem en de maandelijkse buikdans workshops in vaste groep in Utrecht zitten al bijna vol. Wil je er nog bij? Schrijf je dan snel in.

Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter, Google en LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

*= Bronvermelding: “Breakthrough – Eight Steps To Wellness – Life Altering Secrets From Today’s Cutting Edge Doctors” van Suzanne Somers.

Foto: Peter Oort

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 16 Jan 2015

Mooi stukje, Sabouschka, goed beschreven! Ik vind elk soort dansen wel iets hebben. Afhankelijk van mijn stemming vind ik het heerlijk door de zaal zwieren en te draaien samen met de anderen, en op andere momenten vind ik het meer ingetogen en sierlijke bewegen heel fijn.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Jan 2015

Dank je wel voor je complimenten.

Riëtte
Door

Riëtte

op 16 Jan 2015

Leuk geschreven stukje over onze eerste les van het nieuwe jaar ! Het was zo fijn om elkaar weer te zien en alle oefeningen weer op te pakken. We begonnen nu met de Sha'abi dans, vorig jaar heb ik die voor het eerst gedaan, maar er was toch veel naar de achtergrond gegaan van deze dans doordat ik met de Balladi wel erg intensief bezig was, ook in Kreta.... Nu dan die wat levendiger volksdans met veel stampen en springen, Sabouschka deed ook even voor hoe we dat stampen er goed in zouden krijgen en we stampten daarna met zn allen op de vloer zodat we zeiden 'wat zullen de beneden buren wel denken hahaha !' Het was weer een heerlijke les waarin ik van een mede-danseres een compliment kreeg dat ik zo vooruit was gegaan in een jaar ! Zoals altijd wimpelde ik dat wat af en Sabouschka zei 'luister eens wat ze tegen je zegt' en toen realiseerde ik me pas dat ik daar ook met dankbaarheid en emotie op reageerde. Ook bij mij staat plezier op nummer 1 in het lijstje van waarden in mijn leven, net zoals ontspanning, erkenning, waardering, openheid, eerlijkheid, aandacht en geduld op mijn lijstje staan ! Bij het tot stand komen van dit lijstje moest ik bij een therapie de 10 belangrijkste waarden voor een fijn leven opnoemen. Deze waarden helpen mij ook absoluut bij het gezonder in mijn lijf voelen ! Liefs Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Jan 2015

Wat goed dat je haar compliment uiteindelijk kon binnenlaten want het was welgemeend. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe hard jij vooruit bent gegaan in je buikdans. Gefeliciteerd!

Riëtte
Door

Riëtte

op 21 Jan 2015

Dankjewel lieve Sabouschka ! Ik dans vrolijk verder en laat de complimenten op me inwerken ! Afgelopen zondag hebben we je nog gezien en na afloop nog even gedanst met mn moeder op het feestje van drie krachtige vrouwen; zij vormen de basis van deze prachtige buikdans optredens met Yazila Alhambra uit Utrecht, Sabouschka Zoumouroda uit Amsterdam en Moulaya uit Zaandam met haar leerlingen. En dan is er zaterdag 7 februari weer een voorstelling, de shisha party in Utrecht !! Sabouschka zal er ook weer zijn ! WIJ HOPEN JULLIE DAAR OOK TE ZIEN !! Groetjes Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Leuk dat jullie er weer komen! Ik ga dan inderdaad een publieke buikdans show geven. Sarah uit mijn Utrechtse cursus vertoont dan haar solo en dansgroep Chakchouka uit mijn buikdanslessen in Haarlem laat een mooie strakke klassieke groepschoreografie zien.

Reactie plaatsen