Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij. Egypte is de wieg en trendsetter van de buikdans. Fifi Abdou is eén van de grootste buikdanseressen van het einde van de vorige eeuw.

Muhammed Ali street

Fifi Abdou is geboren in 1953 in een eenvoudig gezin met veel zusjes en broers. Ze groeide op in de artiesten wijk van de Muhammed Ali street in Caїro. Hier komt de Baladi vandaan en wonen nog steeds veel muzikanten.

Muziekwinkels

Er zijn ook tal van goede muziekwinkels waar je bijvoorbeeld een tablah kunt kopen. Dat is de Egyptische trommel die als basis dient voor het ritme in buikdansmuziek. (Een tablah heet zo in Egypte, in andere Arabische landen heet hetzelfde instrument darabukka).

Oorsprong van de buikdans

Ik zelf zat ooit met een vriend in een café in de Muhammed Ali street. Wij waren omgeven van veel muzikanten en een al opgemaakte buikdanseres.Ze zaten daar thee te drinken in de vroege avond voordat ze naar hun optredens gingen. Ik was toen nog met mijn onderzoek bezig over de oorsprong van de buikdans en heel erg nieuwsgierig naar het optreden van een minder bekende buikdanseres op een Baladi bruiloft.

Tijdloosheid

De muzikanten vertelden ons dat we mee mochten maar dat we daarvoor nog wel een aantal uur moesten wachten. Want in Egypte duik je de tijdloosheid in. Wij wachten toen geduldig. Ik herinner mij dat we daarna dan in een taxi zaten en kris kras door de straten van Caїro reden. Wij waren op weg naar die Baladi bruiloft met de buikdanseres van het café. We zijn er nooit gekomen. Maar ja je moet er wel wat voor over hebben :).

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij. Zij is van arme komaf en heeft het wel gemaakt. Zij is een van de rijkste vrouwen in Egypte geworden. Daarom houden veel mensen van haar. Dat is niet vanzelfsprekend wanneer je buikdanseres in Egypte gaat worden.

Omstreden

Het is wel zo dat Fifi Abdou een grote ster is die omstreden is. Zij is namelijk wel door de bedden gegaan en gaat vaak meer uitdagen dan nodig is voor een buikdanseres. Mensen houden van haar of haten haar.

De hoogtij van twee andere buikdanseressen

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij. Zij begon haar carrière met 12 jaar. Zij danste toen in een Baladi troupe mee en vond later werk als model. Zij verkreeg meer aandacht vanaf de vroege zeventiger jaren en was toen de hoofdattractie van de nachtclub Arizona. Die tijd was nog de hoogtij van twee andere buikdanseressen aan de sterrenhemel: Nagua Fuad en Suhair Zaki.

Fifi Abdou brak door

Pas in de tachtiger jaren maakten Nagua Fuad en Suhair Zaki plaats voor Fifi Abdou en brak deze door. Ze danste o.a. in veel dure nachtclubs van chique hotels zoals het Le Meridien, het Menahouse en het El Gezira Sheraton. Hier zie je haar nog voor haar doorbraak samen met Nagua Fuad (in de achtergrond in paarse jurk).

Ik heb Fifi Abdou twee keer live gezien

Fifi Abdou is in 2004 gestopt met buikdansen. Ik heb het geluk gehad om haar twee keer live te zien optreden. Op mijn eerste dansreis naar Egypte zag ik haar in het theater. Deze dansreis  organiseerde ik samen met een Egyptische touroperator. De dames die met mij mee waren zaten toen 3 uur met mij in het theater.

Egyptische spreektaal

Wij luisterden naar het Arabisch in de Egyptische spreektaal. Niemand van ons verstond iets. Ik was wel net begonnen met het leren van Egyptische spreektaal. Maar echt begrijpen deed ik niet wat er gesproken werd. Toch was dit voor ons allen een hele belevenis. Wij werden voor ons geduld beloont door een traditionele baladi buikdans van Fifi Abdou aan het einde van de avond.

Nachtclub

Op een latere reis zag ik Fifi Abdou in een nachtclub. Ik wist dat ik dan kon verwachten dat zij seksueel getinte  grappen met Saoedi  Arabische mannen ging maken. Deze rijke families gaan de zomermaanden naar Egypte omdat het daar koeler is dan in eigen land. Zij komen vaak voor de vrouwen en buikdanseressen. Jammer dat dit zo vaak over een kam geschoren word.

Onderzoek naar de oorsprong van de buikdans

Ik kwam weer voor onderzoek naar de oorsprong van de buikdans met een van mijn leerlingen op sleeptouw. Ik had bewust de maand augustus voor onze Egypte reis uitgezocht. Wie mij kent weet inmiddels dat ik buikdans op een hoger niveau wil tillen. Daarom ook mijn eerder avontuur om Fifi Abdou te zien in het theater. In de hoop om haar traditioneel te zien buikdansen.

https://youtu.be/5C_Sj1VXQ6E

De nachtclub van het Sheraton hotel

Wij zagen Fifi Aboud in de nachtclub van het Sheraton hotel. Er waren veel rijke Saoedi mannen aanwezig. Ik vond het wel jammer dat we haar mooie buikdans maar weinig zagen. Wel had zij een soort ‘one woman show’ waarbij ze op een stoel zat in traditioneel gewaad met een waterpijp boven haar borsten. Deze bewoog zij  in het ritme van haar orkest naar boven en weer naar beneden. Na een tijde draaide ze haar stoel en herhaalde het geheel. Daarmee wilde zij laten zien waar zij vandaan komt.

https://youtu.be/aurVwdELOjg

Actrice

Buikdanseres Fifi Abdou maakt veel mensen in Egypte blij. Zij zet haar carrière voort als actrice. Je kunt haar regelmatig zien in vele soapseries op de Egyptische televisie.Ze staat ook bekend om haar liefdadige donaties voor de armen in Caїro.

Liefdadigheid

Ik ging vaak tijdens de Ramadan naar Egypte. Ik woonde dan bij een Egyptische familie. Op een dag zat ik met de familievader in de taxi. Ik hoorde dat de taxi chauffeur Fifi Abdou’s naam noemde. Ik vroeg de familievader wat werd verteld. Hij zei dat Fifi Abdou eten wil geven voor de armen. En dat de armen haar eten weigeren omdat zij vinden dat zij een slechte vrouw is omdat zij een buikdanseres is. De status van een buikdanseres is namelijk vrij laag in de landen van oorsprong. Toch houden de mensen van buikdans.

Een Saidi van Fifi Abdou

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=gmdqgZX2AjI&feature=player_embedded&x-yt-cl=85114404#t=0

Wat vind je van haar van haar uitstraling? Wat vind je van haar authenticiteit? Wat vind je van haar sex appeal? Wat vind je van haar bewegingskwaliteiten? Deel het met elkaar. Schrijf graag in het kader onderaan.

Buikdansles Amsterdam en Haarlem

Wil jij ook zo leren buikdansen en dan vooral in alle vrijheid jezelf uitdrukken?  Op 5 april begint de nieuwe lessenreeks van de buikdans cursus in Amsterdam en op 6 april in Haarlem. Droom je ook ervan om mee te doen? Klik dan hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 31 Mar 2017

Fifi Abdou is voor mij een van de grootste buikdanseressen en een groot voorbeeld. Ze is een sterke vrouw. Zij en niemand anders bepaalt wat er gebeurt. Tegelijkertijd is ze een en al plezier. Ze geniet en staat anderen toe met haar mee te genieten. Haar baladi vind ik werkelijk top. Het gemak en de souplesse. Ze lijkt heel nonchalant te dansen, maar alles klopt.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 02 Apr 2017

Goed beschreven Sa'adia. Exact dat is het wat haar zo aantrekkelijk maakt als buikdanseres.

Riëtte
Door

Riëtte

op 31 Mar 2017

Wat een leuke filmpjes van Fifi ! Zij straalt humor uit en alles wat Sa'adia hierboven zegt.Wat mij vooral opvalt bij Fifi is wat wij als jouw leerlingen leren in onze oefeningen > het bewegen met de 6 ledematen vanuit je hart en je buikstreek, de zeester die alles coördineert naar een soepele vrouwelijke beweging !Dank dat ik dat heb mogen leren Sabouschka en ik heb er ook veel profijt van in mn dagelijks leven ! XX Riëtte

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 02 Apr 2017

De coördinatie waarbij alles klopt. Leuk dat je dat kan zien Riëtte. Dat is exact de onderliggende coördinatie die je in mijn buikdansles steeds meer gaat verfijnen. Vanuit deze basis is buikdans heel natuurlijk. Wat lief dat je dat schrijft. Ik wil jou ook bedanken voor je enorme toewijding. Ik ben blij dat je ook profijt van onze oefeningen hebt in je dagelijks leven.

Riëtte
Door

Riëtte

op 12 Apr 2017

Prachtig, je mooie pagina met les ervaringen en veel uitleg over je eigen ervaringen in je verleden. Heel herkenbaar ! Zelf merk ik dat ik het meeste moeite heb met mijn armen hoog te laten, terwijl ik dat zo mooi vind. Het is het laatste stukje zelfvertrouwen wat ik nog mis om me helemaal open te stellen ? Liefs Riëtte X

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 14 Apr 2017

Dank je wel voor je complimenten Riëtte.Om de armen omhoog te krijgen moet je eerst leren om je armen los te laten. Belangrijk is hierin dat je de armen naast je kunt laten hangen. Even teruggaan naar het 'aapje' waarbij je rug wijd en zacht word en je de armen laat bungelen.Bij de rol oefening op matten van afgelopen woensdag betekent dat om je armen de vrije loop te laten gaan. Zo herinneren je armen zich dat ze deel zijn van het geheel van je lichaam. En volgen zij de bewegingen van je lijf.Dat is het allermoeilijkste om te leren. Toch is het ook het meest natuurlijk en ergens in je cellulair geheugen zit deze herinnering nog. Deze moeten wij eerst weer vrij maken. Dat kun je het beste bereiken door te ontspannen. De zijns toestand van "nowhere to go nothing to do" proberen te bereiken.Andere oefenmomenten zijn: de C-curve vanuit 'navel radiation' zoals wij dat doen komende vanuit de visualisaties. Ook bij de oefening 'staande golven' kun je jezelf oefenen in het loslaten van de armen bij het omhoogkomen. Zittend golven naar voren en achter, rollend over de zitbotten is nog zo een moment.Er zijn gevallen van hoe de botten in elkaar zitten dat je de armen nooit helemaal omhoog krijgt zonder je schouders omhoog te trekken. De kunst is het dan om de armen alleen zo ver omhoog te laten komen, dat je schouders de tegenoverliggende beweging naar beneden maken. Alleen dan, wanneer de schouders laag blijven, zijn je armen ook dan nog vrij wanneer je ze boven het hoofd gaat bewegen.

Femy
Door

Femy

op 31 Mar 2017

Mooi omschreven, Sa'adia! Ik vind het zo leuk om bij haar te zien dat ze een echte entertainer is, ze speelt met haar publiek. En ze heeft zulke mooie, smeuïge heupbewegingen!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 02 Apr 2017

Smeuïge heupbewegingen, dat zeg je goed Femy. Ik vind haar hele lichaamsbeweging wel smeuïg. En wat een vrijheid van expressie zij heeft. Geweldig!

Femy
Door

Femy

op 01 Apr 2017

Hier de link naar de instagram van Fifi Abdu. Als je even naar beneden scrollt dan vind je filmpjes van haar vandaag de dag, waarop ze danst! https://www.instagram.com/fifiabdouofficial/

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 02 Apr 2017

Dank je wel Femy! Zij danst nog even mooi en energiek.Mooie buikdans ook op Oum Kalthoum in gouden galabiyya, (jurk). Heb je die gezien?

Else
Door

Else

op 06 Apr 2017

Leuke video's van Fifi Abdoe, en ik begrijp dat mensen haar graag zien dansen. Niet eens dat ze zo mooi is of zo (persoonlijke mening), maar ze straalt uit dat ze helemaal zichzelf is en doet wat ze wil. Leuk ook om te zien hoe de toeschouwers reageren, meedansen en genieten. Bijvoorbeeld in de tweede video.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Apr 2017

Jezelf zijn maakt je mooi. Dat is een geheim. De tweede film is een scène uit een Egyptische film. In Egyptische films spelen muziek en dans een grote rol net als in een Bollywood film. In elke film heb je wel een buikdanseres. Daarom spelen veel buikdanseressen, muzikanten en componisten in films.

Petra
Door

Petra

op 16 Apr 2017

Wat grappig, ik had nog nooit wat van Fif Abdu gezien. Ze danst heel aards en frivool tegelijk. Ik heb ook heel erg genoten van jouw verhaal over hoe je de tijdloosheid in Egypte in duikt. Leuk hoe je zo, door mensen te spreken en te luisteren naar mensen, meer te weten bent gekomen over de buikdans en hoe men daar tegenaan kijkt. Ik heb een keer op een boot in Egypte met een danseres meegedanst. De DJ draaide Oum Kalthoum en toen hij van mij begreep dat ik het nummer kende en het erg mooi vond, kreeg ik van hem als gift een buikdanssjaal uit zijn winkeltje, lief he? Hij vond het zo leuk dat een westerse vrouw deze muziek zo goed kende. (Dat had ik uit jouw lessen natuurlijk, maar het was echt heel leuk)

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 18 Apr 2017

Leuk van die Egyptenaar dat hij je een danssjaal cadeau deed voor je mooie buikdans. Wat lief dat je dit zegt. Het is inderdaad zo dat je bij mij klassiekers uit de buikdansmuziek leert kennen. En ook dat je juist op die klassiekers leert buikdansen. Wanneer ik in Egypte ben dan zijn de mensen heel blij dat ik als buikdanseres hun muziek nog ken. Verkopers in de muziekwinkels in Caïro vertellen mij dan dat de meeste buikdanseressen uit het westen geen idee van hun muziek meer hebben. Daar zijn zij dan zichtbaar verdrietig om.Ja leuk dat je ook van mijn verhalen geniet. De tijdloosheid induiken dat is iets wat wij steeds in mijn buikdansles ook doen en zeker bij de Intensive in Utrecht. Een hele zondag middag met je lijf en gevoel bezig zijn en buikdansen. Ik hoor van velen - die uit de andere steden komen inhalen - dat zij daardoor juist de verdieping ervaren die in de korte lessen doordeweeks zo niet mogelijk is.

Reactie plaatsen