Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen

Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen? De heupcirkel kun je toepassen op de melodie en op het ritme. De melodie leent zich er het beste voor. Wanneer je de heupcirkel op het ritme wilt gaan maken dan kun je zachtjes erbij trillen.


Meer heupcirkels

Ik geef je in de film hieronder meer heupcirkels. Ik geef je variaties van de bekende buikdanseressen uit Egypte.
1.) Heupcirkel variatie van Fifi Abdou.
2.) Heupcirkel variatie van Dina.
3.) Heupcirkel variatie met voorover hangen zoals die hedendaags door veel buikdanseressen word gedaan.

Buikdanseres ster Fifi Abdou

Fifi Abdou was de meest bekende buikdanseres van Egypte. Ze begon haar carrrière in de jaren zeventig. In de tachtiger en negentiger jaren was zij de topster. Zij was toen de best verdienende en de meest toonaangevende buikdanseres. Veel mensen waren trots op haar. Dat komt omdat zij uit een arme wijk afkomstig is en zich omhoog gewerkt had. Ik had nog het geluk om Fifi Abdou op mijn eerste reizen naar Egypte live te zien. De eerste keer gingen wij naar een Egyptisch theater waarin zij als actrice speelde. Ik had net een jaar Egyptisch geleerd. Maar dat was niet genoeg om het theaterstuk te kunnen volgen. Toch vond ik het boeiend om 4 uur lang te kijken. De hele entourage was indrukwekkend. De mensen, hun kleding en het feit dat een toneelstuk in Egyote zo lang duurt. Aan het eidne kwam Fifi Abdou nog buikdansen. Ik was toen eigenwijs.Ik wilde haar buiten de nachtctlub zien buikdansen. Dat omdat ik wist dat haar buikdans dan anders, netter en traditioneler zou zijn.

Buikdanseres ster Dina

Dina is wereldwijd de bekendste buikdanseres van dit moment. Zij begon haar cariière in de tachtiger jaren en loste eind jaren negentig Fifi Abdou af. Een familielid van de Egyptische familie in Cairo, waar ik vaak woonde tijdens mijn reizen, kende haar persoonlijk. Hij was de Antonin Artaud van Egypte. Hij was niet alleen acteur en regisseur, hij leidde acteurs en actrices ook op voor het spelen in de film. Dina is naast buikdanseres ook actrice. Net zoals veel Egyptische buikdanseressen voor haar. Ik heb haar pas in 2006 voor het eerst live gezien en gesproken. Sindsdien heb ik mij verder geschoold door meerdere workshops bij haar te volgen.

Hoe kan ik de heupcirkel goed toepassen

Je kan de heupcirkel toepassen wanneer de muziek langzaam is. Maak er dan een spel van. Geniet van het eeuwig rekken van de beweging. Jouw blik is dan ook heel belangrijk. Kijk er dan bijvoorbeeld verleidelijk. Wanneer je de heupcirkel maakt waarbij je voorover gaat hangen, laat dan alles een paar seconden helemaal los. En kom dan opeens en volledig onverwachts met schwung omhoog. Verras jezelf dan door een mooie beweging erop te laten volgen. Want soms is de schwung zo groot dat er zibh gelijk een volgende beweging aandient. Deze variatie in de heupcirkel kun je het beste voorbereiden door het afrollen van de wervelkolom. Deze oefening heb ik in detail beschreven in mijn e-book wat je hier gratis kunt downloaden.

Het leukst?

Welke van deze 3 heupcirkel variaties vind jij het leukst? En waarom? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog ook graag met je netwerk op Facebook, Twitter enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sarah
Door

Sarah

op 17 Jun 2016

Leuk dat je ze zo lekker in de natuur voordoet. Ik doe zelf meestal 'simpele' heupcirkels, nog het meest zoals Fifi maar dan wat kleiner. Ik bedenk die variaties vaak nog niet wanneer ik zelf aan het dansen ben. Hier de danseressen zelf in actie met hun heupcirkels: Fifi (0.30 en 1.07 min.)

Dina (0.07 en 0.40 min.)
Wat moderne van Dina (1.08, 1.47, 3.00 en 3.35 min.)
En een 'moderne' van Fifi ;-) (1.04)

Sarah
Door

Sarah

op 17 Jun 2016

Leuk dat je ze zo lekker in de natuur voordoet. Ik doe zelf meestal 'simpele' heupcirkels, nog het meest zoals Fifi maar dan wat kleiner. Ik bedenk die variaties vaak nog niet wanneer ik zelf aan het dansen ben. Hier de danseressen zelf in actie met hun heupcirkels: Fifi (0.30 en 1.07 min.)

Dina (0.07 en 0.40 min.)
Wat moderne van Dina (1.08, 1.47, 3.00 en 3.35 min.)
En een 'moderne' van Fifi ;-) (1.04)

Jamila
Door

Jamila

op 18 Jun 2016

Hoi Sarah, Wat jammer dat je bericht niet te zien is. Had graag willen weten wat je over de heup cirkel vindt, en welke je lieveling is. Ik vindt de eerste natuurlijk het mooist. Ben nou eenmaal "ouderwets" in mijn dans. De Dina stijl vindt ik erg leuk om te doen in besloten kring zonder mannen. Ik vindt hem erg grappig en ondeugend. De derde vindt ik echt helemaal niets, hij is mij te "ordinair". Sorry Sabouschka. Ik wens iedereen een hele fijne zomer en tot september. Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Ik ben heel blij om van je te horen, Jamila, dat je bewust ervoor kiest om buikdans op een hoger niveau te houden. Dat kan alleen dan wanneer je weet wat je doet. Dat je weet welk effect bepaalde bewegingen zouden kunnen hebben. En ook waar je welke bewegingen wel of niet kunt doen.Dat is de erecodex. De erecodex zorgt ervoor dat buikdans op een hoger artistiek niveau komt en blijft. Ik geef daarom de erecodex meestal al vanaf de 1e buikdansles door.Wel weet ik dat mensen, die mij als buikdanseres inhuren, wel wat 'spice' verwachten van een buikdanseres. Dat is nou eenmaal zo. Dan doe ik wat water bij de wijn. Ik verbreek dan bewust af en toe de erecodex. En ik keer er weer naar terug. Ik weet wat ik doe. Bijvoorbeeld maak ik deze heupcirkel variatie een keer in mijn buikdans.Ik heb ook wat leerlingen die het leuk vinden om af en toe ook zo een beweging te leren. Je weet van mij dat je deze dan niet mee hoeft te doen. Ik wil dat je jouw eigen stijl mag ontwikkelen en jouw persoonlijkheid in je buikdans uit kan drukken. En dat doe jij ook zo mooi. Zelf houd ik nog steeds het meest van de traditionele stijlen in buikdans.Ik wens je ook een fijne zomer toe. tot in september of tot blogs! Groetjes, Sabouschka

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Ik ben heel blij om van je te horen, Jamila, dat je bewust ervoor kiest om buikdans op een hoger niveau te houden. Dat kan alleen dan wanneer je weet wat je doet. Dat je weet welk effect bepaalde bewegingen zouden kunnen hebben. En ook waar je welke bewegingen wel of niet kunt doen.Dat is de erecodex. De erecodex zorgt ervoor dat buikdans op een hoger artistiek niveau komt en blijft. Ik geef daarom de erecodex meestal al vanaf de 1e buikdansles door.Wel weet ik dat mensen, die mij als buikdanseres inhuren, wel wat 'spice' verwachten van een buikdanseres. Dat is nou eenmaal zo. Dan doe ik wat water bij de wijn. Ik verbreek dan bewust af en toe de erecodex. En ik keer er weer naar terug. Ik weet wat ik doe. Bijvoorbeeld maak ik deze heupcirkel variatie een keer in mijn buikdans.Ik heb ook wat leerlingen die het leuk vinden om af en toe ook zo een beweging te leren. Je weet van mij dat je deze dan niet mee hoeft te doen. Ik wil dat je jouw eigen stijl mag ontwikkelen en jouw persoonlijkheid in je buikdans uit kan drukken. En dat doe jij ook zo mooi. Zelf houd ik nog steeds het meest van de traditionele stijlen in buikdans.Ik wens je ook een fijne zomer toe. tot in september of tot blogs! Groetjes, Sabouschka

Jamila
Door

Jamila

op 18 Jun 2016

Hoi Sarah, Wat jammer dat je bericht niet te zien is. Had graag willen weten wat je over de heup cirkel vindt, en welke je lieveling is. Ik vindt de eerste natuurlijk het mooist. Ben nou eenmaal "ouderwets" in mijn dans. De Dina stijl vindt ik erg leuk om te doen in besloten kring zonder mannen. Ik vindt hem erg grappig en ondeugend. De derde vindt ik echt helemaal niets, hij is mij te "ordinair". Sorry Sabouschka. Ik wens iedereen een hele fijne zomer en tot september. Jamila

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Ik ben heel blij om van je te horen, Jamila, dat je bewust ervoor kiest om buikdans op een hoger niveau te houden. Dat kan alleen dan wanneer je weet wat je doet. Dat je weet welk effect bepaalde bewegingen zouden kunnen hebben. En ook waar je welke bewegingen wel of niet kunt doen.Dat is de erecodex. De erecodex zorgt ervoor dat buikdans op een hoger artistiek niveau komt en blijft. Ik geef daarom de erecodex meestal al vanaf de 1e buikdansles door.Wel weet ik dat mensen, die mij als buikdanseres inhuren, wel wat 'spice' verwachten van een buikdanseres. Dat is nou eenmaal zo. Dan doe ik wat water bij de wijn. Ik verbreek dan bewust af en toe de erecodex. En ik keer er weer naar terug. Ik weet wat ik doe. Bijvoorbeeld maak ik deze heupcirkel variatie een keer in mijn buikdans.Ik heb ook wat leerlingen die het leuk vinden om af en toe ook zo een beweging te leren. Je weet van mij dat je deze dan niet mee hoeft te doen. Ik wil dat je jouw eigen stijl mag ontwikkelen en jouw persoonlijkheid in je buikdans uit kan drukken. En dat doe jij ook zo mooi. Zelf houd ik nog steeds het meest van de traditionele stijlen in buikdans.Ik wens je ook een fijne zomer toe. tot in september of tot blogs! Groetjes, Sabouschka

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Ik ben heel blij om van je te horen, Jamila, dat je bewust ervoor kiest om buikdans op een hoger niveau te houden. Dat kan alleen dan wanneer je weet wat je doet. Dat je weet welk effect bepaalde bewegingen zouden kunnen hebben. En ook waar je welke bewegingen wel of niet kunt doen.Dat is de erecodex. De erecodex zorgt ervoor dat buikdans op een hoger artistiek niveau komt en blijft. Ik geef daarom de erecodex meestal al vanaf de 1e buikdansles door.Wel weet ik dat mensen, die mij als buikdanseres inhuren, wel wat 'spice' verwachten van een buikdanseres. Dat is nou eenmaal zo. Dan doe ik wat water bij de wijn. Ik verbreek dan bewust af en toe de erecodex. En ik keer er weer naar terug. Ik weet wat ik doe. Bijvoorbeeld maak ik deze heupcirkel variatie een keer in mijn buikdans.Ik heb ook wat leerlingen die het leuk vinden om af en toe ook zo een beweging te leren. Je weet van mij dat je deze dan niet mee hoeft te doen. Ik wil dat je jouw eigen stijl mag ontwikkelen en jouw persoonlijkheid in je buikdans uit kan drukken. En dat doe jij ook zo mooi. Zelf houd ik nog steeds het meest van de traditionele stijlen in buikdans.Ik wens je ook een fijne zomer toe. tot in september of tot blogs! Groetjes, Sabouschka

Sarah
Door

Sarah

op 18 Jun 2016

Oeps de eerste link klopt niet zie ik. Dat moet zijn Fifi (0.30 en 1.07)

Sarah
Door

Sarah

op 18 Jun 2016

Oeps de eerste link klopt niet zie ik. Dat moet zijn Fifi (0.30 en 1.07)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Heel goed Sarah, dat je de variaties niet van tevoren bedenkt. Dat je ze tijdens het buikdansen laat ontstaan. Dat is inderdaad onze manier van dansen. Alleen zo kun je vanuit de muziek en met gevoel buikdansen. Dank je wel voor de mooie filmpjes van zowel Dina alsook Fifi Abdou.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Jun 2016

Heel goed Sarah, dat je de variaties niet van tevoren bedenkt. Dat je ze tijdens het buikdansen laat ontstaan. Dat is inderdaad onze manier van dansen. Alleen zo kun je vanuit de muziek en met gevoel buikdansen. Dank je wel voor de mooie filmpjes van zowel Dina alsook Fifi Abdou.

Riëtte
Door

Riëtte

op 23 Jun 2016

Mijn voorkeur gaat uit naar Fifi ! Zij beweegt zo natuurlijk, ik bedoel uit haarzelf, het hoort zo bij haar. Het is net of ze die bewegingen er zonder moeite 'uit poept' ! En zij heeft een uitstraling met humor en daar bespeelt ze haar publiek mee ! X Riëtte

Riëtte
Riëtte
Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Dat klopt allemaal. Goed geobserveerd.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Dat klopt allemaal. Goed geobserveerd.

Riëtte
Door

Riëtte

op 23 Jun 2016

Mijn voorkeur gaat uit naar Fifi ! Zij beweegt zo natuurlijk, ik bedoel uit haarzelf, het hoort zo bij haar. Het is net of ze die bewegingen er zonder moeite 'uit poept' ! En zij heeft een uitstraling met humor en daar bespeelt ze haar publiek mee ! X Riëtte

Riëtte
Riëtte
Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Dat klopt allemaal. Goed geobserveerd.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Dat klopt allemaal. Goed geobserveerd.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Bedankt voor het delen van dit filmpje Riëtte. Fifi Abdou is duidelijk een vrouw die van zichzelf houd. Alleen zo kan zij deze mooie bewegingskwaliteiten in haar buikdans hebben. Ze is zo zacht als pudding. En dat zonder haar power te verliezen. Prachtig!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Jun 2016

Bedankt voor het delen van dit filmpje Riëtte. Fifi Abdou is duidelijk een vrouw die van zichzelf houd. Alleen zo kan zij deze mooie bewegingskwaliteiten in haar buikdans hebben. Ze is zo zacht als pudding. En dat zonder haar power te verliezen. Prachtig!

Reactie plaatsen