Buikdanslessen geven een mooie houding

Buikdanslessen geven een mooie houding

“Wat heb jij altijd zo een mooie houding!” roepen de collega’s van een van mijn leerlingen tegen haar uit. “

Het maakt niet uit wat je doet, je staat of zit er altijd zo mooi bij.”
Buikdanslessen geven een mooie houding.
Het leuke daaraan is ook nog: het kost geen moeite. Het gaat vanzelf.

 

Sensomotorische oefeningen

Je hoeft niet je best ervoor te doen. Zeker niet want je best doen zou alleen maar averechts werken. Alles wat je hoeft te doen is om regelmatig te komen buikdansen. In mijn buikdanslessen doen we veel voorwerk. Dat zijn sensomotorische oefeningen. Deze oefeningen in combinatie met het vrije buikdansen doen het werk. Buikdanslessen geven een mooie houding.

Buikdanslessen geven een mooie houding

Doordat je na elke oefening even navoelt hoe je daarna staat krijg je vanzelf een mooie lichaamshouding. Dat is de reden dat ik bijvoorbeeld na grondoefeningen jou vraag om mij de yoga matten op te laten ruimen. Dat zodat jij na kan voelen wat de grondoefeningen met je hebben gedaan als je weer staat. Ga je gelijk over na de orde van de dag dan neem je de tijd niet om even waar te nemen. Waardoor het minder beklijft. En waardoor je dan ook dat lekkere gevoel gaat missen. Buikdanslessen geven een mooie houding in combinatie met sensomotorische oefeningen.

Stram staan of ontspannen?

Veel mensen denken dat ze voor een mooie houding stram moeten staan. Niets is minder waar. Als je stram staat om een mooie houding te hebben dan ben je van buitenaf bezig. Je houding word dan statisch en onnatuurlijk. Mijn leerlingen maken zich niet druk om hun houding. Ze weten immers dat een natuurlijke houding mee beweegt. Een natuurlijke houding is continue in beweging. Net als het leven. Een mooie houding is dynamisch.  Stram staan of ontspannen? Een mooie houding is ontspannen.

Een mooie houding als basis voor mooie buikdans

De houding vormt de basis voor beweging. Een goede voorbereiding maakt dat de sprinter, die goed in de startblokken staat, een grotere kans van winnen heeft. Een goede voorbereiding voor het buikdansen maakt dat je bewegingen verfijnder worden. Verfijning in beweging kan alleen dan als je soepel en elegant beweegt. Dat maakt je buikdans mooi. Buikdanslessen geven een mooie houding en maken dat je mooi leert dansen.

14 tips voor een mooie houding

1.) Verdeel je gewicht altijd gelijkmatig over beide voeten als je staat. (En over beide zitbotten als je zit). Neem de verdeling van je gewicht waar.
2.) Zorg ervoor dat je knieën van het slot zijn.
3.) Sta heup breed met je benen onder je bekken. Hou de voeten parallel.
4.) Laat je bekken onder je staan. Niet gaan kantelen. Laat gewoon je staartbeen onder je hangen.
5.) Laat je hoofd bovenop je nek balanceren. Weet dat je hoofd niet af zou vallen als je de spierspanning loslaat. Al zou je geen spieren hebben je hoofd blijft eraan. Het zit zo ingenieus in elkaar qua botstructuur. Vertrouw daarop.
6.) Hou je kin laag maar houd tegelijkertijd wel je keel open.
7.) Laat je schouders lekker hangen. Ontspan je armen en laat ze langs je lijf hangen.
8.) Wees aanwezig in je rug. Doe dat zonder dat je iets wilt veranderen. Geen bezemstielen inslikken. Laat de natuurlijke rondingen in je rug voor veerkracht en schokdemping zorgen. Dat doe je het beste doordat je daar niet in mengt.
9.) Blijf bij alles wat je doet rustig doorademen.
10.) Doe 2 x op een dag de oefening “constructive rest” *. Blijf dan telkens een half uur daarin liggen. Neem de aanraking met de bodem waar.
11.) Doe de C- curves * elke dag eventjes. Een paar minuten voldoet al.
12.) Golf je voeten * na een lange werkdag.
13.) Loop veel op blote voeten in de natuur of binnenshuis.
14.) Kom regelmatig buikdansen. Druk jezelf in vrijheid uit in je buikdans.

• =  de oefeningen met een sterretje heb ik in detail beschreven in mijn E – Boek met de titel: Dans jezelf gezond. Je kunt het gratis downloaden op deze website. Het zit boordevol met tips en lekker in je lijf oefeningen.

Buikdanslessen geven een mooie houding

De stelling: buikdanslessen geven een mooie houding, is die waar?  Merk jij verschil in het gemak van je houding sinds je op buikdansles zit? Wat helpt jou daarbij het meest? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdanslessen Amsterdam

De buikdanslessen Amsterdam zijn gisteren begonnen. Het is een hele leuke en gezellige groep. De studio is goed bereikbaar vanuit alle hoeken van de stad. Wil je daar nog bij?

Proefles

Kom gerust een proefles nemen volgende week woensdag.  De proefles kost eenmalig € 19.- en word afgetrokken van het totaalbedrag bij inschrijving. Klik hier voor wanneer en waar de buikdanslessen Amsterdam zijn.

Delen

Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 03 Apr 2015

Absoluut merk ik dat ik veel baat heb bij alle fijne oefeningen van Sabouschka ! Voordat ik op les zat voelde ik me vaak 'krakkemikkig' als 50 plusser met een beperking. Nu weet ik wat ik daar zelf aan kan doen en ja de stelling is dus waar !! Elke dag begin ik trouw na het opstaan met de voetrol en de C curves, dat zit er al zo ingesleten en zit in mn systeem ! De 14 tips zijn heel waardevol, vooral wat je noemt het 'zacht' maken van de knieën is een goede beschrijving van het niet overstrekken van de knieën, dus het insinken ! WHAT DO YOU SINK ?

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Apr 2015

Jij loopt zo veel mooier ook in je dagelijks leven. Ik ben echt trots op je. Zie je wel, je toewijding word beloont! Fijn dat je de C- curve en het golven van de voeten in je dagelijks leven hebt ingebouwd. En dat je altijd erop let dat je knieën van het slot zijn is echt zeer waardevol. Dat helpt je enorm om in de flow te blijven en met beide voeten op de grond.

Riëtte
Door

Riëtte

op 03 Apr 2015

WAT IK NOG VERGETEN BEN ZIJN DE WOORDEN DE BUIKDANSLESSEN VAN SABOUSCHKA HEEL GOED OMSCHRIJVEN : Souplesse, verfijning, subtiliteit, muzikaliteit en uitstraling !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Apr 2015

Wat lief je omschrijving...

Leny
Door

Leny

op 04 Apr 2015

Lieve Sabouschka, Afgelopen donderdag verraste je me met jouw reactie op mijn buikdans op het lied Oululu van Abdoul Halim Hafez. Achteraf besefte ik, dat ik danste met de stemming die ik toen had, introvert, niet uitbundig, geen ingewikkelde stapjes, omdat dat helemaal niet paste. Ik kan dus steeds beter met de stemming die ik heb de dans ingaan en dan maar zien hoe het voelt en gaat, geen druk er meer op, dat voelt heel dicht bij mezelf. Dat geeft een fijn gevoel van vrijheid in de dans. Ik was er ook niet op bedacht hoe het er uitzag, je verraste me echt met je compliment, dank je wel.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Apr 2015

Heerlijk dat je het aan het ontdekken bent dat je jouw stemming kan omzetten in jouw buikdans. Dat dit een gevoel van vrijheid geeft. Dat je niet meer mee bezig bent hoe het eruit ziet. Het goede nieuws is dat als je niet meer met de buitenkant bezig bent - met hoe het eruit ziet - het veel beter uitziet. Dit is het begin ervan dat je jouw buikdans niet meer samenstelt uit stapjes. Maar dat je stapjes gebruikt voor de expressie van jouw gevoel. Gefeliciteerd met deze grote doorbraak!

Reactie plaatsen