Grondoefeningen in de buikdansles

Ontspannen schouders, geen rugpijn meer en veel plezier

Grondoefeningen in de buikdansles geven ontspannen schouders en geen rugpijn meer en dat terwijl je plezier hebt. Dat is wat mijn leerlingen overkomt. Het gaat namelijk vanzelf. Het kost geen moeite. Wil jij dit ook?

Een speciale les

In elke lesreeks in mijn buikdanslessen in Amsterdam en Haarlem is de 9e les een speciale les. In elke workshop reeks in mijn lesgroep in Utrecht is de 3e workshop een speciale workshop.

Grondoefeningen uit de moderne dans

We doen dan grondoefeningen uit de moderne dans. Dat is zo heerlijk ontspannen dat het speelse kind in je weer wakker word. Je gaat daarna ook heel anders dansen. Je bent dan namelijk heerlijk bezig geweest met je lijf en je voelt die wellness nog alsof je net een massage hebt gekregen.

 4 redenen waarom grondoefeningen goed zijn voor buikdans:

1.) Door grondoefeningen kweek je bewegingskwaliteiten die nodig zijn voor je mooiste buikdans.
2.) Een buikdanseres staat met beide benen op de grond en zit goed in haar bekken.
3.) Een buikdanseres heeft ontspannen schouders en vloeiende armen en handen.
4.) Een buikdanseres voelt elke beweging die ze maakt.

Vanuit je gevoel buikdansen

Grondoefeningen zijn een van de meest snelle manieren om deze bewegingskwaliteiten te verwerven. Als je geaard bent en in je bekken zit dat kun je veel makkelijker vanuit je gevoel buikdansen. “Echte” buikdans leeft van, en gaat juist over gevoelsexpressie.

Voorbereidend lichaamswerk

Ik schrijf hier “echte” buikdans, in relatie tot “de westerse vrouw die buikdanst”.  Want zonder dit voorbereidend lichaamswerk heb jij als westerse vrouw meestal niet de beschikking over deze bewegingskwaliteiten. Tenminste, niet als je al langere tijd volwassen bent en nog nooit of nauwelijks op dansles zat.  Dan is de gevoelsexpressie vaak minder goed ontwikkeld. Gevoelsexpressie is namelijk iets anders dan proberen om een bepaalde gelaatsexpressie na te bootsen. Gevoelsexpressie in buikdans betekent dat je hele lichaam voelend beweegt op de aangeboden muziek.

Egypte is de wieg van de buikdans

In de landen van herkomst word gevoelsexpressie met de paplepel al ingegoten. Egypte is de wieg van buikdans. Egyptenaren, maar ook veel westerse mannen en vrouwen, beweren dan ook dat wij dit niet zouden kunnen leren. Dat is natuurlijk niet waar. Alleen hebben wij een andere didactiek of lesmethodiek nodig. Wat de Egyptenaren meestal alleen maar zien zijn westerse buikdanseressen, die weliswaar een hoge technische standaard hebben ontwikkeld, maar waarbij hun buikdans vaak ten koste gaat van hun persoonlijkheid en uitstraling. Alleen sommige professionals komen in de buikdans verder dan alleen danstechniek.

11 voordelen van Grondoefeningen op een rij:

01.) Je wordt geaard en staat met beide benen op de grond.
02.) Je gaat in je bekken zitten.
03.) Je ontspant.
04.) Je krijgt een volle rug.
05.) Je krijgt een heerlijk gevoel in je houding.
06.) Je ruggengraat wordt soepel.
07.) Je schouders ontspannen.
08.) Je armen bewegen vloeiend.
09.) Je herontdekt het speelse kind in je.
10.) Je boort je creatieve bron aan.
11.) Je laadt je batterijen weer op.

Je favoriete grondoefening

Wat is jouw favoriete grondoefening? Kun jij benoemen hoe je staat nadat je de grondoefeningen hebt gedaan? Kun jij benoemen hoe jij je in je lijf voelt, nadat je van de grond af komt en weer op twee benen staat? Deel het met elkaar. Schrijf graag onder in het kader.

Een actieve zomer vakantie

Ben je toe aan een actieve zomer vakantie? Klik Hier Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter, Google +, LinkedIn en door de link door te sturen. Opdat jij gaat stralen! Groetjes, Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Wini
Door

Wini

op 30 Jan 2015

Je vraagt wat mijn favoriete grondoefening is? Ik heb er geen. Grondoefeningen zijn niet mijn favoriete onderdeel.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jan 2015

Hoi Wini, Je hebt mijn grondoefeningen nog nooit gedaan. Je bent net begonnen met de buikdanslessen in Haarlem. Je hebt nu 3 buikdanslessen gehad. Pas in de 9e buikdansles zal je dit ervaren. Ik ben wel heel benieuwd hoe je mijn grondoefeningen gaat ervaren nu ik weet dat het niet je favoriete onderdeel is. Ik denk dat het andere oefeningen zijn dan die je al kent. Groetjes, Sabouschka

Petra
Door

Petra

op 30 Jan 2015

Hoi Sabouscka, Ik voel me na een buikdansles bij jou altijd herboren. Mijn hele lijf voelt soepel aan. Mijn favoriete is wat jij noemt "golven": dan zit je rechtop in de kleermakerszit en dan beweeg ik mijn ruggenwervels als een golf heen en weer, zijwaards. Ik stel me dan altijd voor dat mijn wervelkolom een slang is. Deze oefening doe ik ook vaak thuis, omdat ik er gelijk een prettig gevoel bij heb. En dat mijn rug gelijk een stuk soepeler is geworden. Liefs, Petra

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jan 2015

Wat leuk om te horen Petra, dat je na elke buikdansles van mij als herboren voelt. Ja de wervelkolom is ook net als een slang. Ze heeft de eigenschappen van een slang: ze kan sterk en lenig tegelijk zijn, veerkrachtig. Als de wervelkolom vrij van spanning is dan is ze veerkrachtig. Fijn om te horen dat het golven van de wervelkolom je favoriet is. Ik vind deze oefening heel erg belangrijk. Dat is zeker zo voor het leren van buikdans. Maar ook om je gewoon lekker te voelen in je vel.

Riëtte
Door

Riëtte

op 30 Jan 2015

Hallo allemaal !Ja, het grondwerk vind ik zooooo heerlijk ! Het ontspant mij echt. Ik merk dat vooral goed in mijn schouders en handen, want daar zit bij mij de meeste spanning ... gevolg van een aangeleerde gewoonte, net als het overstrekken van m'n knieën. Dat laatste heb ik ondertussen al zo goed als afgeleerd !Na de grondwerk-oefeningen ga ik weer voor het eerst staan ... EN DAT LICHAAMGEVOEL IS MAGISCH ! Het lijkt wel of je voeten dan ín de vloer zijn verzonken ...! Geaard! En dan ga je dansen op die mooie muziek; het voelt daarna zo anders. Mijn armen bewegen dan heel anders en mijn schouders zijn niet meer zo opgetrokken !Het is inderdaad EEN WELDAAD VOOR MIJ ... ALS EEN WARM BAD !Groet Riette.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jan 2015

Dat klopt dat je het overstrekken van je knieën bijna niet meer doet. Heel goed van je, Riëtte. Wat fijn dat je het effect van mijn grondoefeningen zelfs in je armen en handen voelt. Ontspannen schouders maken dat ook je armen bij je kunnen horen en je handen open zijn. Dan pas kun je gevoel uitdrukken in je beweging en daardoor in je buikdans.

Rita, consultant
Door

Rita, consultant

op 02 Feb 2015

Kort geleden heb ik weer mogen genieten van het grondwerk! Het zorgt ervoor dat ik veel steviger kan staan en bewegen, de wiebeligheid en aarzeling verdwijnt dan uit mijn houding. Ik kon weer als een kind met volle levensenergie dansen en genieten. Het was weer een geweldige les!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Feb 2015

Dank je wel voor je compliment Rita. Ik zag het: je stond zo stevig geaard en zelfverzekerd en je danste de sterren van de hemel. Ik kon me helemaal niet meer voorstellen dat je nog niet zo lang geleden bent begonnen met buikdansen. Wat een ontwikkeling.

Femy
Door

Femy

op 08 Feb 2015

Ook ik vind de grondoefeningen heel fijn. Ter voorbereiding op de authentic movement-les tijdens de vorige lessenreeks kregen we de opdracht om onszelf "te masseren" met behulp van de vloer. Dat was heerlijk en leuk tegelijk, iedereen deed wat ie zelf wilde en af en toe zag je een fijne houding of beweging en dan werd dat van elkaar overgenomen! Wat ik ook een hele fijne oefening vindt is wanneer we onszelf niet de hand maar de voet moeten schudden. Het voelt dan alsof je been/heupen/bekken wakker worden en het is fijn voor je onderrug. Soms sta ik na de grondoefeningen met tegenzin weer op, maar het is altijd ook heel fijn om het verschil in m'n lichaam te voelen wanneer ik weer sta!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Feb 2015

Leuk om te horen welke grondoefeningen je zo lekker vind.

Isolde
Door

Isolde

op 14 Feb 2015

Dit gaat even niet over grondoefeningen, maar ik wilde het wel met je delen. Afgelopen week kwam ik erachter dat een van mijn cursisten kunstgeschiedenis in Maastricht ook buikdanslessen bij jou volgt in Utrecht. We waren heel blij om te ontdekken dat we allebei jouw geweldige buikdanslessen hebben gevolgd. Want je geeft echt geweldig les. Ik heb heel goede herinneringen aan jouw buikdanslessen in Haarlem.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Feb 2015

Dank je wel voor je complimenten Isolde. Ja het is echt grappig om te horen dat jullie elkaar kennen. Echt leuk!

Reactie plaatsen