De ontembare vrouw

Een psychologische bestseller

‘De ontembare vrouw’ dat is de titel van een psychologische bestseller van Clarissa Pinkola Estés. De ontembare vrouw die leeft diep binnen in je. Je kunt ze tot leven wekken. Een goede manier om dat te doen is de vrije expressie in buikdans.

De ontembare vrouw

De ontembare vrouw is een vrouw die in haar lichaam leeft. Ze leeft haar leven vanuit haar gevoel. Ze staat met beide benen op de grond.  Ze is evenwichtig en in balans. Ze is verbonden met de natuur.

Kwetsbaar en krachtig

Ze kan zich kwetsbaar tonen en daarin heel krachtig zijn.  Zo kan ze ook wild en kan onbeheerst overkomen. Ze kan ook introvert zijn en op een ander moment expressief en vol temperament. Ze is net zo veranderlijk en onvoorspelbaar als de zee.

Voor de man onbegrijpelijk en toch felbegeerd

Voor de man is de ontembare vrouw onbegrijpelijk en toch voelt hij zich zeer tot haar aangetrokken.  Ze is de vrouw uit het bos maar kan hedendaags ook een top functie in het bedrijfsleven hebben en overdag haar man staan. Je kent wel die verhaaltjes voor kinderen van iemand die overdag een mens is en s’nachts een roofdier word.

Metamorfose

Ik wil niet zeggen dat de ontembare vrouw een roofdier is. Maar ik wil daarmee wel aangeven dat er een metamorphose plaats kan vinden. Op de achterkant van het boek van Clarissa Pinkola Estés staat: dat het een sluimerende vrouwelijke krachtbron is. Als je de ontembare vrouw in jezelf (her)ontdekt dan komen passie, creativiteit, instinct en zelfbewustzijn.

Mijn passie

Alhoewel ik zelf het boek nog niet heb gelezen ben ik wel van jongsaf aan bezig met de ontembare vrouw in mezelf en in anderen te bevrijden. Het is mijn missie en mijn passie om jou in dat proces te ondersteunen. Dans en vooral de vrije zelfexpressie in buikdans zijn een goed middel om de ontembare vrouw in jou te bevrijden.

10 Tips hoe je de ontembare vrouw in je wakker maakt

1.) Je gaat eerst naar binnen om te aarden, te centreren en je lichaam bewust te worden.
2.) Terwijl je voeten en benen sterker maakt en je ruggengraat en heupen soepeler neem je de sensaties in je lichaam waar.
3.) Je maakt eerst contact met je lichaam.
4.) Daarna maak je contact met de muziek.
5.) Dan breng je lichaamssensaties samen met het gevoel wat je krijgt van de muziek.
6.) Je gaat danspasjes uitproberen op het ritme of op de melodie. Beter is het om die danspasjes alleen als springplank te gebruiken.
7.) Je begint misschien met wat stapjes en laat dit al heel snel los. Wat je wel leert volgen is je gevoel.
8.) Als je voelt dat je rood aanloopt of dat je een ander gevoel krijgt dan volg je dat. Je onderzoekt het al dansend. Je gaat in dat gevoel. Je gaat het niet wegduwen. Je gebruikt de beweging van je lichaam om dat uit te drukken. Je gebruikt buikdans als jouw bewegingstaal.
9.) Ook een zogenaamd onaangenaam gevoel ga je niet uit de weg. Je gaat het aan. Je drukt het uit. Je weet nooit van tevoren wat het aan je wil vertellen.
10.) Je laat jezelf zien. Daar is moed voor nodig.  Aan de andere kant zie jij ook andere vrouwen die zichzelf laten zien in hun buikdans. Dat geeft een enorme inspiratie als je leert om en bij jezelf te blijven en in contact met de ander.
Je gaat stromen. Je komt in de “flow”.

Wat heb jij nodig?

Hoe krijg jij je passie terug? Wat heb jij nodig om passie te voelen? Wat heb jij nodig om je passie te kunnen volgen? Deel het met elkaar. Schrijf graag in het kader onderaan

Buikdanslessen Utrecht

Mijn buikdanslessen in Utrecht zitten voorlopig helemaal vol. Het is een cursus in de vorm van één maandelijkse lange zondag middag workshop in vaste groep. De wachtlijst is nu geopend. Wil je nog op de wachtlijst voor vanaf 19 april? Klik hier voor meer informatie en laat he me graag weten.  Je kunt een mailtje sturen.

Waar wonen de deelnemers?

Er komen buikdanseressen en vrouwen die willen beginnen uit het hele land. Er zijn vrouwen uit Utrecht en De Bilt, uit Zoetermeer, Leiden en Amersfoort. Zelfs vanuit Wageningen, Lelystad, Tessel, Maastricht en Groningen komen de deelnemers!

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen.

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
kitty
Door

kitty

op 23 Jan 2015

De passievolle ongetemde vrouw houdt van uitslapen? Gisteravond op de les maakten we grapjes dat er wekkers gezet zouden worden om de eerste reactie te kunnen geven. Nachtelijke reacties zouden het worden! uiteindelijk hebben we ons uitgeleefd in de dans. En dat heeft blijkbaar geleid tot een goede nachtrust.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Wat fijn dat het heeft geleid tot goede nachtrust. Je hebt zo ontzettend mooi en vrouwelijk gedanst gisteren Kitty! Wil je nog delen wat je geheim hierin was? Je verwoorde het zo mooi gisteravond.

Stephanie
Door

Stephanie

op 23 Jan 2015

Ik ben erg benieuwd naar het boek. Ik ga hem zeker eens een keer lezen. Ik heb gister avond een ervaring in je les gehad dat was wel erg leuk om te ontdekken. Ik wist eigenlijk al dat je niet teveel moest denken in de dans en de oefeningen etc. en je niet moet laten leiden door de ander. Toch deed ik dat wel steeds tijdens de rug aan rug golfoefeningen. Voordat we die oefening deden moest je zelf zittend golven en ineens wist ik het!. Ik moet gewoon zitten op mijn zitbotten en niet nadenken en mijn lichaam volgen. Ditzelfde deed ik tijdens de rug aan rug golfoefening en ik had eindelijk geen last meer van mijn rug wat ik daarvoor wel altijd had. Dit was echt een ontdekking voor mij en dat ik me dus blijkbaar altijd laat leiden en niet mijn eigen gevoel/beweging achterna ga. Dit is voor de dans heel toepasbaar maar ook in mijn dagelijkse leven.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Dank je wel Stephanie dat je deze 'aha belevenis' hier gaat delen. Het is zeker een grote winst voor je buikdans en ook voor je dagelijks leven. Gefeliciteerd met deze doorbraak!

Stephanie
Door

Stephanie

op 23 Jan 2015

Excuses voor de taalfout haha. Het is natuurlijk leiden en niet lijden ;-) Zou anders niet zo best zijn hihi!

Iris
Door

Iris

op 23 Jan 2015

Ha Sabouschka! Bij de tien stappen die je beschrijft, moet ik meteen denken aan authentic movement. Eerst uitgebreid grondwerk om uit je hoofd en in je lijf te komen en daarna bewegen / dansen met je ogen dicht. Als ik mijn ogen dichtdoe, is het net alsof de wereld niet bestaat (meestal dan). Dan durf ik dingen die ik anders niet zou doen en dan kan ik makkelijker loslaten en luisteren naar mijn lijf. Of misschien is het wel de ongetemde vrouw die praat :-). Ik heb veel zin in zondag! Iris

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Wat leuk Iris dat je de 10 stappen herkent vanuit mijn werkwijze met 'authentic movement' wat ik altijd voorbereidt met uitgebreid grondwerk. Fijn dat je jouw ervaringen beschrijft als je met de ogen dicht buikdanst. Ik weet vrij zeker dat het de sluimerende vrouwelijk kracht is die er dan eindelijk mag zijn. Leuk dat je er zin in de workshop op zondag in Utrecht hebt! Ik verheug me er zelf ook op!

Riëtte
Door

Riëtte

op 23 Jan 2015

“De ongetemde vrouw” I HAVE A DREAM.... I HAVE A DREAM.... Mijn droom is om in de verre toekomst veel uitstraling, moed, lef en ambitie te krijgen !! Mezelf zijn en geven voor de dans ! En er ook zelf van te genieten, dát is wat ik droom ! Een dans die echt vanuit mezelf komt en dat de inspiratie er vanaf vliegt ! Mijn hele leven heb ik me voorgedaan zoals ik dacht dat de de mensen mij wilde zien, daardoor heb ik mijn eigenlijke karakter grotendeels opzij geschoven en was altijd zorgzaam en dienstbaar voor anderen. Dat is natuurlijk geen verkeerde eigenschap, maar ik vergat mijzelf .... Ik had een façade opgebouwd en was dus niet mezelf. Bij de buikdanslessen van Sabouschka leer ik met vallen en opstaan steeds meer van mezelf te ontdekken, want ik heb veel weggestopt in verre hoeken van mijn ziel. En dat komt er nu stukje bij beetje uit ! Het genieter van dat ik beweeg sta ik mezelf steeds meer toe. De mooiste buikdans vind ik nog steeds de Sa'abi, omdat dit de dans was die we behandelden toen ik op les kwam. Ik speel de cd bijna dagelijks, dat geeft vertrouwen en is bekend. Het is de aardse, volkse variant en die is levendig. Ik blijf dus ook gewoon lekker door dromen en werken aan de ongetemde vrouw, dat zij toch eens tevoorschijn zal komen ! Groetjes Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Ambitie, moed en lef dat heb je al Riëtte. Ik herinner me nog goed hoe je de eerste buikdansles binnen kwam. Je vond het zo confronterend toen. Tegelijkertijd was je vastbesloten dat je wel doorzet. Onder tranen gaf je aan dat je wel de volgende week terug komt. Dat je doorgaat en gaat inschrijven voor de cursus. Ik ben blij dat je herkent dat lief zijn voor anderen goed is maar niet dan als je daardoor niet goed voor jezelf zorgt. Een portie gezond egoïsme is goed. Ik heb eens gelezen in een spiritueel boek: "Het beste is het om goed voor jezelf te zorgen, Dan ben je geen last voor anderen." Hoe meer jij je toont in je buikdans hoe meer die sluimerende vrouwelijke kracht wakker word en de ontembare vrouw in je ten voorschijn komt. Dat proces gaat gepaard met een steeds grotere uitstraling. Fijn dat je steeds meer geniet van dat je beweegt.

Else
Door

Else

op 23 Jan 2015

Komisch, heb dit boek een paar dagen geleden gekocht in een klein 2e hands- en curiosazaakje. (€ 2 voor een dikke pil van bijna 550 pag. ;-) ). Had het boek opgeborgen om het een keer te gaan lezen, maar heb het nu meteen maar weer tevoorschijn gehaald. De ontembare feeks, dit spreekt toch tot de verbeelding, hè! De combi buikdansen + boek moet toch wel het e.e.a. te voorschijn toveren, wat een avontuur .....

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Wat grappig Else! Het past bij je. Ik herinner mij nog goed aan jouw tweede buikdansles vorig jaar. Toen ging je helemaal los. Daar zag ik al de ontembare vrouw in je. Weet je nog toen buikdanste je als beginner samen met de meest vergevorderde dames. En zij vonden het heel erg leuk om met jou samen te buikdansen. Dat omdat je zo vrij durfde te dansen. Nu moet je even rustig aandoen om je rug te genezen. Maar die sluimerende kracht in je mag blijven. Zachtjes je heupen wiegen totdat je weer volledig hersteld bent en opnieuw los mag gaan...

Else
Door

Else

op 23 Jan 2015

Vind het leuk dat je het zo noemt, Sabouschka. Het was toen echt een bijzondere ervaring voor me. Weet dat het er wel in zit. Nou moet 't er alleen nog uitkomen. Grappig hè, ik denk dat elke vrouw dat eigenlijk graag wil. Het is echt een oerkracht. Vind trouwens dat je een mooie foto van jezelf bovenaan hebt gezet, je ziet er echt "wild en vrij" uit.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Leuk dat je het nog als bijzondere ervaring herinnert. Dat denk ik ook dat elke vrouw deze oerkracht in zichzelf wil voelen. Dank je voor je compliment!

Else
Door

Else

op 23 Jan 2015

Ho, sorry, correctie, bedoel natuurlijk de ontembare vrouw .......

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

De ontembare vrouw of de ongetemde vrouw is dat niet de feeks in het Nederlands?

Else
Door

Else

op 23 Jan 2015

Weet 't niet zo. Ik typte het per ongeluk, al vond ik het wel grappig. Ongetemde vrouw klinkt vrouwelijk mysterieus, vurig, sensueel, vrij en wild en feeks kan toch iets boosaardigs hebben, met synoniemen als loeder en kreng en manwijf etc. En dat is niet wat ik zou willen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Jan 2015

Nee ik ook niet.

Riëtte
Door

Riëtte

op 26 Jan 2015

Hallo allemaal ! Wat een goede tips om de ongetemde vrouw in mijzelf te vinden en te bevrijden ! Ik zal er nog een hele kluif aan hebben om zo diep te gaan, maar ik weet wel dat zij er zit ... Bedolven door mijzelf met zaken die ik belangrijker vond dan bijvoorbeeld vriendelijk voor mezelf zijn... Je zei het nog tegen me, 'je bent te streng voor jezelf !' Mijn dansblokkade heb ik ook al aangepakt door Sabouschka tip; nodig haar uit aan je tafel om mee te eten en laat zien dat je haar negeert door toch weer het lef te tonen om tóch te gaan buikdansen ! Na deze tip gelezen te hebben ben ik de volgende les niet aan de kant gaan snikken en verdrietig zijn, maar gewoon de vloer op gegaan ! Ik dacht (denk) echter wél, merk ik, wat ook beter is om niet te doen heb ik geleerd... Ik los dat op door te proberen in de muziek te gaan. Maar de gedachtes zijn dan, voor zover dat lukt, gedachtes van ' let maar op de muziek, en 'Je mag erin duiken !' Moeilijk voor mij, maar ik hoop dat het mij steeds beter gaat lukken om er een gewoonte van te maken om te genieten voor mij zelf ! En daarmee die blokkades voorgoed uit te zwaaien !! De lef zal langzamerhand groeien en dan zal het kruintje van de ongetemde vrouw misschien wel te voorschijn komen... Blijkbaar moet ik diep gaan, maar met snorkelen lukt het ook best in mijn 'bewogen leventje...' Liefs X Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Jan 2015

Wat goed dat je mijn tip hebt opgevolgd. En dat je daardoor je gedrag hebt verandert in de buikdansles. Daarom vind ik dat je wel lef en moed hebt. Het vergt namelijk wel lef om los van voorgeschreven stapjes te buikdansen! En jij hebt toen de stap gemaakt om dat te durven. Het leuke is dat je het blijft doen. Ik kan me voorstellen dat het elke keer een stukje makkelijker gaat. Klopt dat? Het is normaal dat je een tijdje dan die andere gedachtes moet denken zoals "luister naar de muziek, duik erin". Dat om je aandacht weg te halen van die oude gedachtes. Ik weet zeker dat je dat steeds beter gaat lukken. Daardoor ga je steeds meer genieten en plezier beleven. Langs deze weg bevrijdt je stukje bij beetje de sluimerende vrouwelijke krachtbron in je.

jacqueline
Door

jacqueline

op 29 Jan 2015

Wow Riëtta! Misschien ben je nog niet tevreden over jezelf over de mate van die ongetemde vrouw naar boven te laten komen. Maar ik vindt je heel moedig hoe je ons laat zien in deze blog wat er zoal speelt in je. Dat op zich is al behoorlijk "un-cut" / ongetemd hoor! Ik gun je meer waardering voor wat er wél is aan authenticiteit en wat er ook zo mooi te zien is in je dans! Het mogen uitdrukken van je worsteling IS volgens mij al wie jij bent, op dit moment. Ik ervaar je blog in ieder geval als puur en "van jou", dank je daarvoor.

Riëtte
Door

Riëtte

op 29 Jan 2015

Dankjewel Jaqueline ! X Heel fijn om te lezen !

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 01 Feb 2015

In deze wereld waarin alles is geordend, geregeld en aan tijd gebonden, is dansen voor mij de manier om los te laten. Geen formaliteiten, alleen maar de emotie en de muziek. De dans geeft mij de kans om soms kwetsbaar te zijn, soms heel vrouwelijk, soms heel sterk. Al dansend kan ik het kind in mezelf de ruimte geven. Ik weet niet of ik ooit daarin een 'ongetemde vrouw' ben. Het voelt juist heel erg harmonieus. Ik ga het boek zeker lezen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Feb 2015

Fijn om te horen wat dansen voor je betekent Sa'adia. Ik ben blij dat het kind in je daardoor ruimte krijgt en je weer kunt spelen. Ik ken ook de vurige ongetemde vrouw die in jouw dans tevoorschijn komt. Het is niet zo zeer een kwestie of het één of het ander maar vaak zal het én/én zijn waarin beide metaphoren aan bod komen.

Reactie plaatsen