Druk jezelf uit met buikdans

Druk jezelf uit met buikdans. Dat vind ik veel belangrijker de de juiste danstechniek. Alhoewel ik wel veel aandacht besteed aan anatomisch juist bewegen. Dat is de techniek van het lichaam. Functioneel bewegen en buikdansen gaat in je bloed zitten. Het bevrijdt je ook om je niet meer druk te maken om technieken. Je denkt niet meer na wat nou de volgende stap is.

Je gaat gewoon. Druk jezelf uit met buikdans. De muziek roept emoties in je op. Vanuit die emoties dans je. Er komt vertrouwen in jezelf dat je goed beweegt. Dat verkrijg je in de loop der tijd. Niet voor niets trainen we elke buikdansles lichaamsbewustzijn en anatomisch juist bewegen. Daarbij ontvang je persoonlijke correcties. En suggesties hoe je meer los kunt laten. Dat zodat de natuurlijke houding en beweging weer terug komt. Je leert vertrouwen op je lichaam. Want het lichaam is veel intelligenter dan het verstand. Dat alles helpt je enorm om jezelf uit te drukken met buikdans.

Wat specifiek wil je leren over jezelf, voor je lichaam, in de buikdans

Het duurt in het begin wel even voordat dit lukt. Er is zo veel te leren waardoor je meestal niet gelijk de weg vind om jezelf uit te drukken. Je verstand wil nog steeds kunnen benoemen wat je hebt geleerd. Dat is heel normaal. Tegelijkertijd is dat nou juist de valkuil. Daarom vraag ik in het begin van het dans seizoen altijd naar je wens. Wat specifiek wil je leren over jezelf, voor je lichaam, in de buikdans. Dat geeft je focus. Druk jezelf uit met buikdans is pas dan mogelijk.

Dan grijpt het verstand continue in een leerproces in

Want zeker als beginnende buikdans leerling gebeurt het vaker dat je plotseling alleen maar techniek wil leren. En omdat je dat vanuit het verstand benadert lijkt danstechniek heel moeilijk aan te leren. Dan grijpt het verstand continu in een leerproces in dat anders is dan je van onze maatschappij gewend bent. In een leerproces van het leren van het lichaam. Bij professionele dans is er voldoende tijd om lichamelijk te leren. Bij amateurdans meestal niet. Ik wilde daar verschil in maken. Want ik gun je als amateurdanseres een soortgelijke lichamelijke training dan die vanuit de professionele dans. Waardoor je de techniek in buikdans juist heel makkelijk oppikt. Daarom zitten in mijn buikdansles eigenlijk 2 lessen tegelijk in: mindfulness in houding en beweging en buikdans. Dat is de reden dat ik langere buikdanslessen geef. Mijn buikdansles is 2 uur lang. Mijn dansmiddagen zijn van 12.30-18.00 met een half uur pauze rond 15.30. Dan is er genoeg tijd om lekker in je lijf te komen. En om het verstand los te laten. Want ook daarin krijg je training wanneer je bij mij komt buikdansen.

Vrouwen dansen nu zelfs samen online

Nu de dansscholen dicht zijn en ook mensen vanaf 27 jaar nog niet in grotere groepen buiten mogen dansen zijn de buikdanslessen digitaal. Daarbij lijkt het in het begin soms moelijker. Toch heb ik ondertussen geleerd hoe ik digitaal moet kijken om te kunnen corrigeren. Veel van mijn oefeningen uit de dansstudio neem ik mee naar de buikdansles via Zoom.  Vrouwen buikdansen nu zelfs samen online!  Het duurde zeker een half jaar voordat mij dit lukte. De vrouwen die al jaren bij mij op buikdansles zitten zijn het met elkaar buikdansen gewend. Dat maakt het natuurlijk makkelijker om mee te nemen naar de online buikdansles. Bij andere oefeningen in tweetallen heb je ook tijd om uit te wisselen via een Breakout Room. Of we doen een afsluitend inspiratie rondje. Inspiratie halen bij elkaar dat is de sleutel.

Wat inspireert jou in de buikdans van de ander?

Afgelopen zondag was er digitale buikdansles met mijn Utrechtse groep. Er was de helft van de groep aanwezig. Een voor een allemaal vergevorderde buikdanseressen. Er gingen twee buikdanseressen elkaar spiegelen. Beiden dansen op hoog niveau. Toch zijn ze zo verschillend. Ze zijn tegenpolen van elkaar met als gemeenschappelijke basis een vloeiende geaarde stijl, verfijnde techniek, hoge muzikaliteit en gevoelsexpressie. De een danst aards en krachtig met veel grappige sprongetjes. De ander danst zeer verfijnd en je ziet aan haar dat ze een klassieke basis heeft. Het was zo leuk om haar opeens te zien springen terwijl de ander haar verfijning vertolkte.

Druk jezelf uit met buikdans


Afgelopen woensdag gebeurde er een klein wonder

Een van mijn beginners vond de techniek moeilijk in het begin. Zij doet mee in mijn online buikdansles op woensdagavond sinds januari. Ze vond het moeilijk om danstechnieken online op te pikken. Ik heb haar een online privéles van een uur aangeboden. Daar deden we alleen maar basistechnieken uit de buikdans met de focus op de hip-drop. Sindsdien zie ik haar heerlijk dansen elke buikdansles opnieuw. Afgelopen woensdag gebeurde er een klein wonder. Zij oversteeg zichzelf.

De zang wordt vertolkt door een viool

We buikdansen op “Daret el Ayam”, een lied van Oum Kalthoum. Aangezien dit een best moeilijke klassieker is heb ik hem in kleine stukjes gehakt. Je zoekt op korte momenten van de muziek die beweging welke je vanuit je gevoel wil maken. Dat laat je daarna aan elkaar zien. In Egyptische klassieke muziek is er een ouverture net als in de opera. Na de ouverture komt de diva, zangeres Oum Kalthoum. Alleen bestaan er veel instrumentale versies van haar liederen. In de orkestratie die ik nu gebruik wordt haar zang vertolkt door een viool. Haar liederen zijn liefdesliederen die vaak gaan om de weemoed van onbereikbare liefde. Druk jezelf uit met buikdans door deze emoties in jezelf op te zoeken. Laat van daaruit beweging vanuit de muziek ontstaan.

Druk jezelf uit met buikdans

Ik stimuleerde de groep om die plek in zichzelf op te zoeken waar de emotie zit van liefdesverdriet van ooit. Om bij het stukje van de viool daar volledig in te duiken. Druk jezelf uit met buikdans gaat daarover. Ik zag haar anders buikdansen dan daarvoor. Intensiever en volledig betrokken van top tot teen. Ze bewoog haar hoofd rustig en op een ik eigen manier van zij naar zij. Niets was ingestudeerd. Het was echte emotie die haar in beweging zette. Ze was een met zichzelf, de muziek en alles om zich heen. Wat een doorbraak! Dat bleef niet onbemerkt. Niet alleen van mij maar ook vanuit de groep kreeg zij veel positief feed back daarop in het inspiratie rondje.

Heb je nog een tip of welke voldoening haal je eruit

Hoort het bij je Life Style om jezelf uit te drukken met buikdans? Heb je nog een tip voor een beginner? Wil je met haar delen wat jouw het meest heeft geholpen om jezelf echt uit te drukken met buikdans? Welke voldoening haal je eruit? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Nog 2 plaatsen open voor de buikdans cursus in Utrecht op maandelijkse zondagmiddagen in vaste groep

De Buikdans cursus in Utrecht gaat open zodra het weer wel mag. Wanneer je ook openstaat voor online buikdanslessen dan heb ik nog een plek voor je. Wanneer we op 15 mei nog niet weten of we zondagmiddag 6 juni weer open mogen, dan is er op zondag 16 mei een online buikdansles via zoom van 11.15-14.15. Mogelijk is er op 6 juni weer een online buikdansles op dezelfde tijd. En mogelijk mogen we weer de studio in op 6 juni. Dan is de dansmiddag van 12.30-18.00. Voor dat geval krijg je de online buikdansles op 16 mei van mij cadeau. Dan wanneer we het 16 mei nog niet weten en het daarna wel weer live mag. Wegens de anderhalve meter regeling heb ik maar nog 2 plaatsen vrij.  Wil je nog meedoen? Klik dan hier.

Druk jezelf uit met buikdans

Ken je nog vrouwen die baat bij zouden hebben om zichzelf fysiek uit te drukken via beweging op muziek? Deel dan deze blog met hun persoonlijk. Deel hem ook via je netwerk op Facebook en WhatsApp. Alvast bedankt!

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Lieke
Door

Lieke

op 07 May 2021

Dat heb je weer mooi beschreven Sabouschka. Herken mezelf er helemaal in ;-) Ben heel blij dat ik doorgezet heb om enige techniek onder de knie te krijgen om vervolgens helemaal los te kunnen gaan in de expressie. En dat maakt de dans zo aantrekkelijk en boeiend. En blijf ik lekker doorgaan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 May 2021

Dank je wel voor je complimenten lieve Lieke. Te gek dat je jezelf er helemaal in herkent. Zo fijn om te horen wat de dans voor jou zo aantrekkelijk en boeiend maakt. En dat je lekker doorgaat!

Jamila
Door

Jamila

op 19 May 2021

Gezichtsexpressie is volgens mij het allerbelangrijkst. Je kunt technisch zo goed zijn maar als je geen emotie toont dan is het alleen maar een sport oefening. Dat is zoals ik het ervaar. Ik kijk graag naar danseressen die emoties tonen, alle emoties zijn goed natuurlijk. Van vreugde naar verdriet maar ook alles daar tussen. Zoals grappig, ondeugend, sensueel, boos. Daar speel ik graag mee. Ik vindt het ook erg leuk om alles uit te proberen en kijken of het publiek het ziet en voelt. Ik hoor liever dat mensen hebben gelachen, gehuild of zelfs dat ze het raar vonden dan dat ze zeggen dat de bewegingen precies op de muziek passen en dat ze perfect zijn uit gevoerd. Dankjewel Sabouschka dat je dat mogelijk maakt doordat je op ons gemak stelt en dat alles en iedereen OK is.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 May 2021

Dank je wel Jamila dat je dat zo waardeert zodat je blijft komen dansen. En je steeds verder ontwikkelt. En dat ik dat mag begeleiden. Ik ben het volledig met je eens. Een buikdans zonder expressie boeit mij ook niet. De expressie zit in het gezicht en ook in het lichaam. Hoe doe je een beweging? Doe je hem zacht of strak, vel of vloeiend, groot of klein, snel of langzaam? Zit je er echt in en geniet je ervan? Schijnt je persoonlijkheid erdoorheen? En inderdaad alles wat is mag er ook zijn. we beoefenen ons in ordeloosheid. Compassie hebben met jezelf en met de ander.

Henriette
Door

Henriette

op 24 May 2021

Mooi gezegd Jamila! En een mooie ambite: dat het publiek niet bezig is gewest meet 'hoe' je danst maar 'wat' je danst. Heel uitdagend ook :-) Je punt Sabouschka, over verschill tussen professioneel- en amateurdans (of wel hoe veel tijd jij aan je danstraining besteed, want er zijn ook veel amateurs die heel veel uren per week bezig zijn), vind ik heel interessant: Vaak worden op amateurs gerichte danslessen gegeven, op dezelfde manier als je die aan professinonals zou geven, maar op een lager complexiteitsnivau etc. Maar dan kom je inderdaad heel zelden aan de essentie van het dansen toe. Dank je wel dat jij, op een heel volwardige manier, een andere toegang aanbiedt!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 May 2021

Natuurlijk zijn er ook veel amateurdansers die veel uren aan hun danstraining besteden. Alleen zo wordt je uiteindelijk een goede danseres. Net zoals jij dat bent Henriette. En vele anderen die op hoog niveau dansen in mijn buikdanslessen. ik voel mij dan ook gezegend. Ik merk alleen in bijna alle andere werelddanslessen die worden aangeboden aan amateurs dat die zo kort zijn dat je niet aan de essentie toekomt. Dat is zeker in andere buikdanslessen zo evenals in Indiase Kathak en in Flamenco. Veel technieken in rap tempo. Maar geen tijd voor fysieke integratie. Mogelijk zijn op amateurs gerichte danslessen in moderne dans en ballet soortgelijk dan voor professionals. Alleen krijgen professionals in hun training meer tijd om het geleerde fysiek ook te integreren. Bij amateurdans zie je toch snel dat de volgende les nieuwe technieken worden aangeleerd. Dat werkt wanneer iedereen thuis oefent. Het gros van amateurdansers oefent niet of weinig thuis. Zeker de beginnende amateurdanseres doet dat vaak nog niet. Al zijn er gelukkig wel uitzonderingen. Dit is anders bij amateurmuziek. Wanneer iemand muziekles neemt dan gaat diegene ervan uit dat hij/zij wel thuis moet gaan oefenen. In mijn beginperiode als dansdocent gaf ik steeds huiswerk. Toen werd mij geadviseerd om daarmee te stoppen. Waarom? Omdat daardoor veel mensen zouden gaan afhaken. De meeste mensen die komen buikdansen dansen alleen maar op de ene avond per week. Daar moet dan ook wat gedaan worden aan fysieke integratie van dat wat je leert. Tijd om de beweging en de muziek te voelen. Tijd om uit het hoofd te komen. En in je lijf te gaan. Fijn dat je dat waardeert dat we daardoor ook echt aan dansen toekomen.

Henriette
Door

Henriette

op 24 May 2021

Lief Sabouschka, maar ook ik kom niet aan veel dansen toe tussen de lessen door, en al helemaal niet de vele uren per dag die professionals aan hun kunst besteden! Maar ik heb wel al heel veel jaren op zitten :-D

Reactie plaatsen