Ghawazi zigeunerdans

Ghawazi zigeunerdans hoort ook bij de Egyptische volksdansen, sha‘abi, eeuwenoude tribal. Daar heb ik je in mijn vorige blog meer over verteld. Je mag met je voeten stampen en je heupen extatisch laten trillen. Of je schouders krachtig schudden. De energie spat ervan af.

Je daagt elkaar uit. Wie is de mooiste, wie heeft de grootste energie? In mijn buikdansles doe je dat op een manier wat de ander uitnodigt om ook haar mooiste en meest energetische ik naar buiten te laten komen. Net zoals dat in Egypte op het platte land op een feestje gebeurt.

Ghawazi zigeunerdans

Ghawazi zigeunerdas is vrolijk en communicatief.De ghawazi waren oorspronkelijk afkomstig uit Rajasthan in India. Ze zijn goed geïntegreerd in de Egyptische samenleving. Het waren optredende stam families, die d.m.v. mondelinge overlevering eeuwenoude bewegingen van de ene generatie op de andere doorgaven.

Taalkundig

Taalkundig betekent ghawazi” zigeuners. Een “ghazia” betekent een zigeunerin. Afhankelijk uit het transcript van het Arabisch  word het soms ook “ghawazee” geschreven. Ik houd hier de schrijfwijze “ghawazi” aan.

Samen optreden

Kleine meisjes groeiden samen met hun zusjes dansend op en gingen later ook samen optreden. De meest bekende Ghawazi danseressen zijn de beroemde Banat Maázin, de Maázin sisters, die nog tot in de jaren ’70 optraden. Hoewel ze gestopt zijn met uitvoerend dansen, geven ze nog altijd les aan buikdanseressen uit Westerse landen, die op reis zijn in Egypte of die daar wonen. Ik heb zelf vaker les bij de Banat Maázin in Luxor gehad.

Opzwepende muziek

Ik merk in mijn buikdansles dat de zeer oorspronkelijke Sha’abi muziek in het begin niet gelijk in het oor ligt. Het is muziek uit de woestijn met een extatisch element. Je moet er langzaam aan wennen. Diegenen, die deze muziek kennen en daarop al jaren buikdansen, houden er wel erg veel van. Het is opzwepende muziek met veel ritme.De melodielijn zou weleens kunnen gebruikt worden om slangen mee te bezweren. Ze is hypnotisch. Al buikdansend word jij even lenig als een slang. Je vergeet tijd en ruimte en gaat op in je dans.

Mijn Ghawazi zigeunerdans

Hier dans ik met hypnotiserende oorspronkelijke  Ghawazi muziek waar je als westerling aan moet wennen. Bekijk mijn Ghawazi zigeunerdans en raak ook in trance door te luisteren.

 

Wat doet het met je?

Heb je als kind weleens met je voeten op de grond gestampt? Voelde dat wel lekker maar het mocht niet? Wil je dat als volwassen vrouw ook graag weer doen? Voor wie ghawazi dans kent: wat doet het met je om met de voeten te stampen en met heupen of schouders te schudden?  Deel het met eleaar. Schrijf onderaan in het kader.

Kom dansen

Nog even en het nieuwe dans seizoen gaat weer van start. Woon je in het midden van het land? Kom dan naar Utrecht vanaf 20 september eens per maand voor een lange zondag middag.  In Amsterdam beginnen we wekelijks op woensdag 23 september en in Haarlem op donderdag 24 september. Klik hier om je in te schrijven.

Deel graag deze blog met je netwerk op facebook en andere sociale media.

Opdat jij gaat stralen.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Claire
Door

Claire

op 03 Sep 2015

Leuk! Ik verheug me op de nieuwe seizoen van dansen samen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Sep 2015

Leuk om van je te horen Claire. Ik verheug mij ook om deze maand weer te beginnen met het nieuwe dans seizoen. We zien elkaar op woensdag 23 september weer, Groetjes, Sabouschka

Riëtte
Door

Riëtte

op 05 Sep 2015

Als klein meisje vond ik het vooral heel geweldig om te gaan stampen in de regenplassen op straat ! Dat ik toen vol moddervlekken thuis kwam vond mijn moeder minder leuk ! Als ik vroeger boos was stampte ik ook driftig op de grond, dus ik weet wel hoe dat voelt ! Dat we dit weer in de les gaan doen is iets om al naar uit te kijken ! Ook ik heb weer veel zin om te beginnen met 'mijn Sisters' en natuurlijk Sabouschka ! Sha'abi en Ghawazi vind ik heel oorspronkelijk en vrolijk als muziek en ik hoop dat ik zo langzamerhand in de les ook los durf te gaan ! Ik ben ook heel geïnteresseerd in de historie van deze stijlen en heb gegoogeld op Sha'abi, Ghawazi en Nubië. Daaruit kwam zeer veel interessants ! Vooral ook oude prachtige afbeeldingen met traditionele kleding van meer dan een eeuw geleden ! Deze heb ik in een map opgeslagen en is nu mijn schermbeveiliging met al deze afbeeldingen ! Tot de 23e ! Liefs Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Sep 2015

Zoek dit gevoel wat je als klein meisje had lekker op in de dansles. Al zou je dan niet in regenplassen maar in het ritme stampen... Fijn dat je langzamerhand in de les ook durft los te gaan. Ik kijk er naar uit om je hierin verder te mogen begeleiden. Ook ik heb veel zin in om binnenkort weer te beginnen. Tot de 23e! Liefs, Sabouschka

Reactie plaatsen