Help!!! Wij dansen samen. Hoe onthouden wij onze buikdans?
07 november 2014 

Help!!! Wij dansen samen. Hoe onthouden wij onze buikdans?

Help!!! wij dansen samen. Hoe onthouden wij onze buikdans? Als je alleen buikdanst en je vergeet de dans die hebt gemaakt dan is dat op zich niet zo erg. Je kunt dan terugvallen op je improvisatietalent. Maar wat doe je dan als je jouw buikdans vergeet terwijl je samen danst?
Wat doe je dan om je buikdans samen te onthouden? Ik geef je hieronder wat tips.

10 Tips om je buikdans te onthouden terwijl je samen danst

1.) Neem de muziek als leid draad, als houvast en structuur. Maak afspraken ontremd een terugkerende melodielijn, een instrumentale solo (taqasim), een kenmerkend ritme.
2.) Concentreer je op jullie interactie in de ruimte. Waar maak je welk patroon door de ruimte? Waar blijft een van jullie op de plek? Waar danst iedereen op de vierkante meter?
3.) Maak afspraken wanneer, in welk moment in de tijd (in de muziek) je bewegingen samen maakt en hoe je dan ten opzichte van elkaar staat of beweegt.
4.) Maak afspraken wanneer, in welk moment in de muziek je juist contrasterende bewegingen maakt en hoe je dan ten opzichte van elkaar staat of beweegt.
5.) Sta solo improvisaties toe van de individuele buikdanseres. Spreek af hoe de andere dansers zich verhouden tot de solo.
6.) Je onthoud het beste door dit veel te doen. Als je muziek hebt uitgekozen is het slim om met elkaar er op los te dansen en elkaar altijd ruimtelijk in de gaten te houden. Dan speel je op elkaar in, soms samen en soms apart maar wel altijd in verbinding.
7.) Geleidelijk aan zal je vanzelf terugkerende structuren ontdekken. Die kun je of opschrijven of op film opnemen.
8.) Geef jezelf de ruimte om ook stukjes dans te mogen improviseren. Kies daarvoor muzikale momenten en leg dit met elkaar vast wie op welk moment de vrije expressie in mag.
9.) Je kunt je buikdans ook onthouden door de emotionele kleur*, die de muziek in je oproept, vorm te geven. Dan vertel je een verhaal en de anderen reageren op jou verhaal terwijl ze ook een eigen verhaal vertellen.
10.) Belangrijk is het dat je je eigen buikdans blijft oefenen, dat je dagelijks contact blijft houden met je muziek al is het maar luisterend.

Vanuit de eigenheid kom je dan naar samen.

Als je jouw eigen buikdans blijft oefenen dan kun je je buikdans samen ook veel makkelijker onthouden. En als je een keer de kluts kwijt raakt dan weet je dansend beter in contact te blijven met elkaar. Dan heb je body, een eigen persoonlijkheid in je buikdans. Van daar uit is ontmoeting en mooie samen dans ook dan nog mogelijk als je stukjes choreografie vergeten bent.

*= in de Arabische muziek spreek je ervan dat de muziek “lon” heeft, kleur.

Een beetje drillen

Heb je hier helemaal geen zin in? Wil je snel te werk gaan? Wil je liever een buikdans vanuit je hoofd bedenken en gewoon uitvoeren? Dan heb ik voor jou een alternatief: een beetje drillen is ook zo slecht niet eens once in a while. Vergeet dan alleen niet om achteraf je dans ook nog echt te dansen!

Heb je ooit een buikdans samen met een ander gemaakt?

Hoe is het jou gelukt om je dans te onthouden? Wat is jouw methode of jouw geheim? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Op het jubileumfeest van 22 november zal je meerdere buikdans groepen zien optreden

Het duet Thera en Suzan en het trio Thera, Suzan en Sarah uit mijn Utrechtse lesgroep; Iris, Femy, Odile en Riette van dansgroep ‘De Sisters’ uit mijn Amsterdamse lesgroep; het duet Laila en Henriette en  dansgroep ´Chakchouka´, bestaande uit Sa’adia, Laila, Jamila, Henriette, Femy en Gladys uit de Haarlemse lesgroep.

Wil je dit allemaal ook zo graag zien?

Kom dan op  zaterdag avond 22 november naar het jubileumfeest. De voorverkoop is nu geopend. Klik Hier om je kaart(en) te kopen!

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn en door de link door te sturen. Je kunt dit makkelijk doen door op de knoppen onderaan te klikken.

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 07 Nov 2014

Goeiemorgen allemaal ! Ook ik heb ontzettend zin om weer op te treden met mijn lieve Sisters op jouw jubileum feest ! Het zal voor ons als The Sisters' een soort dansreünie zijn, want afgelopen juli hebben we ook al samen gedanst op mijn moeders verjaardag. Echt heel tof dat we ook weer dezelfde nummers doen als toen ! Dat was zo geslaagd en zit eigenlijk nog zo bij me ingebeiteld, dat het een kwestie is van 'ff het stof eraf te vegen'... Het cognitief onthouden gaat bij mij het beste al spelenderwijs; elke ochtend begin ik al met mijn oefeningen C-curve en voetrol en ik zet iedere dag wel een bellydance cd op, dan kan ik gewoon niet meer laten ! Het lijkt wel een soort craving, verslaving, iets wat ik nodig heb om me goed te voelen... Het voelt voor mij zo goed om in deze muziek te duiken, vroeger had ik dat ook al met popmuziek, ik zal maar niet vertellen waar ik fan van was en eigenlijk is dat ook nooit overgegaan. Nu is er dan ook sinds pas een jaar bijgekomen dat ik ook durf te dansen op mijn favo muziek. Vooral de afgelopen retraite in Kreta heeft mij heel erg goed gedaan en vorige week werd ik daar tijdens de les weer aan herinnerd omdat we de 'hands on' techniek bij elkaar toepaste, ik zei ook, dit doet me weer erg aan Krta denken ! Zo fijne herinneringen, en dan ga ik thuis ook weer ff kijken naar al die foto's en filmpjes die we daarvan op de pc hebben staan. Mijn favo bellydance muziek blijft toch wel de oriental accordeon muziek die ik via spotify heb bemachtigd, en waar ik dagelijks naar luister ! In het jubileumfeest van de 22e heb ik ontzettend veel zin en een dosis gezonde zenuwen lijkt me normaal, maar ik kijk vooral uit naar de sfeer die ik vorig jaar al heb geproefd voor de 1e keer en die is wel voor herhaling vatbaar ! Mijn moedertje zei meteen dat ze wel mee wilde en natuurlijk gaat mijn vriend ook weer mee ! Groetjes Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Nov 2014

Wat fijn dat je er zo een zin in hebt om weer op te treden samen met je mededanseressen. Ik ben ook erg blij om te horen dat de ervaring van mijn dans retraite van de zomer op Kreta, je zo goed heeft gedaan. Ja fijn even zo een massage over je kleren heen te mogen ontvangen en daarna gelijk te buikdansen. Dat maakt dan dat je buikdans zacht, teder en sensueel word.

Svetlana
Door

Svetlana

op 11 Nov 2014

Jammer, dat ik niet naar het jubileumfeest kan komen! Ik ben nog in Moskou. Ik wens iedereen veel plezier met het optreden! Ik vind met de groep te dansen, dat het makkelijker is om te improviseren. En het is bij Dansjezelfgezond nog gezellig dansen ook !!! Groeten aan iedereen, Svetlana!

Reactie plaatsen