Houding, beweging, buikdans

Houding, beweging, buikdans en het aapje uit de Alexandertechniek. Wat heeft dat aapje nou met buikdansen te maken? Tja lees dan maar verder.

In de prepuberteit heb ik onbewust besloten dat mijn natuurlijke houding op een aapje lijkt. Mijn armen waren slungelig en leken langer dan ze zijn. Dat vond ik niet mooi. Ik heb dat onbewust veroordeelt en bewust veranderd. Ik heb mijn rug recht gemaakt, mijn borstkast naar boven gestrekt  en mijn schouders naar achteren gehouden. Want dat vond ik mooi. Komt je dat bekend voor? Lees dan verder over houding, beweging, buikdans

Borstkast lekker zacht houden

Natuurlijk is dat alles lang geleden. Wie mij kent weet dat je bij mij in de dansles juist je  schouders mag laten hangen en je borstkast lekker zacht houden. Zo ga je aarden. Even terug naar min verhaal: toen ik begon met mijn dansopleiding moest ik deze ideeën loslaten. Ik moest mijn aangeleerde houding afleren. Dat vond ik moeilijk. Kreeg ik toch altijd applaus voor mijn lenigheid zo moest ik me nu inhouden en minder doen.

Houding, beweging, buikdans

Het is me wel gelukt. Ik heb een veel natuurlijkere houding gekregen en beweeg eleganter. Naast mijn souplesse heb  ik nu ook kracht en balans ontwikkelt. Dat is ook exact wat met jou gebeurt als je mijn oefeningen gaat doen, gevolgd door het buikdansen. Zo sla je 3 vliegen met een klap: houding, beweging, buikdans.

Mijn passie

Ik ben mijn hele leven onderweg naar een nog mooiere houding en nog meer verfijning in mijn bewegingen. Dat is mijn passie. Ik blijf zelf continue in ontwikkeling. Daarom kan ik je daarmee ook zo effectief helpen.

Buikdans superster wereldwijd

Dit voorjaar zag ik Dina weer eens live. Dina is de Queen of Cairo en de buikdans superster wereldwijd. Ze is al jaren aan de top. Ze kwam het podium op en leek eerst helemaal niet op een danseres. Haar armen hingen slungelig naast haar lijf. En dat bij zo een superster. Ze kwam als mens het podium op, echt en authentiek. En toen begon ze met buikdansen en zag ik weer dat ze echt wel wat kan.

Als een aapje

Wat gebeurde daar in mijn hoofd? Dat wat mij aan haar fascineerde wees ik bij mezelf af. Ik vond dat een danseres een rechte rug moet hebben. Totdat ik na een sessie bodywork als een aapje ging staan met slungelige armen. Mijn eerste gedachte was: hulp ik lijk op een aapje. Net als in mijn prepuberteit. Mijn 2e gedachte was: ik lijk wel op de Dina die zo natuurlijk het podium opkwam.

Innerlijk oordeel overwinnen

Deze 2e gedachte helpt mij om mijn innerlijk oordeel te overwinnen. Zo kan jij dat ook doen. Vind een beeld wat voor jou werkt. Zo haal je meer uit mijn oefeningen. Dan neem je de informatie van een oefening op een dieper niveau op. Elke oefening bevat namelijk waardevolle informatie voor je houding, beweging, buikdans.

Je lichaam vergeet nooit iets

Wanneer het je lukt om na een oefening niet gelijk je gewende houding aan te nemen dan neem je waar hoe je staat. Dat is mindfulness. Wie weet sta je wel anders. Hoe voelt dat? Vaak voelt dat eerst wel raar. Dat komt omdat het onwennig is. Tegelijkertijd is het een stap in de goede richting. Al vergeet je het daarna weer. Het goede nieuws is: je lichaam vergeet nooit iets.

Het aapje uit de Alexandertechniek

Ik heb een vriendin van het aapje in mijn houding verteld. Zij is Alexandertechniek lerares. Ze herinnerde mij weer aan het aapje in de Alexandertechniek. Dat je leert alle houdingen en bewegingen via het aapje te doen.

Mooie donkere mannen

Als ik om me heen kijk zie ik veel mooie donkere mannen in het aapje lopen. Ze lopen met veel swing. Ik merk bij mezelf ook dat ik met meer swing ben gaan lopen en relaxter in het leven sta.

Gedeeld

Ik heb mijn persoonlijk verhaal met je gedeeld om je te inspireren. Ik heb dat ook een aantal weken geleden gedaan in mijn korte zomercursus buikdansen in Amsterdam. Bij het noemen van die mooie donkere mannen uitte een van mijn leerlingen dat ze die ook ziet. Ze verzon spontaan een eigen oefening om haar armen los te schudden. Ik zag toen voor het eerst haar armen ontspannen. Ze had eerder altijd stijve armen gehad. Opeens zijn ze ontspannen en bewegen mooi mee. Deel mijn verhaal door op de knoppen onderaan te drukken.

Verandering

Is er iets in je leven veranderd sinds je op dansles zit?  Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Laatste kans

Laatste kans om nog mee te doen met de workshop authentic movement en Baladi. De workshop in Haarlem op 8 augustus zit al bijna vol. Er zijn maar nog enkele plaatsen beschikbaar. Wil je meer informatie? Laat het me dan snel weten. Mail mij door hier te klikken.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 31 Jul 2015

Ben blij dat ik vorig jaar lessen bij jou ben gaan volgen, Sabouschka. Bijzonder hoor, dat je mindfulness en Alexandertechniek, en nog veel meer, erbij betrekt! Heb me inmiddels aangemeld voor de volgende serie.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Aug 2015

Heel erg leuk dat je verder gaat in het nieuwe seizoen. Fijn dat je het waardeert dat mijn buikdansles je meer biedt dan buikdansen alleen. Ik vind het geweldig hoe je gelijk vanaf het prille begin de vrijheid opzoekt in de dans. Ga lekker verder zo.

Else
Door

Else

op 03 Aug 2015

Dank je. Doe ik, heb er zin in!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Aug 2015

Leuk!

Riëtte
Door

Riëtte

op 31 Jul 2015

Jazeker ! Ik ben die meid met stijve schouders en armen !! Als ik aan dat aapje denk ga ik me ook zo bewegen, bepaalde gekkigheid mág dan ineens van mezelf, en daar gaan mn losse schouders en armen ! Ik heb dat ook altijd met mijn hoofd; kin naar voren en hoofd naar achteren. Het werd eens benoemd door een vriendin van me die me weg zag rijden in de auto. Ze zei 'je houdt je hoofd altijd zo parmantig omhoog, zie je soms niet goed of is dat een gewoonte van je ? ' Ik ben daar op gaan letten en het is inderdaad een gewoonte geworden, deels omdat ik dan ook beter overzicht had. Ik probeer er nu op te letten en mn hoofd minder omhoog te houden. Ook merk ik dat dat aapje verhaal daar ook mee te maken heeft; een meer ontspannen houding in plaats van stram. Wel moet ik mezelf daar regelmatig aan herinneren als ik loop of wandel.... Groetjes Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Aug 2015

Wat goed van je dat je nu een meer ontspannen houding hebt in plaats van stram. Dat je jezelf er regelmatig aan moet herinneren als je loopt of wandelt dat is normaal. Dat duurt net zo lang tot het je in vlees en bloed gaat zitten.

jacqueline
Door

jacqueline

op 13 Aug 2015

Door het dansen ben ik bij mijn eigen innerlijke bron van energie gekomen. Dansen is altijd al mijn lust en leven geweest. Of het nou in de disco was of volksdansen; muziek laat mij bewegen. Door de authentic movement ben ik meer bewust geworden van mijn eigen bewegen, wat mij iedere keer een geluksgevoel en energie oplevert. De zomerworkshop was dus helemaal TOP voor mij en ik kan het iedereen aanraden!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 13 Aug 2015

Hoi lieve Jacqueline, Dank je wel voor je complimenten. Ik ben blij dat je via authentic movement je eigen manier van bewegen steeds meer aan het ontdekken bent. En dat je zo niet alleen energie opdoet maar ook een intens geluksgevoel verkrijgt. xxx Sabouschka

Ella
Door

Ella

op 14 Aug 2015

Ik heb afgelopen zaterdag ook meegedaan aan de workshop authentic movement. Al maanden loop ik met een geblokkeerde schouder rond wat veel ergenis en pijn opleverd. Sabouschka staat bekend om haar fantastische warming up waardoor je uit en hoofd en juist in je lichaam komt. Mijn arm heeft weer even kunnen ervaren wat ontspanning is. Tijdens een oefening voor de wervelkolom kwam er meer ruimte waardoor spontaan mijn nekwervels op zijn goede plaats kwamen. Ook was mijn holle rug verdwenen. Het dansen daarna ging als het ware vanzelf.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Aug 2015

Fantastisch dat de blokkade is verdwenen en je pijn is vermindert. Of is de pijn zelfs weg? Zo zie je maar weer: door lichaamsgericht met het hele lichaam te werken verdwijnen blokkades op specifieke plaatsen. Goed om te weten dat je nekwervels spontaan op de goede plek terecht zijn gekomen. Dat niet door te kraken van buitenaf maar door alignment van binnenuit. De oefening die je bedoelt komt uit de body mind centering (BMC). Het is een basis van de motorische ontwikkeling van kind naar volwassene. Daar kunnen we in ons volwassen leven niet vaak genoeg naar terug gaan. Deze natuurlijke patronen versterken. Dat doen we door bewust terug te gaan naar een belangrijk bewegingsprinciepe, dat van duwen en reiken. Daarmee slaan we 2 vliegen in een klap. We verfijnen onze beweging waardoor we mooi leren dansen en gracieus bewegen. Zo ontstaat elegantie en verjonging van binnenuit. Tegelijkertijd werkt het genezend. Je pakt het probleem bij de oorzaak aan.

Reactie plaatsen