Op Buikdansles bij Superster Dina, Queen of Cairo

Op Buikdansles bij Superster Dina, Queen of Cairo

Afgelopen weekeind zat ik op buikdansles bij superster Dina, Queen of Cairo. World of Orient haalde haar naar Hannover in Duitsland. De hele stad zat trouwens vol met politie omdat er politieke protesten waren. Gelukkig hadden wij daar geen last van. Wij zaten extatisch te buikdansen. Ik zoog de energie,  de nieuwe danstechniek en haar bewegingskwaliteiten, muzikaliteit en expressie in me op. Dat geeft me zo veel energie. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Graag blijf ik zelf lerende in buikdans. Ik geef zelf veel buikdanslessen. Dat is output. Dan geef ik mezelf weer wat input door op buikdansles bij superster Dina, Queen of Cairo te zitten. Dat is ontzettend leuk en zo blijf ik in balans en in ontwikkeling. En ik vind leerling zijn ook heel erg leuk!

Op Buikdansles bij Superster Dina, Queen of Cairo

Het is nu de 6e keer dat ik op buikdansles bij superster Dina, Queen of Cairo zit. Ik hou van Dina. Ik hou van haar verfijning in haar buikdans en van haar authentieke expressie. Ik hou ervan dat ze op klassiekers van de legendarische Oum Kalthoum danst. Want Oum Kahlthoum is mijn lievelingszangeres. En ik ben blij dat Dina op blote voeten danst. Dat is traditioneel en heeft  een reden. Op blote voeten lopen en dansen helpen je om verbonden te blijven met de oerkracht in jou, met de ongetemde vrouw.

Sha ‘abi uit Cairo

Ik geef al jarenlang buikdansles in Sha’abi uit Bovenegypte. Dat is Saidi, Fellahi en Ghawazi. Ik wist dat er ook Sha’abi uit Cairo bestaat maar die danste ik nog niet. Op buikdansles bij superster Dina, Queen of Cairo leerde ik dat er op de tekst word gedanst. In feite wist ik dat al. Dat vind ik ook heel erg leuk als ik de tekst ken. Ons lied vertelde van een meisje dat verliefd werd op een jongen. In Egypte verteld een meisje dat verliefd is het altijd eerst aan haar moeder. En zij verteld aan haar: “ Hij is zo mooi, zo zoet om op te eten. En dan legde hij zijn hand op mijn hand en arm en mijn hart dat zonk naar de grond. En hij legde zijn handen op mijn haren. Ik werd  net als elektriciteit.”  Daarop deed Dina de “shimmy”. Ze trilde alsof ze elektrisch werd. “En moeder o moeder, dan wilde hij een kus! Moeder wat moet ik doen?” In Egypte is het namelijk heel wat als een jongen en kus vraagt aan een meisje met wie hij nog niet getrouwd is.

Baladi

Op buikdansles bij superster Dina, Queen of Cairo, kregen we les in Baladi. Ik word zelf door velen als Baladi specialist gezien. Ik was dan ook erg nieuwsgierig op Dina’s vertaling van Baladi muziek in Baladi buikdans. Ze vond ons allemaal veel te snel bewegen op de trage klanken van de accordeon. Ik wist het al jaren dat je een goede buikdanseres niet alleen maar herkent aan hoe snel ze kan bewegen. Je herkent haar ook juist daaraan hoe langzaam ze kan bewegen. In Baladi gaat het erom om de muziek te voelen. Dat moet je overbrengen in je buikdans. Ik kende de muziek heel goed. Al zoek ik sindsdien al dagen mijn  muziekbibliotheek door om dat lied te vinden. Ik heb er veel plezier aan beleeft om Dina’s interpretatie van dat Baladi lied te ervaren.  Het is verfrissend, inventief en verrijkt mijn eigen Baladi dans.

Wat vind jij zo leuk aan de buikdansles?

Wat vind jij zo leuk aan de buikdansles? Zit je nog niet op buikdansles laat dan weten wat je zo leuk lijkt. Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdanslessen in Amsterdam, Haarlem, Utrecht

In april is het zo ver. Dan begint weer een nieuwe cyclus van buikdanslessen in Amsterdam, Haarlem en Utrecht. In Utrecht zijn dit de maandelijkse buikdans workshops in vaste groep. In Haarlem en Utrecht zijn er nog maar enkele plaatsen beschikbaar. In Amsterdam is er nog volop plek. Wil je meer weten, ervaren wat anderen zeggen of je gelijk aanmelden? Klik dan hier.

Op zondag 29 maart van 16.30 – 19.00 uur geef ik een Baladi buikdans workshop in Zaandam bij Fluxus.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twitter volgers en Google+ circles via de share knoppen hieronder, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Wini
Door

Wini

op 20 Mar 2015

Dit vind ik nou leuk... het feit dat Sabouschka geniet van haar buikdanslessen bij haar idool! Sabouschka had woensdag tijdens de les al iets vertelt maar ik vind het leuk om het te lezen! Ikzelf ben nog maar kort bezig met buikdans. Ik had een "missie" om de buikdanslessen te nemen. Als burlesque performer ga ik een oosterse act neerzetten en daarvoor wilde ik de bewegingen zo natuurlijk mogelijk leren. Inmiddels heb ik geleerd dat dat langer en meer oefening vereist. Ik heb wel geleerd anders te bewegen dan ik gewend was en denk ook wat meer na over hoe ik zit of sta. Met name over mijn rug, die wil ik niet meer hol trekken. In het begin had ik last van mijn rug tijdens en na de oefeningen, nu veel minder of zelfs helemaal niet :) Ik heb een gevoel mogen ervaren dat ik ook niet of niet meer kende... aarden! Na de les voel ik me heel duidelijk anders dan er voor. Ik voel me langer, geaard en rustiger van binnen. Het voelt goed! Ik heb nog iets leuks opgemerkt wat ik wil delen... Ik kon nooit in de kleermakerszit zitten. Op de een of andere manier deed het pijn in mijn linkerbeen en in mijn rug. Ik heb altijd alleen mijn rechterbeen onder me "gevouwen". Ongeveer een week geleden zat ik heerlijk op de bank in mijn puzzelboekje verzonken toen ik me plots besefte dat ik in de kleermakerzit zat! Lekker makkelijk en zonder pijn! Ik weet zeker dat dit te maken heeft met de oefeningen en mijn ervaringen met buikdansen! Volgende week is mijn laatste buikdansles... mijn "missie" zit er op. Ik vind het jammer en weet dat ik buikdans zal missen. Inmiddels ben ik druk bezig met mijn oosterse burlesque act dus eigenlijk buikdans ik lekker door...

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Mar 2015

Dat klopt dat het wat langer duurt om natuurlijker te bewegen in je buikdans. Toch heb je een begin gemaakt. Heel erg jammer dat je "missie" erop zit. Ik had je graag wat langer willen begeleiden. Maar... altijd weer welkom terug natuurlijk. Wie weet lukt het je in september om weer aan te schuiven. Of voor de korte zomercursus. Dat zijn buikdanslessen in Amsterdam op de woensdag van 20.00-22.00 uur in juni/juli. Geweldig dat je in zo korte tijd al zo veel resultaat boekte, Dat je lichaam opent en je opeens word verast door zonder pijn te kunnen zitten in de kleermakerszit! Dat komt ook dankzij jouw inzet. Jouw inzet heeft gemaakt dat je wel kwam naar de les met grondoefeningen. Dat desondanks dat je grondoefeningen uit andere situaties vreselijk vond. Zo werd je daarvoor ook beloont. Ik ben blij voor je dat je blijft buikdansen. Vergeet niet om juist de oefeningen te blijven doen. Mijn oefeningen in combinatie met het buikdansen samen geven dit soort resultaten. Het buikdansen alleen zal je daar niet brengen. Gebruik mijn E-Boek ter ondersteuning. Leuk dat ik je volgende week nog zie.

Petra Koelewijn
Door

Petra Koelewijn

op 20 Mar 2015

Wat mooi Sabouschka hoe je jouw ervaringen met Dina of Cairo omschrijft. Ik kan me nog herinneren dat we ook op de teksten van Oum Kalthoum dansten in jouw les, dat voegt echt wat toe. Ik denk dat als je het lied snapt, dat je ook meer bezieling kan toevoegen aan de dans. Ook leuk om te horen van Dina dat de baladi soms wat langzamer gedanst kan worden. Dat lijkt mij, als baladi fan, heerlijk om te ervaren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Mar 2015

Fijn dat je nog herinnert dat we op de teksten van Oum Kalthoum dansten in mijn buikdansles. Dat klopt dat je dan meer bezieling in je buikdans kunt leggen. In feite doen wij dat wel in mijn buikdanslessen. Het volgen van de muziek ook als die traag is. De meeste westerse buikdanseressen dansen snel en met choreografie. In Egypte mag je het hele palet aan gevoelsbeleving en - expressie ervaren. Dat volgen wij in mijn buikdanslessen altijd al. Toch is het goed om te beseffen dat het nog langzamer mag als het zo voelt. Dat geeft extra vrijheid en veroorzaakt dat buikdans je ook innerlijk in balans brengt.

Truusje van Bemmel
Door

Truusje van Bemmel

op 20 Mar 2015

Lieve Sabouschka wat leuk dat je de workshop bij Dina hebt gevolgd, met de dans ben je nooit uitgeleerd, helaas kan ik niet naar Zaandam , daar ik eters heb dat weekeinde, misschien kom ik naar de buikdansles in Haarlem voor een instap les, wat kost dat op dit ogenblik eigenlijk? xxx Truusje.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Mar 2015

Dat klopt met de dans ben je nooit uitgeleerd. Gelukkig kan leren heel leuk zijn. Wat leuk dat je wilt komen voor de volgende proefles van de buikdanslessen Haarlem. De proefles is op donderdag 2 april van 18.45 - 20.45 uur en kost € 19,-. Je bent van harte welkom!

Riëtte
Door

Riëtte

op 20 Mar 2015

Hallo allemaal ! Mijn ervaring in Sabouschka's buikdanslessen is in 1e instantie de grote verbondenheid onderling. Misschien valt mij dit extra op omdat ik geen zussen heb en daardoor die 'zussen-sfeer' zo fijn vind ! Het leukste vind ik nog altijd het kringspel. Alhoewel ik het nog steeds heel eng vind om in de kring te gaan. Mijn onzekerheid liet mij geloven dat ik 'het niet kan' maar mijn onderbewustzijn heb ik nu samen met Sabouschka geleerd dat ik kan zeggen dat ik het wél kan ! Voor mij heeft dat wel extra tijd nodig , maar ik blijf doorzetten. Geduld is een schone zaak.... Ook het samen aanmoedigen met klappen en roepen geeft een hele fijne sfeer ! Verder vind ik alle oefeningen heel fijn voor mijn lichaam en ik heb daar echt profijt van in mijn dagelijkse leven; inderdaad meer geaard zijn, en vooral de knieën van het slot. Ook de authentic movement is heerlijk, ondanks dat ik met gesloten ogen dansen moeilijk vind. Ik blijf daardoor op de vierkante meter bewegen en heb van mijn partner/waarneemster de tip gekregen om mijn armen en handen dan mee te bewegen, want die had ik gewoon langs mn zij. Door haar tip liet ik me meer gaan en voelde authentic happiness ! Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Mar 2015

Ja het kringspel met al het aanmoedigen naar elkaar toe is net een feestje in de buikdansles. Fijn dat je zo ervan geniet. En dat je blijft doorzetten op momenten dat je het moeilijk vind. Goed om te horen dat je in je dagelijks leven ook profijt van mijn oefeningen hebt en dat je altijd erop let dat je knieën van het slot zijn. Zoals je ondertussen al weet: buikdansen op de vierkante meter is heel traditioneel.

Riëtte
Door

Riëtte

op 22 Mar 2015

Dank voor je leuke reactie ! X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Mar 2015

Fijn dat je er blij mee bent.

Claire
Door

Claire

op 25 Mar 2015

Wat leuk voor je! Ik ben er benieuwd naar wat je ons van Dina gaat leren in de volgende lestreeks!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Mar 2015

Fijn dat je er zin in hebt. Ik zal zeker wat van haar bewegingen aan jullie leren. Ze zijn zo mooi en verrijken je buikdans.

Reactie plaatsen