Thuis buikdansen om te oefenen

Thuis buikdansen om te oefenen. Wanneer je op buikdansles bent wil je dan wel ook nog thuis oefenen? De een wil dat graag. De ander liever niet.


Vroeger gaf ik huiswerk. Dat was net nadat ik was afgestudeerd als uitvoerend modern danser. Al had ik best wel wat leerlingen die mijn tips om thuis te oefenen enthousiast omzetten zo werd mij toch verteld dat ik dat beter niet kon doen. Dat mensen genoeg te doen hebben en komen buikdansen voor de ontspanning.

Goed worden in buikdans

Eens kwam er een meisje van 17 bij me op buikdansles die me vroeg hoe lang het duurt om goed te worden. Ik leg dan uit dat het eraan ligt of je regelmatig naar de buikdansles komt. En ook of je ernaast thuis gaat oefenen. Nou haar is het gelukt. Ze is een aantal jaren op les gebleven, danste in mijn toenmalige optreed groep en deed meerdere keren mee aan mijn intensieve dansretraites in de Dordogne. Toen liet ze een heel mooi kostuum naaien, helemaal in het rood. Nadat ze daarin met ons had opgetreden ging ze stoppen met buikdansen! Zo jammer.  Wel nadat ze wel haar doel heeft bereikt. Ze is erg goed geworden.

Thuis buikdansen om te oefenen

Thuis buikdansen om te oefenen

Thuis buikdansen om te oefenen

Een andere vrouw die al in de vijftig was toen ze begon en een ernstige ziekte onder de leden had deed ook dagelijks mijn oefeningen waarna ze danste. Al werd zij nooit erg goed toch ontwikkelde ze enorm. En mijn oefeningen in combinatie met het buikdansen hielpen haar met houding, souplesse en  evenwicht.

Dansen als noodzaak

Van weer iemand anders weet ik dat ze thuis techniek oefenend tot ze het kan. Thuis buikdansen om te oefenen  Nog iemand anders danst gewoon omdat het noodzaak is. Noodzaak omdat het zo veel plezier geeft. Het is een way of life geworden voor veel van mijn leerlingen. Het houd daarbij niet op bij de wekelijkse buikdansles of de maandelijkse workshop. Een aantal van mijn leerlingen repeteren maandelijks samen en treden af en toe als groep op.

Luisteren, luisteren en nogmaals luisteren

Veel van mijn leerlingen luisteren ook gewoon veel naar de muziek. Wanneer je een dans wilt maken begin je ermee om muziek te kiezen. Dat muziekstuk daar  luister je veel naar terwijl je lekker in de constructieve rust positie ligt. Je stelt jezelf dan voor hoe je erop danst. Erik Scherder legt uit waarom dat werkt. Het heeft te maken met de spiegelneuronen. Wanneer je na zo een imaginatie op hetzelfde muziekstuk danst dan gaat het gelijk veel makkelijker.

Oefen jij thuis

Buikdans je soms ook thuis? Of wil je geen verplichting en kom je alleen buikdansen in de buikdansles? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Buikdanslessen in Haarlem

Ik wens je een mooie zomer toe met lekker zonnig weer. Plan je najaar alvast en schrijf je in voor de buikdanslessen in Haarlem.  Wanneer je voor 1 september inschrijft dan ontvang je aanzienlijke kortingen. Gelijk inschrijven? Klik dan hier. 

Deel ook deze blog graag met je netwerk van vriendinnen.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Nolly Cornet
Door

Nolly Cornet

op 30 Jun 2021

Hoi Sabouschka, Ik hoor ook tot degenen die thuis technieken hebben geoefend, in het begin vooral. Het duurde bij mij best wel lang voor ik vrij was in de heupen. Ik ben lang en was toen redelijk dun en mijn houding was verkeerd; ik had een holle rug. Door thuis te dansen op jou muziek maakt dat je automatisch met technieken bezig bent, maar vaak onbewust! Je wil de muziek doorgronden en beleven in de dans, zo kom je bepaalde technieken tegen die je wil gebruiken, maar ze komen er niet uit zoals je wil; dan blijf je even in die beweging om die techniek meer eigen te maken! Heerlijk dat we bij jou nooit met spiegels werken, dat doe ik thuis ook niet. Zo leer je beter de bewegingen te voelen en daardoor eigen te maken.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Jun 2021

Wat fijn dat je dus ook thuis oefent Nolly. Dat is vrij normaal dat het lang duurt voordat de heupen vrij en soepel zijn. Het is jou wel gelukt. Leuk dat je danstechniek oefent zoals ik dat altijd aangeef, een beweging herhalen tijdens het buikdansen zo lang tot je ze eigen hebt gemaakt. Dan geniet je van de muziek en het dansen en oefen je onbewust techniek. Ik ben blij dat je het waardeert dat ik de spiegels dicht hang en dat je laat weten waarom.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 02 Jul 2021

Hallo Sabouschka, Ik oefen ook thuis. Vooral omdat ik het leuk vind om te dansen. Ook omdat ik me wil ontspannen en genieten van de muziek. Ik doorgrond het stuk dan beter. Ik heb gemerkt dat de techniek langzamerhand vanzelf komt. Voor mij is het verder nog erg belangrijk om soepel te blijven en daarbij helpt buikdansen enorm. Een weldaad voor lijf en geest dus.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Jul 2021

Zo leuk om te lezen dat je nu opmerkt dat de danstechniek als het ware vanzelf komt bij het buikdansen. Ik vond je toelichting van je wens om meer danstechnieken wel interessant. Aangezien ik op jouw wens inging en jullie veel technieken heb aangereikt liet je mij achteraf weten dat je daardoor minder ging nadenken. Interessant om te horen dat je door de prikkels van nieuwe technieken juist sneller uit je hoofd kwam. Waardoor je werkelijk aan dansen toekwam. Fijn dat je in de zomerpauze thuis ook blijft buikdansen. Dat je daardoor soepel blijft.

Reactie plaatsen