Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw
25 maart 2021 

Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw

Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw. Schoonheid is er meestal wel zo lang als je nog jong bent. Wanneer je ouder wordt dan kan je ook nog steeds mooi zijn. Naast je figuur en je huid zijn er meer factoren die maken dat men je mooi gaat vinden. Ook dan wanneer je figuur niet meer is zoals vroeger. En zelfs dan wanneer je huid anderen laat weten dat je al wat ouder bent. Wat is dan je geheim om er toch nog steeds een mooie vrouw te zijn? Hoe kan buikdansen van binnenuit je daarbij helpen?

Er zijn factoren zoals souplesse en een mooie dynamische houding. Mijn leerlingen krijgen dat zoals met de paplepel ingegoten. Daarbij speelt het geen rol of je jong of oud bent. Of je wel een rubensfiguur hebt of dat je slank bent maakt ook niet uit. Het zelfbewustzijn dat je door mijn buikdanslessen verkrijgt en de grotere uitstraling maken je ook mooi. Dat is alleen nog lang niet alles. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder.

Dan zie je vrouwen open bloeien net zoals bloemen

Ik wil je het vertellen door het voorbeeld van Marja* uit mijn buikdansles in Haarlem. Marja danst al zeker bijna 20 jaar bij me en zit nu in mijn online buikdansles via Zoom. Ze is al wat ouder en was vroeger kunstdocent. Ook zit ze al jaren op schilderles en schildert ze veel thuis. Daarbij luistert ze graag naar onze buikdansmuziek. Ze is getrouwd en heeft kinderen en kleinkinderen. Afgelopen woensdagavond was de 9e online buikdansles van de lesreeks van 10. Dan doen we altijd authentic movement..  Daar is iedereen gek op. Het is ook mijn lievelingsmanier van lesgeven. Het maakt dat je diep van binnenuit je buikdans verder ontwikkelt. Dat gebeurt door de onbewuste beweging te integreren naar de bewuste. Dan zie je vrouwen open bloeien net zoals bloemen. Zo gebeurde het ook met Marja. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw.

  • = Naam is fictief.

Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw

Marja begon heel rustig met gesloten ogen te dansen. Ze stond eerst stil om te luisteren. Luisteren naar de muziek. En vooral ook luisteren naar haar lichaam. Naar waar haar lichaam nou echt zin in had. Haar houding was daarbij actief en tegelijkertijd ontspannen. Dat lijkt een tegensteling. Toch gaat dit bij echte concentratie wel samen. Opeens begon ze. Ze maakte achtjes met haar heupen. Haar hele romp werd gevuld door deze golvende beweging. Ik kon mijn ogen bijna niet van haar afwenden. Zo mooi werd ze opeens! Haar man zal wel blij met haar zijn, dacht ik dan. Zo denk ik eerlijk gezegd anders nooit. Maar dit was adembenemend. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw.

Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw

Een trommelsolo

De week erop gisteren zag ik Marja heel anders dan anders buikdansen op een ander lied. Het was een trommelsolo. Ze vertaalde de muziek abstract. Haar adembenemende schoonheid in haar bewegingen was er weer. Geen voorspelbare buikdans. Heerlijk, verrassend en anders dan anders. Via de Break Out Rooms in Zoom hebben mijn leerlingen elkaar gisteren laten weten wat ze mooi vonden aan elkaars dansen. Marja’s partner was erg blij met de abstracte manier van hoe ze het trommelsolo vertaalde. Ze zei dat Marja nu echt haar eigen danstaal heeft ontwikkeld.

Vanuit beheersing van de traditionele stijlen naar je eigen stijl

Je zou kunnen denken: “Nou ja dat is wel makkelijk. Daar hoef ik niet voor op buikdansles.” Niets is minder waar. Bij Marja is het te zien en te voelen dat zij weet hoe je traditioneel een trommelsolo in buikdans vertaald. Dat ademt uit elke vezel in haar dans. Je ziet de muziek in haar buikdans. De lef om dan toch je eigen weg te volgen is groot.  Dit is pas mogelijk vanuit beheersing van de traditionele stijlen. Vanuit een gedegen fundament. En dat is wat je wel verkrijgt in mijn buikdanslessen. Alleen daarbij blijft het niet. Ik coach jou van daaruit steeds verder naar je ik eigen stijl. Buikdansen van binnenuit maakt je mooi als vrouw wanneer je jezelf fysiek uitdrukt.

Geen vrijbrief om maar wat te doen

Ik moet hierbij denken aan wat Henriette op de vorige blog schreef: “Omdat we zo gewend zijn om te denken in om stappen, bewegingen (en alles) ‘goed’ te doen, vind ik Sabouschka’s focus op de energie en de vrijheid heel doeltreffend. Het is geen vrijbrief om “maar wat” te doen, het is verfijnd en precies werk, waar je jaren en jaren mee zoet bent en telkens nieuwe ontdekkingen doet. Een mooie tegenstelling :-)” Henriette is een andere ver gevorderde danseres uit mijn buikdansles in Haarlem.

Wat vindt jij het mooist in een buikdans?

Wanneer vind jij de ander in haar buikdans het mooist? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je ook tot bloei komen?

Wil je ook tot bloei komen? Kom dan meedoen met de buikdanslessen vanaf 31 maart via Zoom! Klik dan hier om je in te schrijven.

Heb je ook vriendinnen die graag mooi willen zijn?

Stuur deze blog dan naar hen door. Deel hem ook graag op Facebook en WhatsApp met je netwerk. Bedankt alvast.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Margaret
Door

Margaret

op 25 Mar 2021

Enjoying the Zoom lessons! The authentic movement encourages me to listen to my body and shed ingrained habits to discover new ways to move my body that feel good. This week’s playful drum solo was so much fun to tune my body into and play along with. I’ve been taking buikdans lessons for over a year and I’m a bit slow learning the technique but I feel it coming and I’m learning more and more that it comes from inside. It is very freeing to dance this way and it is good discipline for my mind because I learn not to worry about my “next step” and move in the way that feels right. If it feels right, I can stop thinking about it and something in that zone brings joy. Seeing others respond to the music is teaching me how dance that feels good is beautiful to watch.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Mar 2021

It is so nice to hear that you enjoy the Zoom bellydance lessons. Wonderful that listening to your body in authentic movement enables you to shed ingrained habits and discover new enjoyable ways of moving. I could see that you really enjoyed dancing to the drum solo! Suddenly dance techniques fell into place. That's the moment that it integrates. That proces is going slow as we get older. With children and young adults it might go faster. It is probably due to that their lives are often more physically involved. In our society reason is over developed. That does go on the cost of our motor responses. Our body looses the ability to learn and integrate new movements. Fortuanately we can regain that by putting more attention back into our bodies. That's exactly what we do each bellydance class. The body has its own time to learn and integrate dance techniques. The more we free the body from being put into prison by our thoughts the easier it goes. The more we are able to play the quicker it goes. Take the time it needs and enjoy it on the way!

Milou
Door

Milou

op 26 Mar 2021

Hoe veel ik ook van techniek hou, als ik een filmpje of optreden van iemand anders bekijk waarbij totaal niet vanuit het gevoel wordt gedanst dan ben ik de aandacht snel verloren. Van binnenuit dansen is veel mooier dan slechts een technische aaneenschakeling van bewegingen. Het leukste vind ik wanneer mensen de techniek en het gevoel met elkaar kunnen verbinden. Daarbij is denk ik vaak het stukje gevoel nog lastiger om vanuit te leren dansen dan de techniek.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Mar 2021

Dan zitten we wel op een lijn Milou. Het gaat mij ook zo dat ik technische hoogstandjes zonder gevoelsexpressie na korte tijd al saai vind worden. Terwijl ik wel uren kan kijken naar iemand die vanuit het gevoel de muziek vertaald. Waarbij danstechnieken wijs gedoseerd worden gebruikt. Alleen maar om dat doel te verwezenlijken. De persoonlijkheid van een buikdanseres vindt men in Egypte ook veel belangijker dan de techniek. Bij ons lijkt het soms wel andersom. Het klopt wat je zegt dat de ontwikkeling van je dansers persoonlijkheid veel moeilijker is dan het leren van techniek. Wanneer je alle stukjes tegelijkertijd mag ontwikkelen dan gaat dit het beste. Anders zou je een enorm repertoire aan techniek kunnen laten zien en dan zonder te kunnen buikdansen. Bij mij leer je gelijk te dansen. In het begin met weinig techniek. Geleidelijk aan kun je steeds meer techniek inbouwen. Terwijl je tegelijkertijd naar je lichaam luistert en over muziek interpretatie leert.

Jamila
Door

Jamila

op 27 Mar 2021

Dansen van binnenuit lukt me steeds beter met het verstrekken van de jaren. Je heb meer levens ervaring waardoor je de emotie van de muziek beter kan voelen en vertalen. Je begrijpt waar het over gaat. Tenminste zo werkt het voor mij. Het presteren is er ook niet meer, je danst voor jezelf, voor je eigen voldoening. Vaak krijg dat ook terug van mijn mededansseressen, ze voelen het en zij ze blij als met me mogen naar mijn reis naar binnen. Daar geniet ook weer zo van. Dankjewel Sabouschka voor de rust die ons geeft.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 27 Mar 2021

Wat lief wat je schrijft Jamila. Dat klopt dat buikdansen van binnenuit met de jaren beter gaat. Het is een weg die ontwikkeling vraagt. Net zoals het je eigen maken van technieken. Steeds meer naar binnen durven gaan terwijl je open blijft naar buiten toe. Dat is toch heel anders dan wat wij cultureel geleerd hebben. Daardoor neem je de kijkers mee naar binnen. Naar jouw belevingswereld. En worden ze meebewogen door jouw dans. Je kan geen mooier compliment krijgen!

Nolly
Door

Nolly

op 29 Mar 2021

Een nuttig stukje ook om iedereen uit het denken te halen en meer te laten voelen hoe je lichaam zelf wil bewegen op muziek!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Mar 2021

Dat zeg je mooi kort en krachtig Nolly.

Henriette
Door

Henriette

op 09 Apr 2021

kort en krachtig gezegd inderdaad ... en wat een werk om er te komen! Dat vindt ik lastiger online omdat ik dan letterlijk direct uit mijn werk kom ... er zitten maar vier clickjes tussen! Dan besef ik hoe veel ik heb aan de normale reistijd naar de zaal toe. Ik ga proberen dat er toch in te bouwen: eerder stoppen en ff een ommetje lopen of zo.

Reactie plaatsen