Plezier in het leren buikdansen

Plezier in het leren buikdansen. Leren kan leuk zijn. Het kan je plezier geven. Al was dat misschien niet altijd zo toen je nog op school zat. Hoe komt dat?


Veel scholen vroeger gingen ervan uit dat alle mensen op dezelfde manier leren. Niets is minder waar. Elk mens heeft een unieke eigen manier van dingen in zich opnemen. De een heeft duidelijke uitleg nodig. De ander kijkt goed en doet na. Weer iemand anders raakt juist in de war van teveel uitleg. En heeft het nodig om het te leren onderwerp rustig in zich op te nemen en te voelen. Bij het leren van dans speelt de gevoelsontwikkeling sowieso een grote rol. Dat naast muzikaliteit en  de beweging. Bij het buikdansen is dit nog belangrijker. Dat omdat een echte buikdanseres haar beleving van de muziek ten volste ten uitdrukking brengt.

Buikdansen vanuit beleving

Danstechniek, muzikaliteit en gevoelsexpressie zijn dan in evenwicht met elkaar. Buikdansen wordt dan een beleving voor jezelf en de ander die naar je kijkt. Hoe kom je daar?  Ontspannen is de sleutel. Plezier in het leren buikdansen komt vanzelf door vooraf diep te ontspannen.  Je bouwt met mij een lekker in je lijf gevoel op. Dat doe je door de oefeningen vooraf. Daardoor richt je niet meer alleen maar op het doel. Veel eerder sta je jezelf toe om puur te genieten. Je onderzoekt welke bewegingen je lekker vindt op welk moment. Je luistert naar welke laag in de muziek je fijn vindt om op de te buikdansen.

Plezier in het leren buikdansen

Dat is het vertrekpunt van spelen met beweging op muziek. En dat is streng genomen de definitie van wat dans is. Plezier in het leren buikdansen is essentieel. Want anders kun je niet voelen. En buikdansen is voelen. Alleen zo kun je volledig genieten van je eigen vrouwelijkheid. Dat is onafhankelijk ervan of je wat voller bent of niet. En ook onafhankelijk ervan van hoe oud je bent.

Hoe gaat dat eigenlijk het leren buikdansen?

Het begint met je lichaam. Je lichaam zoals dat nu is als instrument. Je hoeft nog niet soepel te zijn. Wel ga je bij mij het lichaam openen. Je verkrijgt lichaamsbewustzijn en je verfijnt houding en beweging. Daardoor word je soepel. En ga je elegant lopen. Plezier in het leren buikdansen komt doordat je vanuit een lekker in je lijf gevoel gaat bewegen en buikdansen op muziek. Je leert de vele lagen van Egyptische muziek ook steeds beter kennen. Verder ontwikkel je jouw manier van buikdansen steeds verder door feedback.

Cadeautjes

De coaching gebeurt niet alleen door mij. Er worden situaties in de buikdansles gecreëerd waarin je elkaar gaat coachen. Dan geef je elkaar cadeautjes. Cadeautjes van geobserveerde kernkwaliteiten die je meeneemt in je dans. Vorige week hoorden we veel positieve feed back in de online buikdansles via Zoom.

Krachtige geaarde heupen in combinatie met zachtheid

“De benen en heupbewegingen zijn heel bijzonder.”
“Ze laat zich niet opjagen door de muziek. Ze danst heel ontspannen. Dat is gezellig.”
“Ik heb van mijn danspartner heel veel zachtheid gekregen.”
“Haar armen waren prachtig. Ze gingen heel vloeiend omhoog. Zo vrij en lekker los met je heupen. Van laag naar hoog en andersom.”
“Ze bewoog heel soepel van de ene kant naar de andere. Schommelend van links naar rechts en andersom. Ik werd geïnspireerd door haar heupen.”
“Van armen naar heupen in een heel vloeiende beweging”
“Je hebt zo veel zachtheid in je dans. En je staat wel ook in je kracht. Je bent een krachtige danseres. En deze krachtige geaarde heupen in combinatie met zachtheid is zo mooi.”

Plezier in het leren buikdansen

Zonder oordeel

Plezier in het leren buikdansen krijg je nog eens extra wanneer je zulke dingen hoort. Is dit waar? Ben dat werkelijk ik? Dat zal je in het begin vaak denken. Want we zijn toch erg gewend aan het verkrijgen van kritiek. Hoe vaak wordt er nou zonder oordeel naar je gekeken? En hoe vaak krijg je positieve feed back? Nou in mijn buikdanslessen is dat aan de orde van de dag. Want wij geloven erin dat je dans gaat ontwikkelen door dat nog sterker te maken waar je al goed in bent. Alles wat je vanuit deze basis leert vliegt als het ware naar je toe.

Welk positief feed back heb jij eens gekregen?

Welke cadeautjes van positief feed back heb jij eens gekregen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Zin in meer inspiratie?

Kijk dan naar de dans filmpjes. Klik daarvoor hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook of WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 20 Nov 2020

Ik dans nog niet zo lang, misschien 3 jaar. Plezier in het dansen en de beweging is voor mij het belangrijkste. Blijkbaar straal ik dat plezier ook uit, want ik krijg er vaker opmerkingen over. Twee weken geleden had iemand naar mijn gezicht zitten kijken en was een beetje vergeten naar de bewegingen en dans zelf te kijken. 😂😂😂 Hopelijk kijkt ze volgende keer naar de dans zelf. Door de positieve feedback van mensen leer je ook wat je sterkere punten zijn.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Nov 2020

Dat is echt je kracht Ine. Je straalt een ongelooflijk plezier uit. En dat maakt dat je soms ook nog eens heel gevarieerd danst. Omdat je durft te experimenteren met beweging op muziek. Ik kan me voorstellen dat dat spel je veel plezier geeft.

Claire
Door

Claire

op 22 Nov 2020

Het is echt een plezier en wij leren veel van de lessen. Het is leuk om de foto en video's weer te bekijken. Ik ben blij dat ons les gaat door met zoom in deze coronavirus tijd.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 22 Nov 2020

Fijn dat je dat zegt Claire. Ja ik ben ook zo blij dat je online meedoet! Ik vindt het super leuk om steeds meer zo les te geven zoals jullie dat gewend zijn vanuit de studio. Daar ben ik echt super blij om.

Jamila
Door

Jamila

op 05 Dec 2020

Het mooiste feedback wat ik ooit kreeg was ze de muziek in mijn lijf kon zien. Zo voelt dansen ook voor mij, zodra ik muziek hoor dan gaan mijn lichaam bewegen. Iedere keer is het anders, hangt van de muziek en wat ik in de muziek hoor op dat moment. Daarom kan ik geen choreografie dansen, dat hoor ik dan niet.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Dec 2020

Ja dat is de geselecteerde waarneming. Die is elke keer net weer anders. Dat is afhankelijk ervan hoe je je voelt. Dat is ook jouw geheim. Daarom ben je zo een mooie buikdanseres. Omdat je jouw lichaam toestaat om te bewegen en te buikdansen vanuit het gevoel dat de muziek je geeft. Daar kan geen choreografie tegenop!

Reactie plaatsen