Sirt El Hob

Sirt El Hob is een klassieker uit de buikdansmuziek. Het is een lied van de onsterfelijke zangeres Om Kalthoum.


Wij dansen momenteel op dit lied in al mijn buikdanslessen. De liederen van Om Kalthoum duren meestal een uur. Wij dansen op een sterk verkorte versie van Sirt El Hob.

Visualisatie

Ik heb vorige week een visualisatie gegeven en dan de tekst voorgelezen. Nog liggend op de grond naar de muziek geluisterd. Als in een droom erop laten buikdansen.

Geen zang

Maar er is geen zang in de voor buikdans verkorte Om Kalthoum liederen. Een melodie instrument neemt de rol van de zangeres over. Daarom is de wens ontstaan om naar de originele versie te luisteren.

Sirt el Hob

Gedurende mijn hele leven was ik bang voor de liefde. Het onderwerp liefde en de expressie daarvan was niets voor mij. Ik ken verhalen vol van tranen. Mijn hele leven heb ik nee gezegd tegen het verlangen. Ook tegen nachten vol verlangens. Ik heb nee gezegd tegen de marteling van mijn hart.

Verliefd geworden

Totdat ik jou ontmoete. Deze ontmoeting veranderde mijn hele leven. Ik weet niet hoe dat kwam dat ik van je hield ik weet het niet mijn schat. Door het gefluister van de liefde ben ik van jou gaan houden. Ik ben verliefd geworden. Dag en nacht eraan overgeleverd.

Klaaglied

Vele jaren van mijn leven gingen voorbij. Jarenlang zag ik geliefden die klaagden en diegenen die huilden in een ‘mawwal’ (klaaglied). Geliefden zijn werkelijk betreurenswaardig.

Jouw ogen

Oh hoe vaak heeft de liefde mijn hart geroepen. Mijn hart heeft nooit geantwoord. Oh hoe vaak heeft het verlangen geprobeerd om mij te misleiden. Ik zei oh ga toch weg kwelling. Oh hoe vele ogen probeerden mijn aandacht te krijgen maar slaagden er nooit in om mij te verleiden behalve jouw ogen. Jouw ogen bevalen mij om van je te houden.

Dag en nacht

Zij bevalen mij om lief te hebben. Ik vond mezelf liefhebben en verliefd worden. Dag en nacht eraan overgeleverd.

Ik geef mijn ziel

Aan al diegenen die zeggen de liefde is verkeerd en dat het alleen een kwelling is. Schande over jou en diegenen die je lief hebt. Als voor de liefde ik geef mijn ziel aan haar. Er is niets in de wereld die ooit meer prachtig dan de liefde zou kunnen zijn.

Kaarsen van het verlangen

Wij worden moe, wij lijden, wij klagen over de liefde maar wij hebben lief. Het hart en zijn zuchten zijn onvoorstelbaar zowel bij vereniging alsook bij scheiding. En wanneer de kaarsen van het verlangen aangestoken zijn maakt dat van de nacht vol verlangen dat de wereld schitterend mooi is door de ogen van de geliefden.

Jij vulde mijn leven

De liefde nam mij mee en ik heb mezelf lief hebbend en verliefd terug gevonden. Dag en nacht eraan overgeleverd. Jij vulde mijn leven met liefde. Daarom geef ik jou mijn leven, mijn ziel, mijn hart, mijn geest, mijn liefde, mijn alles is van jou.

Mijn liefde

Mijn liefde, mijn alles zijn van jou. Jouw stem, jouw dans, jouw fluisteren zijn ongelooflijk.. Iets dat voor mij de wereld maakt van kaarsen bloemen voor altijd. Mijn god hoe groot jouw liefde is, mijn schatje, oh mijn god.

Gelukzaligheid

Nog een traan nog een zucht heeft mijn hart pijn gedaan. Ik zie niets in jouw liefde maar oh mijn god, mijn schat, jouw liefde is geweldig. En mijn gelukzaligheid met jou mijn schat, oh mijn god.

Dag en nacht

Nog een traan nog een zucht heeft mijn hart pijn gedaan. Ik zie niets in jouw liefde maar oh mijn schat, mijn god jouw liefde is geweldig. Van zo veel liefde heb ik mezelf verliefd en lief hebbend gevonden. Dag en nacht eraan overgeleverd.

Ik word hier altijd wel even stil van.  Op welke muziek dans jij het liefst? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.  

Delen met je netwerk op Facebook? Ja graag en eenvoudig via de knoppen boven.

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Lieke
Door

Lieke

op 13 Apr 2018

Wat prachtig weer. Maar ik kan niet kiezen. De melancholische muziek van Oum Kalsoum en de vertolking ervan door hedendaagse muzikanten, ontroert mij telkens weer. De baladi nodigt uit om lekker op te dansen en te spelen met de ritmes en secties in de muziek. Bij de meer traditionele muziek van Fellahin en Musicien du Nile kan ik echt niet stil blijven zitten. Van het dansen op Nubische muziek word ik altijd vrolijk en het werkt meditatief. Kortom, ik ben dol op Egyptische muziek, misschien wel mede door de enorme veelzijdigheid in vormen en stijlen. Ik heb geen voorkeur, ik wil gewoon alles :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Apr 2018

Jij bent helemaal into Egyptian music Lieke. Je bent zelf ook een grote kenner ervan. Mooi hoe je beschrijft wat de verschillende stijlen muziek met jou gaan doen.

Claire
Door

Claire

op 18 Apr 2018

Ik vind ook de diverse sorten Egyptische (en Nubische) muziek leuk. De samen dansen in shaabi is wel gezellig en vrolijk. De baladi is een beetje mijn persoonlijke stijl. Klassiek is een uitdaging voor mij en ziet er zo mooi uit. Ik ben blij met 3 seizoenen van dans stijlen in jou lessen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Apr 2018

Fijn dat je dit laat weten Claire. Vorige week ben je met klassieke buikdans weer een stuk verder gegroeid. Geweldig hoe jouw armen als vanzelf naar boven bewogen. Het leek alsof ze zweefden. En dat desondanks een schouderblessure. Je bewoog de armen vanuit de ''power of the core''. Je had een nieuw herwonnen kracht in je buik. Dat maakte dat je anders bewoog met je armen. Zo fijn om te zien dat je na vele jaren buikdansen nog steeds kan ontwikkelen. Al buikdans je op hoog niveau en kom je voor het wekelijkse sporten zo blijf je wel ontwikkelen.

Reactie plaatsen