Vrijheid in je lijf maakt blij

Vrijheid in je lijf maakt blij. Een tijdje terug vroeg ik aan mijn leerlingen wat het grootste voordeel van mijn buikdansles is. Een vrouw rende stralend naar mij toe en riep uit: vrijheid!

De vrijheid in je lijf maakt blij. Het plezier wat deze vrijheid met zich mee brengt vinden mijn leerlingen fijn. En daarvoor hoef je niet te voldoen aan een bepaalde voorwaarde. Nee je mag juist zijn wie je bent. Met het lichaam wat jij hebt. En de verschillen gaan vele malen dieper dan wat we denken….

Verschillende lichaamsvormen

Dat wij verschillende lichaamsvormen hebben dat is duidelijk. De een leeft al lang op deze aarde en de ander komt net kijken. De een is lang, de ander kort. De een is dun en de ander dik. Nou ja dat zijn de extremen. Je hebt er van alles tussenin. Ik heb als kind al geleerd dat er dikke mensen zijn die best mooi zijn. Dat omdat ze krachtig zijn. Ze hebben spierkracht en ze hebben mooie vormen. Ik had zo een beste vriendin. Zij had altijd langer haar en werd ook sneller bruin. Ik vond haar mooi. Ze kon ook goed turnen en bewoog mooi.

Zelfacceptatie

Wanneer jij je eigen lichaam mooi kunt vinden dan is de kans dat je plezier aan je lijfelijkheid beleefd het grootst. Je ervaart dan vrijhheid in je lijf. Vrijheid in je lijf maakt blij. Bewegen en dansen word dan heel plezierig.

Röntgenfoto’s

Wist je dat zelfs jouw botten een andere vorm hebben dan die van je buurvrouw, moeder, dochter, kortweg van iemand anders? Natuurlijk is er de anatomie uit de atlas. Maar of je aan de esthetiek van het klassieke ballet kunt voldoen hangt af van je bouw. En daarmee word meer dan je uiterlijk bedoelt. Wist je dat het Russische ballet röntgenfoto’s laat maken die bepalen of je wel of niet ballerina kan worden?

In je botten zit je oernatuur

Ik heb dan botten met hele mooie lange benen die smal zijn gesitueerd in mijn bekken. Ik kan goed indraaien en werk als danser graag met de parallele positie. Uitdraai heb ik niet zo veel. Dat te weten en te nemen voor wat het is geeft vrijheid. En vrijheid in je lijf maakt blij.

Professionele moderne danser

Gelukkig kon ik wel professionele moderne danser worden. Maar dan geen ballerina. En gelukkig voor al diegenen met mijn bouw, zijn er andere vormen van dans waar de uitdraai in de heup geen rol speelt. En zijn er genoeg dansen op deze wereld die zich uit volksdansen hebben ontwikkeld. Bij volksdans mag je dansen met een smal bekken, met een breed bekken, met lange benen of met korte benen. Je mag jong zijn of oud. Je mag dik of dun zijn. Net zoals bij buikdans.

Persoonlijke anatomie

Ik heb je verteld van mijn persoonlijke anatomie. Zo heb jij ook jouw persoonlijke anatomie. Daarmee bedoel ik een variatie op de anatomie die we kennen uit het boek. Paul Grilley heeft ontdekt dat onze botten zo verschillend zijn dat de een veel verder in een stretch kan komen dan de ander. Dat heeft niets met luiheid te maken. Er is verschil in spanning of in constrictie van botten. Dat te beseffen geeft vrijdheid. Vrijheid in je lijf maakt blij

Klassieke buikdans

Voor de klassieke buikdans betekent dat dat de een haar armen hoger kan krijgen dan een ander. In de geschiedenis van de Egyptische buikdans kun je kijken naar Samia Gamal of naar Tahia Carioca. Samia met haar armen wijd uitgespreid terwijl Tahia haar armen altijd vrij dichtbij houd. Tahia heeft ze nooit hoog boven haar hoofd. Beiden zijn het beroemde buikdanseressen geweest.

De schoonheid van de vrouw

De oorspronkelijke buikdans uit Egypte ondersteund de schoonheid van een vrouw. De buikdanseres drukt haar schoonheid uit in haar buikdans. Ze ervaart vrijheid van expressie. Vrijheid in je lijf maakt blij.

Enorme vrijheid

In klassiek ballet is de danser ondergeschikt aan de dans. In de oorspronkelijke buikdans is de dans ondergeschikt aan de danser. Dat is bij ons in het westen niet meer altijd. Velen proberen buikdans op een hoger niveau te tillen door de danser ondergeschikt te maken aan de vorm van de dans. Dan wint de esthetiek van de functionaliteit. Buikdans kan op een hoog niveau komen juist door alle ruimte aan de danser te geven. Wanneer jij zo als vrouw danst ervaar je een enorme vrijheid. Vrijheid in je lijf maakt blij.

Vrijheid in je lijf maakt blij

Heb jij dit ooit ervaren die vrijheid in je lijf zodat je helemaal blij werd? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Blijheid en feesten

Heb jij zin om mee te komen genieten met de vrijheid van vrouwelijke expressie? Wil je blijheid zien en ervaren en met ons komen feesten? Kom dan naar ons feest met dansvoorstelling. Ja wanneer is die? En waar is die? Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier.

Moeite zichzelf te accepteren

Vind jij ook dat dit veel andere vrouwen moeten weten? In een tijd waar zo vele vrouwen moeite hebben zichzelf te accepteren? Deel deze blog dan met je netwerk op Facebook, Twitter, Google + etc. Echt doen hoor. Druk gewoon onderaan op de knoppen. En klaar is Kees.

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Else
Door

Else

op 30 Oct 2015

Die ervaring heb ik sinds ik met buikdansen ben begonnen, Sabouschka, een soort vrijheid in mijn lichaam. De ene keer beter dan de andere keer. Soms is het er totaal niet. Maar als het er wel is, is het heerlijk. Het kan binnen een lesuur veranderen. Afhankelijk van muziek enzo die mijn gemoedstoestand beïnvloeden. Op de lessen zie ik hoe prachtig de vrouwen dansen als ze ideeën over wat mooi en niet mooi is kunnen loslaten. We hebben allemaal een ander soort lichaam, en dat is maar goed ook, wat zou het anders een saaie wereld worden. Maar het is mooi om te zien hoe vrouwen dansen als ze zich lekker in hun lijf en zelfverzekerd voelen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Oct 2015

Wat fijn dat je de ervaring van vrijheid hebt sinds je met mijn buikdanslessen bent begonnen. Dat was al gelijk in je 2e les vorig jaar te zien. Ik was er toen zo trots op je dat je die vrijheid pakte. Want je ging lekker op los. En de vergevorderden die toen met jou dansten waren ook helemaal blij met je. Dat omdat je zo vrij was en je zo durfde te laten gaan. Aanvaarden wanneer het er niet is helpt. Ook dat is bewegen en dansen binnen je eigen mogelijkheden. Fijn dat het binnen een lesuur kan veranderen. Zo zie je maar weer hoe lichaam en geest samenhangen. Je gedachten beinvloeden je gevoel. Ik ben het volledig met je eens. De wereld zou saai zijn wanneer we allemaal gelijk zouden zijn. Dat zeg je mooi dat de vrouwen prachtig buikdansen wanneer ze niet bezig zijn met hoe het eruit ziet.

Riëtte
Door

Riëtte

op 31 Oct 2015

Danser ondergeschikt aan de dans en de dans ondergeschikt aan de danser, dat vind ik een mooie uitleg van je Sabouschka ! Dan gaat het inderdaad om de vrijheid in de bewegingen, ongeacht de bouw en functionaliteit van het lichaam. Het leren accepteren van je lichaam en hoe het reageert in verschillende situaties is heel interessant. Als de sfeer goed en ontspannen is durf ik ook meer mezelf te zijn, dat is voor mij een voorwaarde om me te durven uiten in bewegen. Wat natuurlijk samenhangt met moeite hebben mezelf te accepteren zoals ik nou eenmaal ben... Mijn laatste wens vorige week uitgesproken was dan ook mezelf meer DURVEN uiten ! Dit kreeg applaus van de meiden waar ik verbaast maar erg blij om was ! Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Oct 2015

Je spreekt uit waar veel mensen mee worstelen. Die nieuwsgierigheid van je is goed. Zo kun je met aandacht volgen hoe je lichaam reageert op bijvoorbeeld de muziek. Dat doe je dan zonder dat je denken ingrijpt. Want je lichaam is veel intelligenter dan je mind. Zo leer je jezelf meer durven uiten. Ja echt geweldig jouw wens! Het applaus heb je echt verdient!

Reactie plaatsen