Wanneer je verdrietig bent dan buikdans
23 september 2021 

Wanneer je verdrietig bent dan buikdans

Wanneer je verdrietig bent dan buikdans. Dansen wordt in verbinding gebracht met vrolijkheid. Dansen doe je wanneer je je goed voelt. Zo denkt de doorsnee. Moet je dan eerst goed voelen om te kunnen dansen? Of begin je pas goed te voelen nadat je hebt gedanst? 

Ik heb ergens gelezen: wanneer je verdrietig bent dan buikdans. Je kunt het kop in het zand steken wanneer je je slecht voelt. Wat je ook kunt doen is om actief jezelf uitdrukken met je lijf. Eerlijk gezegd is er niets fijner dan jezelf te laten zien. Juist dan wanneer je de wind niet mee hebt.

Je grens aangeven

Een van mijn leerlingen kwam afgelopen week binnen en ze zei helemaal niets. Ze ging rustig dansen en in haar gezicht kon ik aflezen dat ze zich niet zo goed voelde. Toen ik na een tijdje voorstelde om kleine stukjes dans voor te dansen gaf ze gelijk haar grens. Ze gaf aan dat ze daar niet aan mee wilde doen deze keer. Ik gaf haar een compliment daarvoor dat ze zo goed haar grens kon bewaken. Grappig genoeg had ze vrij snel toch wel zin in om voor te dansen nadat ze de anderen heeft gezien.

Zichtbaar blijven

Ze vroeg mij om advies hoe ze dat kon doen met het gevoel dat ze had. Ik vroeg haar eigenlijk om gewoon door te gaan met dansen zoals ze dat in de kring deed. Dat ze niet perse hoefde te kijken maar wel dat ze zichtbaar kon blijven in wat ze aan beweging deed. Ze dansten ingetogen en vel tegelijk. Een drama vol passie.

wanneer je verdrietig bent buikdans dan

Bevrijding van de druk om te moeten presteren

Daarna koos ze ervoor om even aan de anderen mede te delen hoe ze zich voelde en waarom. Ze vertelde kort wat ze die dag had meegemaakt. Dat bevrijde haar van de druk om te moeten presteren. Waardoor ze compleet zichzelf kon blijven in haar buikdans. Wanneer je verdrietig bent dan buikdans.

Haar dans werd heel vrolijk nadat ze eerst dramatische accenten had gezet

Ik liet hun steeds kleine stukjes voordansen aan elkaar. Meerdere keren. Ze werd telkens meer openen en minder dramatisch. Tegen het einde van de buikdansles werd haar dans heel vrolijk nadat ze eerst wat dramatische accenten had gezet. Volgens mij veranderde haar stemming ook ten positieve. Doordat ze zichzelf durfde te laten zien in haar ellende ging die ellende steeds meer weg. En maakte plaats voor vrolijkheid.

Geïnspireerd

Wat leuk was is dat er een andere vrouw geïnspireerd raakte en zei dat ze nu weet dat ze een volgende keer wanneer zij zich slecht voelt niet meer thuis hoeft te blijven. Komen buikdansen wanneer je verdrietig bent kan je zelf uit dat verdriet halen.

Stukken beter

Heb je dat zelf al een keer ervaren? Dat je niet zo goed voelde voor de buikdansles, dat je toch kwam dansen en je daarna stukken beter voelde? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Ook zin in om te leren jezelf uit te drukken?

Kom dan meedoen met een van de buikdans cursussen. Woensdag begint er weer een buikdans cursus online via zoom. Klik hier om gelijk in te schrijven.

Deel deze blog met je netwerk aan vriendinnen op Facebook en WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Milou
Door

Milou

op 24 Sep 2021

En nu heb jij ook inspiratie gevonden om over dit onderwerp in jouw blog te schrijven. Al met al was het tegen alle verwachtingen in toch wel een hele mooie les die veel heeft gebracht!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 24 Sep 2021

Ja het was een inspirerende les. Dat deel ik graag in de blog dat het buikdansen van binnenuit zo veel teweeg kan brengen. Fijn dat je dat ook zo ervaarde.

Claire
Door

Claire

op 24 Sep 2021

Dansen kan veel verschillend emoties uitdrukken als de muziek past erbij de stemming. Het kan ook een contrast bieden met een pijnlijke stemming. Bedankt voor deze artikel.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 25 Sep 2021

Klopt het kan ook een contrast bieden met een verdrietige stemming. Je duikt namelijk in wat er nog meer is. Wat ligt er achter het verdriet? Vaak is dat vreugde of tenminste sprankelende energie. Die komt ten voorschijn wanneer je de lef heb erin te duiken.

Reactie plaatsen