7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte
Buikdans en Lifestyle
Sabouschka
Buikdans en Lifestyle
11/23/2019
4 min
6

7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte

11/23/2019
4 min
6

7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte. Wanneer je ziek was dan heb je behoefte eraan om weer lekker in je vel te zitten. Buikdansen kan je daarbij helpen. Het is leuk om te doen. Het voelt lekker. Je komt in je lijf. Je beweegt spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Dat doet goed wanneer je lang ziek bent geweest. Ook na herstel van een burn-out is het goed om iets te doen wat je plezier geeft.

Wist je dat je niet hoeft te kunnen dansen om te leren buikdansen? Wist je dat je niet lenig hoeft te zijn? Dat je geen ritmegevoel hoeft te hebben? Wanneer je bij ons komt buikdansen dan ontwikkel je al deze vaardigheden op een speelse manier. 7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte geef ik je onderaan.

7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte

  1. Contact maken met en plezier beleven aan je lichaam.
  2. Gematigde beweging is het beste wat je na ziekte of burn-out kan doen.
  3. Proces georiënteerd i.p.v prestatiegericht.
  4. Jezelf als prinses, koningin, zeemeermin voelen of wie je maar wilt zijn is heerlijk.
  5. Emotie uiten door mooie muziek met ruimte voor expressie.
  6. De ronde zachte bewegingen brengen je weer in balans. Je kunt jezelf losschudden met het ritme.
  7. De sisterhood van vrouwen die ook zo veel plezier uit het buikdansen halen doet je goed.

Contact maken met en plezier beleven aan je lichaam

Een belangrijke reden van de 7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte. Je was ziek en voelde je lichaam wanneer die pijn deed. Nu ga je je lichaam waarnemen zonder dat er pijn de oorzaak van is. Je maakt dansbewegingen die voor jouw lichaam geschikt zijn. Niets moet op een bepaalde manier. Het mag op je eigen manier. Zo begin je langzaamaan plezier te beleven aan je eigen lijf.

Gematigde beweging is het beste wat je na ziekte of burn-out kan doen

Het ergste wat men kan doen bij een burn-out is die extra last van verplicht sporten. Gematigde beweging daarentegen is heel gezond. Dat kun je in veel boeken en op internet nalezen. Gematigde beweging zijn Hatha yoga, yin yoga, tai-chi, qigong, wandelen en buikdansen. Wel jammer dat buikdansen vaak wordt vergeten in de vele boeken en artikelen over gematigde beweging. Misschien omdat in veel andere buikdanslessen prestatie en wedstrijd voorop staat? Maar niet bij ons. Bij ons mag je langzaam bewegen op de melodie wanneer je moe wordt.  Net zoals je snel mag bewegen op ritme wanneer je er wel energie voor hebt.

Proces georiënteerd i.p.v prestatiegericht

Buikdansen leer je bij ons zonder dat je een doel moet behalen. Natuurlijk ga je altijd doelen behalen wanneer je iets doet. Het is wel zo dat je zelf mag bepalen wat je doel is. Dat kan zijn om geen doel te hebben. Om gewoon te genieten en weer plezier te beleven. In elk geval hoef je niet dezelfde bewegingen tegelijkertijd met de rest te doen of te onthouden. Je kan de buikdansles gebruiken om iets te doen zonder dat je per se een doel moet behalen. Iets om te ontspannen. Of om een deel van jezelf te leven waar je anders geen aandacht aan zou besteden. Ik benadruk hier wel dat je alleen in mijn buikdanslessen proces georiënteerd gaat leren. Presteren doen we al genoeg. Het is mijn eigen visie dat je ook als volwassen vrouw nog spelenderwijs kan leren dansen.

Jezelf als prinses, koningin, zeemeermin voelen of wie je maar wilt zijn is heerlijk

Je kunt een deel van jezelf uitleven in de buikdansles waar je anders geen aandacht aan zou schenken. Wilde je altijd al prinses of koningin zijn voor een avond? Jezelf voelen als een zeemeermin? De bosslady zijn, de vrouwelijke krijger of de zwoele verleidster? Dan is dit je kans. Je kunt een buikdans maken door jezelf de vraag te stellen wie je wilt zijn in je dans. Dan bepaalt de expressie je bewegingen. Dat is andersom dan een dans samenstellen uit bewegingen. Tijdens de buikdanslessen komen ook verschillende archetypen uit je onderbewustzijn naar boven. Het is heerlijk om onbekende delen van jezelf uit te leven.

Emotie uiten door mooie muziek met ruimte voor expressie

Jezelf laten raken door mooie muziek. Jezelf laten bewegen vanuit de muziek. De emotie die de muziek bij je oproept in buikdans om te zetten geeft je expressie. Van de 7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte is deze erg belangrijk.

7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte

De ronde zachte bewegingen brengen je weer in balans. Je kunt jezelf losschudden met het ritme.

Zachtheid in je houding en beweging brengen je als bijna vanzelf al naar ronde zachte bewegingen. Deze zijn heerlijk om te doen ook dan wanneer je moe bent. Je volgt dan gewoon de melodielijn. Heb je echter veel energie dan kun je jezelf los schudden op het ritme. Het afwisselen daarvan is juist zo goed voor ons vrouwen. Het is net een beetje als interval training. Wanneer je wilt uitrusten volg je de melodie. Je beweegt langzaam, zacht en je maakt ronde bewegingen. Wanneer je weer energie hebt dan volg je het ritme. Je maakt korte snelle staccato bewegingen. In mijn buikdanslessen mag je zelf van moment tot moment bepalen wat je volgt in de muziek en hoe je beweegt.

De sisterhood van vrouwen die ook zo veel plezier uit het buikdansen halen doet je goed

Vaak zie je haat en nijd in buikdanslessen. En in elk geval hoge competitie. Dat is niet zo in onze buikdanslessen. Er is juist onderlinge solidariteit. Wij kweken bewust oordeelloosheid. Wanneer een vrouw opengaat als een bloem in haar expressie en een andere vrouw merkt dit op dan krijgt ze een cadeautje. Het cadeautje van het gezien worden in al haar schoonheid  en pracht van het moment. Mijn concept is het versterken wat er al is aan  talent. Dat kan je houding zijn, je muzikaliteit, ruimtegebruik of jouw manier van bewegen. Je krijgt daar vaker welgemeende complimenten over. Dat alles geeft een goede sfeer. Je  komt bij ons in een warm bad.

Wat helpt jou het meest?

Wat helpt jou het meest om je batterijen op te laden? Wat geeft je het meeste plezier in de buikdansles? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Wil je eens sfeer proeven?

Kijken welk resultaat de 7 redenen waarom buikdansen helpt na herstel van ziekte toch wel kan bieden? Je zult verbaasd staan hoe mooi en afwisselend buikdans kan zijn. Kom naar onze avondvullende voorstelling op 1 februari 2020 naar Haarlem. Koop nu je kaart(en) voor de helft van de prijs. Dat kan tot 1 januari 2020. Klik hier om je kaart te kopen en voor meer info.

Ken je vrouwen die even niet zo lekker in hun vel zitten? Deel dan deze blog met hun.

Groetjes,
Sabouschka

Reacties
Categorieën