Authentiek buikdansen

De topster van dit moment, buikdanseres Dina, Queen of Cairo, werd gevraagd waarom haar bewegingen zo mooi bij haar zijn en helemaal niet mooi bij al die buikdanseressen die haar koperen.  Haar antwoord was:  “Het gaat om authentiek buikdansen. Je moet niet willen buikdansen net zoals ik.

Je danst veel mooier als je jezelf bent .” Hetzelfde zeg ik al vele jaren. Je kunt authentiek buikdansen zonder dat je uit de cultuur komt.

Authentiek buikdansen

Geen wonder dat ik fan geworden ben van Dina. Ik hou van authentiek buikdansen. Dat betekent dat je buikdans van binnenuit komt.

Denk jij ook dat buikdansen niets voor jou is?

Denk jij ook dat authentiek buikdansen niets voor jou is? Dat je gewoon niet kunt dansen? Dan moet je dit lezen. Het brengt je echt veel goeds als je dit leest.

Er zijn zo veel stereotiepen:

1.) als je een maatje groter hebt dan kun je niet dansen
2.) als je al ouder bent dan 30, 40, 50, 60, dan maak je jezelf belachelijk als je nog wilt leren dansen
3.) als je als kind niet hebt geleert om te dansen dan lukt het toch niet meer.
Spoken deze stereotiepen soms ook door jouw hoofd? Dan ben je vergeten dat alles wat je hoeft te doen is jezelf zijn. Dat betekent dat je authentiek buikdanst.

Specifiek over het buikdansen (maar dit geldt evenals voor bijvoorbeeld Flamenco en Afrikaanse dans) luid het stereotiep:

Als je niet uit de cultuur komt dan word je nooit even goed. Is dat werkelijk zo? Ik denk het heeft meer daarmee te maken dat je dan niet durft authentiek te zijn. Je komt tenslotte niet uit deze danscultuur. Een belangrijk verschil tussen de mensen uit de cultuur waar buikdans vandaan komt en ons is dat zij zichzelf durven te zijn. Ze kennen de muziek en de bewegingstaal en drukken zichzelf uit in hun buikdans. Dat is authentiek buikdansen. Zo is het ook bij Spaanse mensen in de Flamenco en bij mensen van het Afrikaanse continent in Afrikaanse dans.

Het stereotiep doorbreken

Je kunt het stereotiep doorbreken door heel veel naar de muziek te luisteren, je lievelingstechnieken eindeloos te herhalen en de durf om jezelf dan daarmee uit te drukken. Zo kom je bij het authentiek buikdansen.

Omdat ik een rebel ben

Omdat ik een rebel ben wil ik altijd het tegenovergestelde van een stereotiep bewijzen. Ik heb vrouwen in mijn lesgroepen met een maatje groter die prachtig  authentiek buikdansen.  Ik heb vrouwen van alle leeftijden in mijn bukdanslessen. Naarmate een vrouw langer danst word haar beweging verfijnder en haar uitstraling groter. Waardoor haar buikdans mooier en authentieker word. Mits je natuurlijk in balans blijft. Daarvoor doen we al mijn lekker-in-je-lijf oefeningen elke buikdansles opnieuw.

Ontspanning, welzijn en beweging met aandacht

Ik heb ook leerlingen die als kind wel op dansles wilden maar dat toen niet mochten. Met een andere aanpak van danslessen waarbij ontspanning, welzijn en beweging met aandacht de hoofdzaak zijn, onwikkel je zowel je bewegingsapparaat alsook je muzikaliteit en uitstraling. Je leert zo authentiek buikdansen. Dan maakt leeftijd, lichaamsbouw, cultuur  en of je wel of niet in je jeugd op balletles zat niets meer uit.

Als je niet uit de cultuur komt kan je dan wel authentiek buikdansen?

Laten we even stilstaan bij het laatste stereotiep, namelijk dat je nooit zo goed zou kunnen authentiek buikdansen als je niet uit de cultuur komt. Klopt dat altijd? Volg daarvoor graag even mijn verhaal.

Mijn passie, mijn liefde

Ik ben begonnen met Afrikaanse dans. Het was mijn passie, mijn liefde, mijn eén en alles. Maar ik wilde meer. Ik wilde er mijn beroep van maken. Ik ben uiteindelijk ermee gestopt omdat mij werd verteld dat ik als blanke niet opgewassen ben tegen het vooroordeel van de mensen. Ik had les van een blanke danser wiens hartslag het ritme van de trommels  weergaf. Hij was helemaal doordrongen van de zwarte dans en muziek. Wie hem niet kende geloofde mij niet.

Authentiek buikdansen heeft niets met ras of huidskleur te maken

Omdat buikdans in heel veel culturen gedanst werd wist ik dat ik als buikdanseres ook werk zou krijgen als ik blank was. In mijn hart wist ik altijd al dat authentiek buikdansen niets met ras of huidskleur te maken heeft. Authentiek buikdansen heeft alles te maken met de echte expressie van je hart.

Mijn reis naar dans uit mijn cultuur

Omdat ik professioneel danser wilde worden wilde ik een degelijke voltijdse dans studie van meerdere jaren voltooien. Dat zodat ik een basis in dans heb. Ik vond ook dat ik als westerse vrouw westerse dans moest gaan studeren. Dat vond ik nodig om mijn verlangen waar te maken. Ik wilde later authentiek buikdansen. Ik maakte daarvoor eerst een reis naar dans uit mijn cultuur.

Authentic movement en dansexpressie

Toen ik avantgardistische moderne dans ging studeren leerde ik ook dat dansexpressie in Duitsland groot was. Ik kom uit Duitsland. Ik kwam naar Nederland om dans te studeren. Ik had hier Amerikaanse dansleraren. Op een dag maakte ik kennis met “authentic movement” . Het is authentiek dansen met je ogen dicht.  Je gaat naar binnen.  Je duikt in je eigen belevingswereld. Je hebt een waarnemer/getuige bij je die je beschermd tegen stootjes en die zonder oordeel vanuit haar hart naar je kijkt.

Helpen om kwaliteiten te ontwikkelen voor authentiek buikdansen

Ik was razend enthousiast en oefende veel met mijn medestudenten. Later dook ik ook alleen de studio in met mijn buikdansmuziek. Mijn idee werd toentertijd geboren:  Ik wil niet alleen mezelf helpen om authentieker te buikdansen. Ik wil ook al die vrouwen die naar mij toe komen om buikdans in zichzelf te ontdekken, helpen om de kwaliteiten te ontwikkelen die mogelijk maken voor authentiek buikdansen.

Authentiek buikdansen is buikdansen vanuit “zijn” i.p.v. “doen”

Kom je niet uit de cultuur waar buikdans vandaan komt dan is authentiek buikdansen d.m.v. authentic movement  DE WEG om evenveel bij je gevoelsexpressie te komen dan als het met de paplepel erin zou zijn gegoten. Of zoals een van mijn leerlingen het noemt: dan wordt buikdansen “zijn” i.p.v. “doen”.

Gevoelsexpressie

Wat helpt jou om naar je gevoelsexpressie te komen? Hoe buikdans je het meest authentiek? Deel het met elkaar. Schrijf graag onder in het kader.

De korting komt eraan

Wil je meedoen met het volgende blok van 10 buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem? De buikdanslessen in Amsterdam beginnen weer op 1 april. Nee dat is geen grap… De buikdanslessen in Haarlem beginnen weer op 2 april. De korting komt eraan.

Wat moet je doen om de korting te ontvangen?

Om de korting te ontvangen moet je ervoor zorgen dat jouw bedrag voor 11 maart door mij is ontvangen. Klik hier om je aan te melden.

Super Tof

Vond je dit waardevol? Dan zou ik het super tof vinden wanneer je dit zou willen delen.
Je kunt dat doen door op de knoppen onderaan te drukken en het artikel te delen met Face book, Twitter, Google + en LinkedIn. Uiteraard mag je het artikel ook doorsturen.

 

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 06 Mar 2015

Je vraagt "Wat helpt jou om naar je gevoelsexpressie te komen?" Dan zeg ik, bij mij lukt dat thuis in mijn eigen omgeving op de Egyptische muziek nog het beste. Maar dat is ook omdat ik me het beste gewoon mezelf kan zijn, zonder alle dingen om me heen waar ik onzeker van word... En dat heeft niets met die hartstikke fijne lessen van Sabouschka te maken, maar met die zaken waar ik nog verder aan moet werken om een echte goede wens voor mijzelf te vinden. Wat ik thuis in mn eentje wél durf, zou er in de lessen ook eens moeten uitkomen ! Daar zitten voor mij nog zoveel haken en ogen aan. Ik die mezelf wijs maak dat ik die lef wel heb, maar dan weer helemaal in mijn schulp kruip omdat de durf er niet is. Ik zal meer geduld moeten hebben en blijven doorzetten en me niet vastbijten aan perfectionisme. Alles heeft zn tijd nodig. Verder blijf ik thuis mn 'ding doen'. In de lessen vind ik het 'spiegelen' de fijnste oefening en voor mij ook heel leerzaam. Groet Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Mar 2015

Je kunt ook een wens voor jezelf opschrijven zonder dat je eerst dit en dat moet overkomen. Wat vind je ervan om net zo vrij in de buikdansles te dansen dan thuis? Dat vind ik een goede doelstelling voor je. Dan weet je ook dat je niet moet af laten afleiden door een plotseling verlangen om een bepaalde danstechniek ter plekke onder de knie te willen krijgen... Want dat kan net weer tegengesteld werken. Je loopt dan ook veel minder gevaar dat je jezelf met anderen vergelijkt. Want jij bent uniek net zoals de anderen ook uniek zijn. Jezelf vergelijken maakt geen zin. Zich met elkaar te verbinden door in eigenheid samen te buikdansen wel. Als je concentreert op jouw wens dan komt de danstechniek sowieso in jou eigen tijd in je buikdans. Dat kan omdat we ze elke week toch oefenen. Op een dag is ze dan bijna vanzelf in je buikdans gekomen. En blijf je ondertussen de lijn van het verkrijgen van de vrijheid van expressie verder doorzetten. Zo ga je authentiek buikdansen en dan ook nog eens met heel veel plezier.

Petra
Door

Petra

op 08 Mar 2015

Mooi stukje Sabouschka, dank je wel. En het is waar, het maakt niet uit of je uit de betreffende cultuur komt of niet. Als je maar kunt voelen en als je maar je lichaam durft te volgen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Mar 2015

Dat klopt wat je schrijft als je maar kunt voelen en het lef hebt om te ontdekken om je lichaam te volgen.

Else
Door

Else

op 12 Mar 2015

Ben begonnen met de cursus afgelopen september. Hoe meer ik er over lees, zowel je blogs als de reacties van cursisten, hoe meer zin ik er al van tevoren in kreeg. Het voelt als een uitdaging en als een manier om lekkerder in mijn vel te komen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 17 Mar 2015

Wat fijn dat je mee bent komen doen met de buikdanslessen in Haarlem sinds september Else. Je hebt een mooie wens geformuleerd om lekkerder in je vel te komen zitten. Daar gaan we voor zorgen.

Reactie plaatsen