Buikdans als een vorm van danstherapie
29 augustus 2020 

Buikdans als een vorm van danstherapie

Buikdans als een vorm van danstherapie. De meeste mensen denken bij dansen aan vrolijke uitgelatenheid. En dat je dus al vrolijk moet zijn om te kunnen dansen. Niets is minder waar.

Dans speelt in andere culturen een verbindende rol. Het werkt niet alleen maar eenzaamheid tegen, maar maakt je ook blij. Juist wanneer je je niet zo goed voelt en wanneer je verdrietig bent dan moet je gaan dansen. Buikdansen brengt je bij je innerlijke bron.

Buikdans als een vorm van danstherapie

Contact maken met je lichaam en erbij stil staan hoe het met je is.  Zo begin je bij mij met buikdansen. Eerst je instrument stemmen voordat je speelt. Je lichaam is je instrument wanneer je danst. Het kan zijn dat je verdrietig bent. Dat mag. Daarvoor hoef je niet thuis te blijven. Kom en druk dit verdriet uit in je buikdans. Er is een heel genre aan buikdans klassiekers die het verlangen naar een onbereikbare liefde uitbeeldt. Het is een soms wat zwaarmoedige muziek die dan opeens overgaat in kracht en overwinning. Wanneer je komt buikdansen terwijl je zware dingen hebt meegemaakt dan zorgt dit ervoor dat de emotie blijft bewegen. Ken je dat van een baby dat het eerst huilt en in het volgende moment lacht? Dat gebeurt dan met jou tijdens het buikdansen wanneer je erin durft te gaan.

Bewegen binnen je eigen mogelijkheden

Buikdansen is bewegen op oosterse muziek. De beweging benadrukt de vrouwelijke rondingen. Je bent volledig vrij erin hoe je de bewegingen uitvoert. Dat heeft te maken met de mogelijkheden van je eigen lichaam op dat moment. Je hoeft niet te voldoen aan een plaatje. Ben je wat stijf dan respecteer je dat en beweeg je klein en fijn. Heb je spanningen ergens? Dan tril je jezelf lekker los met de shimmy. Krijg je jouw armen niet ver boven het hoofd zonder dat nek en schouders in een kramp schieten? De oplossing is eenvoudig: je houdt de armen lager. Op deze manier leer je zo te bewegen en te buikdansen dat het er soepel uitziet. De flow blijft dan erin. Je knelt nergens af. De beweging stroomt door. Dat voelt onwijs lekker aan.

Soepel worden ook met blessures of beperkingen

Door niet aan een plaatje te hoeven voldoen wordt je vrij. Je lichaam wordt ook vrij van spanningen. Dat is een voorwaarde om soepel te worden. Je hoeft dan niet thuis te blijven met een blessure of beperking. Het is dan wel belangrijk dat je met je fysiotherapeut bespreekt of je mag komen buikdansen. Er zijn namelijk ook blessures in een acute staat waar tijdelijke rust nemen beter werkt. Ook in die zin kun je buikdans als een vorm van danstherapie gebruiken.

Buikdans als een vorm van danstherapie

In andere culturen heb je rituelen met muziek en dans

In andere culturen heb je rituelen met muziek en dans die je gaat gebruiken voor heling. In de Egyptische en Midden-Oosterse dans heb je veel vormen waarbij je nek en hoofd loslaat. Zo kom je samen met een bepaald ritme in een trance. Zo is dat bij de Egyptische ”zar” en ook bij Marokkaanse vormen van dansrituelen zoals de “gnawa”. Ook het draaien van de derwisjen brengt je weer in balans. Ik ga ervan uit dat je in vroegere voorchristelijke tijden dit soort rituelen ook had in onze regio’s. Nu moeten we het doen met moderne vormen. Buikdans als een vorm van danstherapie is zo een hedendaagse variant. Let er wel op omdat er geen ander is bij wie je deze benadering zou gaan vinden.

Buikdansen als empowerment voor vrouwen

Alhoewel het niet de bedoeling is om in therapie te gaan in mijn buikdanslessen, zo hebben mijn buikdanslessen een duidelijk helend effect. Mogelijk mankeert er niets bij jou. Hoe fijn is dat.  Voor de meeste van mijn leerlingen is dat zo. We concentreren ons dan ook met name op het leren van buikdans. Met het element van “tarab“. Tarab is het allesoverstijgende element van dans en muziek wat danser en toeschouwer in een soort extase verzet. Het overstijgt elke danstechniek doordat er een hoge graad van muzikaliteit en gevoelsexpressie je brengt naar de toppen van je danskunst.  Hierin komen de werelden juist samen. Buikdans als een vorm van danstherapie en als een vorm van kunst. Dat is echte empowerment voor vrouwen.

Heb je dit ooit eens ervaren?

Heb je zelf een blessure of aandoening en zit je wel bij ons op buikdansles? Is het ooit eens gebeurt dat je daarmee een positieve ervaring hebt gehad? Of heeft onze buikdansles je eens meer in balans gebracht? Ben je anders zelfs eens bij die allesoverstijgende ervaring van “Tarab” gekomen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Korting bij inschrijving buikdanslessen tot 1 september

Wil je graag meedoen met onze buikdanslessen of de Buikdans Intensive in Utrecht eens per maand op zondagmiddag in vaste groep?

Dan kan ik je verklappen dat er nog 1 plek beschikbaar is in de groep in Utrecht. Verder zijn er enkele plaatsen in de buikdansles in Zaandam op dinsdagavond. Ook bij de beginners in Haarlem is er nog een plek op donderdagavond. En er is nog volop plek voor de buikdanslessen via Zoom op woensdagavond.  Bekijk hier de korting  van de speciale actie en schrijf je gelijk in!

Deel deze blog met je vriendinnen op Facebook en WhatsApp of stuur hem door via de mail. Ik zou je daarvoor dankbaar zijn.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Annemieke
Door

Annemieke

op 30 Aug 2020

Het is een cadeautje dat je aan jezelf kunt geven. Niet prestatiegericht bezig zijn met je lichaam en toch bewegen. De ene keer gaat het dansen makkelijker dan de andere. Dat kan zijn door vermoeidheid, een blessure of een ingrijpende gebeurtenis in je omgeving. Het fijne is dat je dat ook mag meenemen in de manier en kwaliteit van de bewegingen tijdens het opwarmen en dansen. Na jarenlang bij jou lessen te volgen, weet ik uit ervaring dat het bevrijdend kan werken. Al heeft het misschien een tijdelijk effect, dat moment kun je wel mooi meenemen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Sep 2020

Fijn dat je laat weten dat je al deze nare ervaringen mee kan nemen in de buikdansles Annemieke. Dat je er niet voor thuis hoeft te blijven. Zeker niet. Dat het bevrijdend werkt is dan mooi meegenomen. Al is dat alleen een momentopname. Je nare situatie is daardoor natuurlijk niet opgelost. Je hebt dan wel meer draagkracht. Door onder te dompelen in een positieve ervaring van body mind en spirit verkrijg je innerlijke kracht. Daardoor kan je een mogelijke nare situatie weer beter dragen.

jacqueline
Door

jacqueline

op 03 Sep 2020

Als haptotherapeut ben ik veel met voelen en fysiek ervaren bezig. Op het moment dat ik ga dansen kan ik pas echt goed voelen wat mij, letterlijk, beweegt op dat moment.Als ik dat geheel en vooral zonder oordeel mag ervaren voelt dat als een bevestiging"( ja, zó voel ik mij") . Dat geeft mij gevoel van diepte, kacht én veel plezier ; zelfs als het minder "plezierige" gevoelens zijn! Héél therapeutisch ....

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Sep 2020

Wat je letterlijk beweegt mooi gezegd. Je daardoor laten bewegen is wat wij week om week gaan oefenen. Zo mooi om te lezen dat het je zo veel kracht en plezier geeft zelfs dan wanneer er minder plezierige gevoelens mee worden opgedekt. Dat we ons oefenen in het hebben van geen oordeel is daarbij ook erg belangrijk.

Corrie Versteeg-Moorlag
Door

Corrie Versteeg-Moorlag

op 18 Sep 2020

Na van de zomer via zoom gedanst te hebben wat ik.lastig vond, toen buiten gedanst in de tuin wat geweldig leuk was. Nu vanavond weer de eerste dansles van het nieuwe seizoen in de spiegelzaal, lekker met de ramen open en streng de 1.5 meter afstand proberen te houden. Ik heb een geweldige avond gehad temeer omdat Sabouschka op deze eerste avond de gouden tip van de maand prijs heeft gegeven. Ik heb moeite met een draai in de dans. Ik krijg het niet voor elkaar want ik verlies mijn evenwicht en word daar dan onzeker van. Maar toen kwam de gouden tip: gebruik ten alle tijden met de draai je hielen!! Geweldig zeg, nu kan ik ook draaien en val niet om maar sta stevig!! Toen we gingen spiegelen gaf Sophia, die dit probleem van mij niet kende, een compliment dat ik keurig rechtop stond en een mooie draai maakte. Daar was ik heel blij mee. Ook heb ik me de laatste week verdiept in de Egyptisch Arabische muziek en dat heeft me ook geholpen met dansen. Dus Ik heb een heerlijke dansavond gehad. Dansgroetjes van Corrie

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 18 Sep 2020

Zo leuk om te horen dat je deze tip zo goed heeft geholpen. Fijn dat je daardoor zelfs gelijk een compliment van een rededanseres kreeg op je mooie draaien.

Reactie plaatsen