Hoe krijg je een mooie buik

Hoe krijg je een mooie buik? Ben jij ook ontevreden over je buik? Laat ik beginnen met een Arabisch spreekwoord: “’Een vrouw zonder buik is net als een hemel zonder sterren.” Maar betekent dat dat je buik dik en blubberig moet zijn? Nee toch!


Laat ik je allereerst mijn eigen verhaal vertellen. Ik had altijd al een dikke buik. Althans dat vond ik zelf. Ik was gelukkig wel de enige die dat vond. Het buikdansen heeft mij geholpen om mijn buik te accepteren. Toen ik begon had ik een goede vriendin die buikdanste. Zij had een ronde buik en bij haar vond ik die wel mooi. Gaandeweg kon ik mijn eigen buik ook mooi vinden.

Ronde vrouwelijke bewegingen

De ronde vrouwelijke bewegingen in buikdans maakten dat ik mijn ronde buik beter kon accepteren. Je kunt daarnaast natuurlijk nog een hoop zelf aan doen om een kleinere en stevigere buik te krijgen.

Zorg voor een goede darmwerking

Zorg voor een goede darmwerking. Het is belangrijk dat je elke dag ten minste een keer naar het toilet kunt. Heb je daar moeite mee? Eet dan veel groentes, vruit en volkorenproducten. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.  Zorg ook voor voldoende  lichaamsbeweging en ontspanning. Helpt dat alles nog niet? Creëer dan je eigen ritueel zoals bijvoorbeeld de krant lezen op het toilet. Gooi hem daarna wel weg.

Zorg voor een goede stofwisseling

Hoe krijg je een mooie buik? Zorg voor een goede stofwisseling. Ken je die mensen die kunnen eten en eten en ze worden nooit dik? Die hebben een goed werkende stofwisseling. Hun stofwisseling werkt snel.

Hoe krijg je een mooie buik?

Hoe krijg je een mooie buik? Beschadig je stofwisseling niet. Ik geef je hieronder 4 tips om je stofwisseling goed te houden of weer op peil te brengen:

1.) Ga nooit op dieet om af te vallen. Dan krijg je een jojo effect. Dat maakt je stofwisseling kapot.
2.) Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen. Zoetstoffen zorgen ervoor dat je stofwisseling minder goed gaat werken. Uitzondering daarvan is Stevia. Maar ook bij Stevia heb je verschillende soorten. Graag gaan de fabrikanten namelijk goedkope vulstoffen gebruiken. Je raadt het wel: dan heb je weer te maken met stoffen die de stowisseling vertragen.
3.) Geen light producten. Daar zitten de kunstmatige zoetstoffen in.
4.) Laat je schildklierwerking onderzoeken. Geef je niet gelijk tevreden wanneer uit het bloed onderzoek naar voren komt dat alles in orde is. Er word gemeten aan de hand van de algehele bevolking. De doorsnee van de bevolking zit al aan de lage kant. Er zijn vragenlijsten* over gezondheidsklachten die op een te lage schildklierwerking wijzen. Een vertraagde schildklier moet je echt laten behandelen. Ze kan je dik maken en ze maakt je zeker snel oud.

• Bronvermelding schildklier: “ The Women’s Guide to Thyroid Health” Comprehensive solutions for all your Thyroid Symptoms van Kathryn R. Simpson, MS.

Stop met suiker en met snoepen

Stop met suiker en met snoepen. Let vooral ook op de verstopte suikers. Zoetstoffen bevatten vaak de gifstof aspartaam. Er zijn onderzoeken dat je daarvan hersentumoren kan krijgen. Zoet beter met vloeibare Stevia** of met koudgeslingerde honing.

** Ik gebruik “Steevia” puur stevia 10 tot 15 x geconcentreerd. De grote fles kost een tientje. Je doet er lang mee.

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Sinds ik de Voedselzandloper** heb gelezen snap ik het belang van een stabiele bloedsuiker voor je uiterlijk. Het eten van suikerhoudende producten laat je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaan. Daarna valt die even snel weer. Zo krijg je fluctuaties.

Beperk het eten van brood, pasta, rijst, aardappelen enz.

Bedenk er wel bij dat dit bij alles gebeurt wat in je lichaam in suiker word omgezet. Dat betekent dat het eten van brood, pasta, rijst en aardappelen dit effect heeft. Beperk daarom het eten van brood, pasta, rijst, aardappelen enz.

Hoe voorkom je pieken in de bloedsuikerspiegel

Je kunt een vertraagde opname bereiken door gebruik van volkoren brood, pasta, zilvervliestrijst enz. Op aardappelen kun je extra roomboter gebruiken. Vet vertraagd namelijk de opname. Zo voorkom je pieken in de bloedsuikerspiegel.

Laat koolhydraten nooit volledig weg

Hoe krijg je een mooie buik? Geniet van koolhydraten met mate maar laat ze niet volledig weg. Anders gaat je organisme weer een mechanisme gebruiken waardoor vervetting op de lange termijn gebeurt. Ook daarover kun je meer lezen in de Voedselzandloper***.

*** Bronvermelding bloedsuiker: “De Voedselzandloper” over afvallen en langer jong blijven van Kris Verburgh.

Gebruik mijn 10 tips

Gebruik mijn 10 tips om jong en slank uit te zien. Die lees je hier.

Hoe vind jij je eigen buik?

Hoe vind jij je eigen buik? Ben je jouw buik ook mooier gaan vinden? Waar kwam dat door? Deel jouw verhaal met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Bewegen vanuit je buik

Heb je ook zin in om vanuit je buik te bewegen? Kom dan meedoen vanaf 20 juli met de korte zomer cursus buikdansen in Amsterdam. Het is op 5 woensdagen achter elkaar. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, LinkedIn enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Mascha Hogeboom
Door

Mascha Hogeboom

op 11 Jul 2016

Ik denk dat het veel scheelt dat er met bedekte buik wordt gedanst, waardoor je je vrijer beweegt. Persoonlijk heb ik geen problemen met mijn buik ondanks dat ik 3 kinderen heb gebaard. Maar ook voor mij zou het anders zijn/voelen als we met blote buik zouden dansen. Ik vind danseressen met wat meer lichaamsvet vaak veel mooier dansen en vrouwelijker. Zo is mijn kijk op wat meer buikvet wel veranderd door buikdansen :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Jul 2016

Goed dat je het noemt dat we met bedekte buik buikdansen. Dat je dat meer vrijheid geeft.Fijn ook dat je het noemt dat je moeder bent.Leuk dat je laat weten dat je buikdanseressen met wat meer lichaamsvet vaak veel mooier vind dansen. Dat vind ik namelijk ook. Daarom visualiseren we soms in de buikdansles dat je meer lichaamsvet hebt zodat je daarvan uit gaat bewegen.Dat heeft mij persoonlijk vroeger zeer geholpen om ronder, zachter en vrouwelijker te gaan bewegen. Kortweg om die bewegingskwaliteiten te ontwikkelen die ik in Egyptische buikdanseressen zo mooi vind. Dat gun ik iedere vrouw ook hier in het westen. We hoeven dan niet perse voller te worden. Je gaat je dan ronder en vrouwelijker voelen.Heb je een Rubensachtige figuur? Geniet ervan. Voel jezelf mooi. In heel veel culturen is dat het schoonheidsideaal.

Henriette
Door

Henriette

op 11 Jul 2016

Ik denk ook dat de tweede alinea hier de allerbelangrijkste is! Het gaat vooral om hoe je naar jezelf kijkt. Gezond eten en zo is ook prima natuurlijk, maar daar wordt je niet aan zich mooier van. Dat wordt je, volgens mij vooral van binnenuit. Het kan moeilijk zijn om zacht en met liefde naar jezelf te kijken. Oefenen om vanuit het hart naar een andere te kijken kan daarbij een grote hulp zijn (en heel fijn aan zich om te doen :-) ). En dat is nou ook iets heel bijzonders wat Sabouschka ons leert. Vooral natuurlijk door haar manier om naar ons te kijken, maar ook door op verschillende manieren elkaar te zien dansen en naar elkaar kijken, feedback geven, je eigen beleving benoemen en zo voort. Langzamerhand merk je dat mensen zichzelf anders waarderen, en in hun dans gaan stralen ... en dat inspireert weer om jezelf steeds meer te vertrouwen: dat als je goed naar jezelf/je lijf luistert jij iets kan neerzetten dat ook voor een andere waardevol is .... En het is dan mooi ook :-) Het is een werkje, maar ik vind het zeer de moeite waard!

Annemarie
Door

Annemarie

op 11 Jul 2016

Mooi... Maar ik vind het best moeilijk te geloven als een ander zegt dat 'ie mijn buik niet dik vindt. Dan denk ik dat diegene dat vast uit beleefdheid zegt!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 16 Jul 2016

Ik ken dat goed wat je hier schrijft Annemarie. Toch is het belangrijk om anderen te geloven wanneer ze jou een compliment maken. Ook dan wanneer je niet dezelfde mening deelt.Ik moest dat ook leren. Ik geloofde anderen dan ook niet. Tot ik ermee begon - nadat iemand mij dat adviseerde zodat ik me beter over mezelf ging voelen. Ik maakte een bewuste keuze om de complimenten van anderen aan te nemen.Ondertussen weet ik dat we allemaal door verschillende brillenglazen gaan kijken. Objectiviteit is dan ook in veel gevallen een illusie. Wat de een mooi vind vind de ander lelijk. Wat de een dik vind vind de ander dun.Je kunt zo van anderen leren. Je kunt dan misschien je eigen mening bijstellen. Je eigen oordeel over jezelf minderen. Positief verast zijn van hoe anderen je zien. Dat maakt je blik naar jezelf zo veel milder. Wie weet kan je je eigen buik op een dag wel mooi gaan vinden.Vergeet ook niet dat je nog niet zo lang geleden bent bevallen van een prachtige baby. Het weefsel van je buik heeft tijd nodig om weer zo te worden dan voor de zwangerschap.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Jul 2016

Wat lief wat je hier schrijft Henriette. Dat zijn levenslessen die ik probeer mee te geven en te laten ervaren in mijn buikdansles.Je eigen oordeel over jezelf kun je makkelijker loslaten wanneer je merkt dat een ander minder streng naar jou kijkt. Wanneer je merkt dat de ander de blik richt op wat je wel goed kan i.p.v. wat je nog niet kan.Wij zijn als cultuur zo sterk gericht op wat we niet kunnen. We vinden ons zo vaak niet goed genoeg. Dan missen we ons ware potentieel. Dat wat inherent in ons aan talenten aanwezig is. Alleen wanneer je leert de blik te richten op dat wat er al aan talent aanwezig is zal je groeien. Zo ervaar je enorm veel plezier aan het leerproces.Heel lief van je dat je het zo goed beschrijft hoe wij in mijn buikdansles leren dansen. Hoe je als buikdanseres steeds verder blijft ontwikkelen. Hoe ik (en de hele groep) je daarin begeleidt en stimuleert. Dank je wel Henriette.

Winifred
Door

Winifred

op 13 Jul 2016

Mijn buikje is lekker rond! Ik was vroeger ook zo iemand die kon eten wat ze wilde en maar niet dikker werd. Vreselijk vond ik dat! Ik wilde ook graag rondingen en een vrouwelijk figuur hebben! Tijdens mijn tweede bevalling zijn mijn buikspieren dusdanig overbelast dat ze nooit meer helemaal strak kunnen worden. Dan is er nog het puntje overgang. Sinds ik daar in terecht ben gekomen heb ik ineens vrouwelijke rondingen :) Ik eet waar ik zin in heb en aan lijnen doe ik niet. Ik ben blij met mijn buik!

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Jul 2016

Fijn dat je blij bent met je buik. En dat je kunt eten waar je zin in hebt. Super dat je wens naar vouwelijke rondingen toch nog is vervuld.

Claire
Door

Claire

op 16 Jul 2016

Bedankt voor deze artikel Sabouschka. Ik worstel met negatieve gevoelens over mijn grote buik. Ik ben ook blij dat de meesten van ons dansen met een bedekte buik. De tips over voeding zou ik proberen te volgen. Heb je ook was buik oefeningen voor ons vanuit de dans?

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 16 Jul 2016

Lieve Claire,Ik heb je altijd al een mooie vrouw gevonden. Toen ik voor het eerst van je hoorde dat je jezelf te dik vind was ik verbaast. Gewoon omdat ik je figuur wel mooi vind. Ik vind de vrouwelijke rondingen wel bij je passen.Goed dat je mijn tips over voeding toe wilt gaan passen. Dat zal je gezondheid en schoonheid van dienst zijn.Ik heb buik oefeningen voor je uit de Hormoonyoga. Je moet daar wel een nuchtere maag voor hebben. Wanneer de anderen dat ook leuk gaan vinden zo zouden we de volgende buikdansles ermee kunnen eindigen. Deze oefeningen maken je buik beweegelijk en gespierd. Daar waar meer spieren komen verdwijnt vetmassa.Groetjes, Sabouschka

Riëtte
Door

Riëtte

op 17 Jul 2016

onze laatste dagen in Corfu.... over 4 dagen stappen we weer in het vliegtuig naar huis.... 3 lange weken genieten, van elkaar, van de natuur, de rust, het klimaat, de gastvrijheid, het heerlijke eten, én de Tsjifteteli ! De Griekse vrolijke buikdans, die ik samen met onze hotel-eigenaresse op blote voeten bij het zwembad heb gedanst ! Je blog van deze keer is heel herkenbaar voor mij. Sinds oktober '15 ben ik ook mijn levenswijze rigoureus aan gaan passen vanwege Diabetes2. Mijn buik heb ik altijd met afschuw bekeken en ik weet nu weer >> elk pondje gaat door het mondje !! Maar ik weet nu ook dat bewust bewegen veel helpt voor je algemene gezondheid en humeur. Wij wandelen bijna elke dag naar ons favoriete strandje Mirtiotisa, heuvel op en heuvel af en nemen bij aankomst een verfrissende duik in de zee. Daarna ben ik trots op mijn buiksprieren door het wandelen en zwemmen en een goede bloedsuikerspiegel !! Liefs Riëtte & JW vanuit Corfu XX

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 18 Jul 2016

Wat leuk dat je Griekse buikdans hebt gedaan met de hoteleigenaresse! Zo fijn om te lezen hoe je geniet van je vakantie. Heel goed dat je jouw levenswijze hebt verbeterd. Dat je bent gestopt met zo veel tussendoor te snoepen. Goed dat je opmerkt hoe goed je bewuste beweging doet.

Saskia
Door

Saskia

op 18 Jul 2016

Voor mij is mijn buik de bron van mijn emoties. Als ik me opgeblazen voel, is dat omdat ik waarschijnlijk teveel (melk)suikers heb binnengekregen en die heb ik dan binnen gekregen omdat ik de producten waar dit in zit, als troostvoer beschouw. Dat is een soort automatisme van vroeger uit. Nu dat ik me daar bewust van ben, weet ik dat het me niet helpt en probeer ik mijn suikerrijke inname uit te stellen of om te buigen in iets wat ik ook lekker vind maar minder suiker bevat. Ik bak erg graag en bakte dan regelmatig taart, cake of koekjes. Dat doe ik nog steeds, maar nu bak ik sneller notenrepen, mueslirepen, oatmealkoekjes en cakejes met volkorenmeel. Ik heb geleerd en dat is mede dankzij de lessen van Sabouschka dat ik goed voor mijn buik moet zorgen. Dat geeft mij het gevoel dat ik ook goed voor mijn emoties leer zorgen immers; ik leer beter luisteren naar mijn lichaam en geef haar vaker wat ze nodig heeft. Zoals hierboven al gezegd wordt is dat; aandacht, zorg, liefde, warmte, compassie, rust of wat dan ook. Mijn buik is daarmee nog meer een graadmeter geworden van hoe ik me voel. Er is door het aanpassen in het eten, het ontwikkelen van het luisterende oor en het werken van binnenuit bij Sabouschka meer ruimte gekomen voor mijn gevoelens. Ik durf ze meer te ervaren, te doorleven en ze te tonen, ze te respecteren en ze te uiten.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 18 Jul 2016

Wat lief wat je hier schrijft Saskia. Het is inderdaad zo dat de buik de zetel van de emoties is. Wat goed dat je dat benoemt. En dat je de samenhang naar het buikdansen vanuit je buik duidelijk maakt. Dank je wel. En hoe het expressie durven geven aan je gevoel het eten van troostvoer stopt.

Riëtte
Door

Riëtte

op 21 Jul 2016

en zo is precies wat ook voor mij geld ! Het expressie durven geven in buikdans is nog steeds mijn wens ! Wij zijn weer terug op ons honk en nu de koffers weer aan het uitpakken... met hierbij een hele mooie Tsifteteli in zoete herinnering... https://youtu.be/7J3hQ2MEkjQ

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Jul 2016

Welkom terug! Wat goed dat het expressie geven in wie jij bent voor jou ook het meest belangrijk is geworden. Alleen daardoor kun je jouw gevoel uiten in jouw buikdans. En word buikdans boeiend. Anders danst iedereen hetzelfde.Mooie muziek en goede buikdanseres in die film. Alhoewel de buikdanseres fantastisch op de Ciftetelli muziek danst zie ik meer van Dina in haar buikdans. Zij danst moderne Egyptische buikdans op Griekse Ciftetelli muziek. Een geslaagde mix!

zorka pesakova
Door

zorka pesakova

op 19 Mar 2021

het is makkelijk te zegen"beperkt de koolhydraten",en niemand zegt hoeveel! Wilt U het mij vertellen ? ik ben 74 ,en 67 kg,159 cm,matig beweging. Als U mij beantwoord ,geloof ik U. Dank Pesak

Reactie plaatsen