Hoe onthoud ik mijn buikdans

  Voorbereiding op je buikdans optreden voor 22 november

Dit is het moment waar een flink aantal van mijn leerlingen zich gaat voorbereiden op  hun optreden voor de voorstelling van het open podium op zaterdag 22 november. Dat word een groot en gezellig buikdans feest
met een voorstelling. Het vind plaats op de zaterdag avond in de Kapel van het Rosenstock Huessy Huis in de Hagestraat 10 in  Haarlem.

Dit jaar is het een speciaal moment: ik wil met je mijn 2o jarig bestaan gaan vieren! Binnenkort begint dan ook de voorverkoop want ja iedereen is welkom, mannen, vrouwen en kinderen!

Wat ga je zien?

Je zult veel solo buikdansen zien en ook wat groepjes. Wat je kunt verwachten zijn een voor een allemaal prachtig dansende vrouwen waarbij iedere buikdanseres net weer anders danst. De vonken springen ervan af. De grote muzikaliteit en expressie van de persoonlijkheid van iedere buikdanseres zal je geboeid houden. Ik zal zelf ook voor je dansen. In de pauzes zal volop de mogelijkheid geboden worden om ook zelf de heupen te swingen.

Hoe onthoud ik mijn buikdans?

Ik krijg vaak de vraag hoe je je buikdans gaat onthouden. Wil je een buikdans maken voor jezelf alleen? Dan geef ik je hieronder een aantal waardevolle tips van hoe je te werk kunt gaan.

8 tips om je buikdans te onthouden

1.) Als je veel tijd hebt dan dans je gewoon je stuk heel vaak. Sta jezelf toe om elke keer anders te dansen door je gevoel van dat moment te volgen. Op gegeven moment ontstaan dan vanzelf structuren die zich elke keer dat je het stuk danst, herhalen. Dat is de meest organische en meest fysieke manier. Je onthoud je dans zo vanzelf.
2.) Je luistert veel naar de muziek. Dat kan ook tijdens de afwas. Je probeert de frases te herkennen en de herhaling van een melodielijn op te merken. Er komt vaak een bepaald riedeltje steeds terug  Je let erop wanneer de muziek erom vraagt om het ritme of de melodie te volgen. Als het ritme en de melodie even sterk dan heb je keuze in wat je wilt volgen. Hierbij hoef je niet veel te onthouden. De muziek geeft je veel voor. Je hoeft alleen maar nog te volgen.
3.)  Je luistert ook naar wanneer de muziek zegt dat je op de vierkante meter moet gaan dansen en wanneer je door de ruimte gaat.
4.) Je luistert naar de intensiteit in de muziek. Wanneer voel je een pastel kleur als de muziek een schilderij zou zijn.  En wanneer hoor je velle kleuren. Dan voer je de intensiteit in je beweging op door krachtiger te bewegen. Hierdoor laat je je gevoel de vrije loop.
5.) Je kunt ook met iemand anders samenwerken. In dat geval vraag je de ander om delen van jouw improvisatie zelf in te studeren en je na afloop van je dans terug te geven door zonder muziek voor te doen. Daarna zoek je samen waar in de muziek deze passage voorkomt. Dat herhaal je zo vaak tot de dans staat. In mijn buikdanslessen noem ik dit dat je “boodschappen gaat halen bij de ander”. Je gaat boodschappen halen voor beweging.
6.) Je neemt je dans op video op. Daarna leer je je eigen dans stukje voor stukje van jezelf van de video. Als het je niet bevalt dan ga je terug naar punt 1 en blijf je jezelf opnemen.
7.) Je danst kleine stukjes en gaat tussendoor zitten met pen en papier en gaat het opschrijven. Ik doe dit als ik een groepschoreografie ga maken. Het voelt bestwel als werk waardoor ik zelf liever met methode van punt 1 of 2 ga werken.
8.) Je combineert verschillende methoden net zoals je dat zelf wilt.

 

Hoe maak jij een dans? Als je nog nooit een eigen dans hebt gemaakt welke boven genoemde tip spreekt jou het meest aan en waarom? Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader.


De volgende keer
geef ik je tips hoe je samen als groep of met een partner een buikdans maakt. Blijf me volgen dus.

Wil je alvast kaarten in de voorverkoop kopen?  Stuur en mail

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn en door de link door te sturen. Je kunt dit makkelijk doen door op de knoppen onderaan te klikken.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Iris
Door

Iris

op 31 Oct 2014

Voor het optreden op het feest voor Riette's moeder heb ik vooral tips 1 en 2 toegepast. Door de muziek vaak te luisteren raakte ik bekend met de overgangen in de muziek. Tijdens het dansen gingen de overgangen daardoor makkelijker (weinig "gemiste" kansen) en kon ik meer bezig zijn met uitstraling naar het publiek. Ik heb veel zin in het feest op 22 november. Sabouschka: van harte gefeliciteerd met je 20-jarig jubileum!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Oct 2014

Dank je wel Iris. Ik heb er ook veel zin in. Zo leuk dat jullie groepje van 'De Sisters' ook weer gaat optreden. Riette en Odile waren blij gisteren in de les dat je er ook zin in hebt. Femy is ook van de partij. In Haarlem zijn we bezig met feed back sessies. Femy heeft vorige week zo mooi haar eerste solo voorgedanst. Ze had een grote doorbraak. En vanavond Jindra. Iedereen keek geboeid en ze kreeg een razende applaus.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 31 Oct 2014

Als ik aan een nieuw stuk werk, luister ik heel vaak. Meestal zonder te dansen. Al luisterend zie ik soms bewegingen, maar het gaat me vooral om de muziek herkennen. Daarbij luister ik ook naar mijn gevoel. Wat doet het stuk met me? Maakt het me blij? Geeft het een serieus gevoel? Is het verdrietig? Is het speels? Al luisterend bepaal ik wie ik wil zijn op de muziek. Vervolgens, en dat helpt enorm om de dans te onthouden, luister ik met oog op een opbouw van de dans. Het is niet echt een verhaal, maar voor het publiek en voor jezelf is het aangenaam als er een soort ontwikkeling in de dans zit. Zeker bij wat droevige stukken is het mooi als ergens een keerpunt komt en als je in stappen naar dat keerpunt toewerkt. Ik luister op welke momenten ik verandering wil laten zien. Voor mij helpt dat enorm met het onthouden van een dans.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 31 Oct 2014

Wat fijn dat je laat weten dat jouw ingang de emotie is die de muziek in je oproept. Zo duik je werkelijk in een andere wereld. Van binnenuit acteren en van binnenuit dansen vallen zo samen.

Claire
Door

Claire

op 01 Nov 2014

Goede tips voor de voorstelling in november voor je 20 jaar jubileum.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Nov 2014

Leuk dat je dan komt optreden, Claire. Voor wie het nog niet weet: noteer 22 november, zaterdag avond in je agenda. Dan zie je een mooie voorstelling van veel verschillende buikdanseressen. Bijzonder is dat iedereen een eigen stijl heeft ontwikkelt. Dat kun je op zo een avond goed zien. Tussendoor is er tijd voor gezelligheid en volop gelegenheid om zelf de heupen te swingen.

Sa´adia
Door

Sa´adia

op 03 Nov 2014

Michel is op 22 november weer van de partij om voor belichting te zorgen. Vorig jaar op het balkon met de mannen bezig zijn met de techniek vond hij erg leuk. Ook ik vind het feest echt iets om naar uit te kijken. Zo vrolijk en ongedwongen!

Reactie plaatsen