Buikdans choreografie
Sabouschka
Buikdans choreografie
11/12/2015
3 min
6

Je eerste optreden

11/12/2015
3 min
6

Je eerste optreden. Eens per jaar biedt ik je de mogelijkheid om op te treden. Het is compleet je eigen wens. Mijn ervaring is dan ook dat de meeste vrouwen erop wachten tot ze er aan toe zijn.

Daarvoor trekken ze dan meestal een aantal dansjaren voor uit. Je eerste optreden in een avondvullende show is namelijk spannend. Het is ook meer dan een leerlingenvoorstelling.

Persoonlijkheid

Een leerlingenvoorstelling in buikdans vind ik als danser meestal een beetje saai. Dat komt omdat ik het weinig interessant vind wanneer iedereen hetzelfde danst. Dan mis ik de persoonlijkheid van elke buikdanseres. In de landen van herkomst gaat het juist om de expressie van de persoonlijkheid van de buikdanseres. Dat vinden de Egyptenaren het  belangrijkste bij een buikdanseres. Egypte is de wieg van buikdans.

Je eerste optreden

Je eerste optreden daar gaat er dan om dat jij je eigen choreografie laat zien. Je geeft jezelf dan net zo veel speelruimte voor het vrije spel van improvisatie zoals jij wilt. Op de achtergrond heb jij je choreografie. Daar kun je altijd op terugvallen.

Lef

Ik heb mijn buikdanslessen altijd zo opgebouwd dat jij als mens in je buikdans zichtbaar word. Dat vraagt soms veel van je. Je hebt er lef voor nodig. Wanneer het je lukt om eroverheen te stappen dan word het juist heel erg leuk. Want je leert jezelf uit te drukken. Je leert er te staan. Deze regelmatige training helpt je enorm wanneer je je eerste optreden doet.

Best wel eng

Dat is in het begin best wel eng. Net zoals je eerste optreden. Daarom zorg ik voor een veilige sfeer waarin de groepsdynamiek van een leider, de vriend van de leider en het zwarte schaap niet ontstaan. Mijn visie word ook uitgedragen door alle vrouwen die er bij mij dansen. Je zult het voelen wanneer je er voor het eerst naar mijn buikdansles komt.

Solidariteit van vrouwen onderling

We willen een statement maken naar solidariteit van vrouwen onderling. Concurrentie, afbrekende kritiek en misgunst hebben in mijn buikdanslessen geen voedingsbodem. Het is juist andersom. Je versterkt elkaar. Je helpt elkaar met het realiseren van jouw doelstelling/wens met het dansjaar. Ik begeleid dat proces niet alleen als je dansdocent maar ook als jouw danscoach.

Een warm bad

Ik ben opgegroeid met de geschriften van de oude yogi’s en daarin vond ik een wijsheid:
1.) Je kunt het beste veranderen wanneer je niet gaat concentreren op dat wat je nog niet kan.
2.) Je kunt daarom beter versterken waar je al wel goed in bent.
3.) Dan verandert dat wat je wilt veranderen vaak vanzelf.
Van daaruit heb ik o.a. mijn lesmethodiek ontwikkelt. Kijk naar elkaar’s buikdans en geef feed back op dat wat deze vrouw al goed kan. Want vaak weten we dat niet eens van onszelf. Het voelt dan als een warm bad. Het versterkt je zelfbewustzijn. Het verhoogt je dansplezier. En helpt je tegen de tijd dat je je eerste optreden doet.

Zelfbewustzijn

Het zelfbewustzijn neem je dan ook mee naar je dagelijks leven. Ook naar je professie.Veel van mijn leerlingen durven na verloop van tijd er gewoon te staan. Of dat nou bij een presentatie op je werk is of ergens anders. De vaardigheid om er gewoon te staan neem je mee. Al moet je dan nog leren spreken voor publiek. Volgens mij is dat nog maar een kleine stap. Want je hebt al geleerd om jezelf te blijven door regelmatig voor elkaar te buikdansen.

Waar zou je graag voor het eerst willen optreden?

Waar zou jij graag voor het eerst willen optreden? Wil je dan liever in de choreografie van een ander dansen? Of wil je liever je eigen choreografie dansen? Of durf je dan zelfs helemaal te improviseren? Of wil je voorlopig helemaal niet optreden? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdans feest

Wanneer je denkt dat je bij het buikdans feest alleen maar moet stilzitten dan heb je het mis. Trek je mooiste kleren aan, neem een sjaaltje mee die om je heupen past. En ga gelijk de dansvloer op wanneer het feest begint. Dat is al een half uur voordat de voorstelling begint. Er zal een Arabische disco zijn! Je hebt het goed, om 19.30 uur begint het feest! Heb je je kaart(en) nog niet gekocht? Schiet dan op want je bespaart 5,- euro op de entree. Weet je het zeker dat je komt? Stuur dan gelijk een mail terug en vraag hoe je je kaart(en) kan kopen. Wil je meer informatie ontvangen? Klik dan hier.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Reacties
Categorieën