Je eerste optreden

Je eerste optreden. Eens per jaar biedt ik je de mogelijkheid om op te treden. Het is compleet je eigen wens. Mijn ervaring is dan ook dat de meeste vrouwen erop wachten tot ze er aan toe zijn.

Daarvoor trekken ze dan meestal een aantal dansjaren voor uit. Je eerste optreden in een avondvullende show is namelijk spannend. Het is ook meer dan een leerlingenvoorstelling.

Persoonlijkheid

Een leerlingenvoorstelling in buikdans vind ik als danser meestal een beetje saai. Dat komt omdat ik het weinig interessant vind wanneer iedereen hetzelfde danst. Dan mis ik de persoonlijkheid van elke buikdanseres. In de landen van herkomst gaat het juist om de expressie van de persoonlijkheid van de buikdanseres. Dat vinden de Egyptenaren het  belangrijkste bij een buikdanseres. Egypte is de wieg van buikdans.

Je eerste optreden

Je eerste optreden daar gaat er dan om dat jij je eigen choreografie laat zien. Je geeft jezelf dan net zo veel speelruimte voor het vrije spel van improvisatie zoals jij wilt. Op de achtergrond heb jij je choreografie. Daar kun je altijd op terugvallen.

Lef

Ik heb mijn buikdanslessen altijd zo opgebouwd dat jij als mens in je buikdans zichtbaar word. Dat vraagt soms veel van je. Je hebt er lef voor nodig. Wanneer het je lukt om eroverheen te stappen dan word het juist heel erg leuk. Want je leert jezelf uit te drukken. Je leert er te staan. Deze regelmatige training helpt je enorm wanneer je je eerste optreden doet.

Best wel eng

Dat is in het begin best wel eng. Net zoals je eerste optreden. Daarom zorg ik voor een veilige sfeer waarin de groepsdynamiek van een leider, de vriend van de leider en het zwarte schaap niet ontstaan. Mijn visie word ook uitgedragen door alle vrouwen die er bij mij dansen. Je zult het voelen wanneer je er voor het eerst naar mijn buikdansles komt.

Solidariteit van vrouwen onderling

We willen een statement maken naar solidariteit van vrouwen onderling. Concurrentie, afbrekende kritiek en misgunst hebben in mijn buikdanslessen geen voedingsbodem. Het is juist andersom. Je versterkt elkaar. Je helpt elkaar met het realiseren van jouw doelstelling/wens met het dansjaar. Ik begeleid dat proces niet alleen als je dansdocent maar ook als jouw danscoach.

Een warm bad

Ik ben opgegroeid met de geschriften van de oude yogi’s en daarin vond ik een wijsheid:
1.) Je kunt het beste veranderen wanneer je niet gaat concentreren op dat wat je nog niet kan.
2.) Je kunt daarom beter versterken waar je al wel goed in bent.
3.) Dan verandert dat wat je wilt veranderen vaak vanzelf.
Van daaruit heb ik o.a. mijn lesmethodiek ontwikkelt. Kijk naar elkaar’s buikdans en geef feed back op dat wat deze vrouw al goed kan. Want vaak weten we dat niet eens van onszelf. Het voelt dan als een warm bad. Het versterkt je zelfbewustzijn. Het verhoogt je dansplezier. En helpt je tegen de tijd dat je je eerste optreden doet.

Zelfbewustzijn

Het zelfbewustzijn neem je dan ook mee naar je dagelijks leven. Ook naar je professie.Veel van mijn leerlingen durven na verloop van tijd er gewoon te staan. Of dat nou bij een presentatie op je werk is of ergens anders. De vaardigheid om er gewoon te staan neem je mee. Al moet je dan nog leren spreken voor publiek. Volgens mij is dat nog maar een kleine stap. Want je hebt al geleerd om jezelf te blijven door regelmatig voor elkaar te buikdansen.

Waar zou je graag voor het eerst willen optreden?

Waar zou jij graag voor het eerst willen optreden? Wil je dan liever in de choreografie van een ander dansen? Of wil je liever je eigen choreografie dansen? Of durf je dan zelfs helemaal te improviseren? Of wil je voorlopig helemaal niet optreden? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Buikdans feest

Wanneer je denkt dat je bij het buikdans feest alleen maar moet stilzitten dan heb je het mis. Trek je mooiste kleren aan, neem een sjaaltje mee die om je heupen past. En ga gelijk de dansvloer op wanneer het feest begint. Dat is al een half uur voordat de voorstelling begint. Er zal een Arabische disco zijn! Je hebt het goed, om 19.30 uur begint het feest! Heb je je kaart(en) nog niet gekocht? Schiet dan op want je bespaart 5,- euro op de entree. Weet je het zeker dat je komt? Stuur dan gelijk een mail terug en vraag hoe je je kaart(en) kan kopen. Wil je meer informatie ontvangen? Klik dan hier.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Lieke
Door

Lieke

op 13 Nov 2015

Optreden is en blijft spannend. Natuurlijk doe je dat de eerste keer in een zo veilig mogelijke omgeving. Dus in een select en intiem gezelschap als medecursisten bijvoorbeeld. Een choreografie(van een ander) biedt houvast. Improvisatie kan prettig zijn wanneer je lef hebt en de muziek goed kent. En een mix kan natuurlijk ook.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Nov 2015

Dat klopt dat optreden spannend blijft. Dat is zelfs soms nog zo voor doorgewinterde performers. Liefhebbers van buikdans om je heen te hebben bij je eerste optreden is inderdaad fijn.Vaste structuren bieden houvast. Op het moment suprême geeft je de structuur van een choreografie rust. Je weet dan wat je gaat doen. Daarbij maakt het niet uit of je de choroegrafie van je docent of je eigen choreografie danst. Improvisatie tijdens een optreden is eigenlijk alleen maar iets voor zeer gevorderde buikdanseresssen.Algemeen word aangenomen dat improvisatie betekent "gewoon maar iets doen". Dat is niet zo. Je dansrepertoire moet veel groter zijn. Je muziekkennis ook. Evenals je lichaamsbewustzijn. Want je wilt nuances in de muziek en jouw emotie door beweging vertalen. Het allerbelangrijkste en meest uitdagende is: je geeft je volledig bloot. Er is geen vaste choreografie waarin je kan verstoppen. Dat is de grootste uitdaging. Dat vergt veruit meer oefening dan het aanleren van een choreografie.

Riëtte
Door

Riëtte

op 13 Nov 2015

Poëzie Saboushka ! Alles wat je hier schrijft is zó herkenbaar en sehr te prijzen ! Chapeau dat je mij hielp bij mijn 1e voorstelling 1,5 jr. geleden. Mijn wens om voor mijn moeders 82e verjaardag te dansen en een 4 mnd. later al bij Sab's Jubileum ook met de Sisters meedeed !Ik hoef me helemaal geen zwart schaap te voelen, onzekerheid door mn beperking 'zomaar liefdevol word opgenomen en vanzelf mét alle onzekerheid meedoet XXX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 14 Nov 2015

Dank je wel Riette dat je dit herkent! Poëzie die komt wel door. Dat is fijn om te horen. Die heb ik vroeger geschreven in het Duits en in het Engels voordat ik publiceerde. Buikdansen is poëzie in beweging voor mij. Dat zijn ook vaak de teksten van de liederen.Ja het was best wel zoeken hoe ik je kon helpen om een mooie voorstelling neer te zetten toen. Maar ik had het er graag voor over. Zeker ook omdat je me toen had ingehuurt voor een optreden eerst. En door jouw ontzettende power om door te gaan. Al was het best moeijlik voor je op alle fronten.Die onzekerheid gaat zeker beetje bij beetje verdwijnen nu. Heb ik het goed?

Riëtte
Door

Riëtte

op 19 Nov 2015

JAZEKER HEB JE DAT GOED !Door jouw lessen doorspekt met oefeningen uit de Mind-fullness-reeks kom ik lekker in mn vel en vergeet ff te denken, maar sink ik in de bewegingen ! Steeds makkelijker én met plezier !Aan het einde van de les ben ik bezweet, moe, maar érg voldaan !Liefs Riëtte en tot de 28e op je jaarlijkse feest waar wij met 5 personen zullen komen, inclusief mijn lieve nu 83 jarige moeder die geen optreden meer van je wil missen sinds je voor haar optrad op haar 82e verjaardag !

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Nov 2015

Zo fijn om te horen dat je dan lekker in je vel komt te zitten. Super leuk dat jullie met zijn 5en gaan komen naar onze buikans voorstelling met feest.

Reactie plaatsen