Minder druk maken

Minder druk maken. Het nieuwe jaar staat voor de deur. Heb jij ook goede voornemens? Zoals jezelf minder druk maken bijvoorbeeld?

Maria (naam is veranderd) is halverwegen de veertig. Ze heeft een klein buikje en mooie vrouwelijke rondingen. Ze kwam 2 jaar geleden naar mijn buikdanslessen. Alhoewel ze het best leuk vond maakte ze zich druk over iets. Ze vond de dansimprovisaties aan het einde van de les eng.

Geen krokodillen die je opeten

Het is niet zo dat er krokodillen aanwezig zijn die je opeten. Maar jezelf laten zien dat ben je niet gewend. Het kan daarom best eng voelen in het begin. Wanneer je over de drempel heen stapt is het echter een grote bevrijding. Jezelf minder druk maken leer je zo.

Vorig jaar kwam ze wel weer terug

Doordat ze zich druk maakte ging ze ook lessen missen. Ze was toen na 20 lessen gestopt met het buikdansen. Vorig jaar kwam ze wel weer terug. Ze had door mijn danscoachings blogs een ander inzicht verkregen. Jezelf minder druk maken was darvan het gevolg.

Minder druk maken doe je door de 5 dingen die Maria heeft begrepen:

1.) Dat je goed bent zoals je bent.
2.) Dat je jezelf kunt laten zien zoals je bent.
3.) Dat je met het lichaam wat je hebt, jezelf mooi kan voelen.
4.) Dat je plezier aan je lijfelijkheid kunt beleven.
5.) Dat het leuk is om jezelf uit te drukken met je lijf. Om bewegingen op muziek te maken die goed voelen.

Maria was verbaasd hoeveel ze nog kon

Maria was verbaasd hoeveel ze nog kon. Het leek wel alsof haar lichaam het buikdansen heeft onthouden. Jezelf minder druk maken en de dans uit je lijf laten komen voelde gelijk fijn.

Minder druk maken

Jezelf minder druk maken als je vormgeeft aan je buikdans. Dat heeft als gevolg dat je jezelf minder druk maakt in het dagelijks leven. Maria durfde zich vroeger niet sexy te kleden. Want ze vroeg zich af van wat de mensen zouden denken. Nu gaat ze zichzelf daarin niet meer tegenhouden. Ze gaat niet meer vooraf beslissen dat iets niet kan. Ze gaat het eerst eens uit proberen. Wel geeft ze anderen de kans voor feed back achteraf.

Wil je jezelf minder druk maken?

Maak jij jezelf ook vaak eens druk over wat anderen denken? Mis je daardoor wel eens een kans? Of kan je daardoor minder goed ontspannen? Wil je jezelf minder druk maken in het nieuwe jaar? Denk jij dat improviseren je daarbij kan helpen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog ook met je netwerk op Facebook.

Maak je geest vrij en duik in een andere wereld

Maak je geest vrij en duik in een andere wereld. Je creëert afstand naar je dagelijkse beslommeringen. Je komt net als bij de yogales dicht bij jezelf. Na dat uur yoga achtige oefeningen kies je de beweging die je lekker vind. Je mag daarbij net zo veel herhalen zoals jij dat zelf wilt.

Kom meedoen met de serie maandelijkse workshops op zondag middag

Jezelf minder druk maken ervaar je terwijl je wel actief bent. Kom meedoen met de serie maandelijkse workshops op zondag middag vanaf 10 januari in Utrecht of bij de wekelijkse buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem. Klik hier.

Mijn wens voor jou

Mijn wens voor jou voor het nieuwe jaar is het dat je jouw goede voornemens blijft volgen. Ik heb eens van een boeddhistische leermeester gehoord: “Blijf nog even doorgaan als je met iets wilt stoppen.” Dan stap je over drempels heen. Daarachter ligt een schat verborgen.
Deze daadkracht wens ik jou toe voor het nieuwe jaar! Dat naast geluk en gezondheid op alle fronten.

Opdat jij gaat stralen!

xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Iris
Door

Iris

op 01 Jan 2016

Ha Sabouschka, veel dank voor je mooie nieuwjaarswens! Voor jou ook alle goeds voor 2016! Wij zijn heerlijk aan het opladen in Australie voor het nieuwe jaar. Naast vakantie, zijn jouw buikdanslessen voor mij ook een heerlijke manier om op te laden en tot rust te komen, zodat ik me minder druk maak en meer geniet! Liefs, Iris

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Jan 2016

Wat fijn om te horen Iris. Ik vind het zo leuk dat je altijd zegt dat je in een geheel andere wereld terecht komt. Dat je in het begin even de tijd nodig had om aan te komen in de les. Dat je de oefenignen nodig had om te ontspannen. En dat je merkt dat je nu gelijk tot rust komt zodra je de deur van de studio binnen komt. Leuk om jouw vergelijking te lezen: een echte reis naar een ander land of een innerlijke reis met muziek en dans uit een ander land. Een reis naar jezelf. Dat je beides weer doet opladen! Geniet lekker verder van Australie. Heerlijk om midden in de winter in de zomer te zijn.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Jan 2016

Ik ervaar het improviseren zelf ook als heel positief, een soort kadootje. Je start bijv met een beweging en dan maar zien hoe het uitpakt. Heel verassend! En een fijn gevoel om steeds in de beweging en dans met elkaar die verbinding te vinden. Daar wordt ook ik heel blij en energiek van!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2016

Leuk dat je beschrijft hoe je begint. En dat je na dat begin het gewoon laat stromen. Zo gaan veel kunstenaars te werk. Sommige beeldende kunstenaars werken zo en ook muzikanten. Dat is improvisatie. Daar ontstaan de mooiste dansen, muziekstukken en schilderijen van. Fijn dat je daar blij van word.

Adja
Door

Adja

op 08 Jan 2016

Lieve Sabouschka, dank je wel voor je mooie en ware Nieuwjaarswens Ik wens je licht op je pad en dat je dat lichtvoetig en dansend mag bewandelen......tot zondag.....heb er zin in!!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Jan 2016

Lieve Adja, Dank je wel voor je mooie wens. Ik vind het te gek dat je morgen komt. Zo haal je gelijk een deel van de lessen in het vooruit in. Dat zijn lessen die je later gaat missen wegens je reis. Wanneer het je bevalt kom dan gelijk de keer daarop weer. Zo haal je alle 6 lessen in een klap in. Tot morgen in Utrecht. Groetjes, Sabouschka

Reactie plaatsen