Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen? Vorige week lieten een aantal van mijn beginners weten dat ze nog te weinig danstechnieken beheersen om al te kunnen buikdansen. Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen? Ik vindt van niet.
In mijn beginperiode repeteerde ik in een studio waar je ook andere dansers tegenkwam. Ik werd fan van een Amerikaanse danser/choreograaf. Zijn dansvoorstellingen waren net als films. Ik werd erin meegenomen. Het was een en al flow. Geen enkele voorstelling wilde ik missen. Hij had zelf een ballet achtergrond, maar bewoog meer in de richting van moderne dans. Ik had toen mijn eigen dans company en liet hem eens naar mijn repetitie met de groep kijken. Hij vond het erg mooi en gaf mij een tip: laat je dansers een hele buikdans met maar een beweging dansen. Was dat het geheim van zijn filmachtige dansvoorstellingen?
Wil je de geschiedenis van buikdans echt begrijpen
Dit is wel een grote tegenstelling tot wat wij anders in het westen doen met buikdans. Maar ik vond het interessant. Dat ging ik onderzoeken. Ik was al bezig met meer leren over Egyptische muziek. Dat omdat Egyptische buikdans zich altijd samen heeft ontwikkelt met haar muziek. Wil je de geschiedenis van buikdans echt begrijpen zo moet je jezelf verdiepen in de muziek en in de cultuur. Daarop hamerde mijn toenmalige buikdansdocent die zelf uit Egypte kwam. Wat westerse vrouwen over buikdans geschiedenis schrijven is meestal gebaseerd op een mengelmoes van waarheid en fictie.
Minimalisme is net als een oriëntaals tapijt
In mijn moderne dans studie speelde het minimalisme een grote rol. Met zo min als mogelijk verschil in beweging toch een interessante dansvoorstelling maken. Ook uit deze reden sloot deze tip van de Amerikaanse danser/choreograaf wel bij mij aan. Ondertussen onderwijs ik al 2 decennia alle aspecten van buikdans: techniek, bewegingskwaliteiten, muziek kennis en presentatie. In de Egyptische muziek heb ik de herhaling leren te waarderen. Oorspronkelijke Egyptische muziek zit er vol mee. Zij is net als een oriëntaals tapijt: eindeloze herhalingen van hetzelfde patroon met daarin subtiele veranderingen. Net zo is de oorspronkelijke buikdans. Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen? Dat kun je daardoor voor jezelf beantwoorden.
Nieuwe versiersels
Ik ben in mijn begintijd van mijn zoektocht naar de oorspronkelijke Egyptische buikdans fan geworden van de befaamde zangeres Oum Kalthoum. De live opnames van haar liederen duurden minstens een uur lang. Zij was tijdens de regeringsperiode van president Nasser wekelijks op donderdagavond op de radio. Egyptenaren vertelden mij altijd dat dan de straten in de hele Arabische wereld leeg waren. Deze zangeres werd door haar publiek vaker gevraagd: “herhaal deze passage nog eens”. Toen deed ze dat. En toch was het nooit hetzelfde. Zij dook met al haar kennis en ervaring in eindeloze herhalingen. Hier en daar kwamen er nieuwe versiersels uit de diepte van haar ziel.
Tarab oftewel de hoogste kunst in muziek en dans
Inspiratie was het wonder van haar kunnen. Haar toehoorders herkenden zichzelf in haar emoties waarmee ze zong. En zowel zangeres en muzikanten alsook het publiek kregen vleugels. Ze gingen samen in trance. Duiken in een toestand waar tijd en ruimte niet meer bestaan. Waar je eens bent met alles in je en alles om je heen. Dat noem je ‘Tarab’. Het is de hoogste kunst in muziek en dans.
Inspiratierondje
Ik heb sinds vorig voorjaar een nieuwe leerling in mijn buikdansles in Utrecht. Zij komt uit een andere school en is al een gevorderde buikdanseres. Afgelopen zondag in de buikdansles via Zoom hebben we in tweetallen gewerkt. De een is danseres en de ander haar spiegel. Beiden zetten elkaar op ‘pin video’. Dan zie je alleen de ander en de ander ziet alleen jou. Zij danste samen met een gevorderde buikdanseres die uit mijn school komt. We eindigen het spiegelen altijd met een inspiratierondje. Dan zitten we even bij elkaar en iedereen verteld wat zij als inspiratie van de ander heeft mogen ontvangen. Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen? Meestal gaat het in het inspiratierondje niet om de hoeveelheid technieken. Vaak wordt desondanks dat wel variëteit in de dans opgemerkt bij elkaar.
De muziek werd door haar lichaam gehoord
Diegene die van de andere school afkomstig is, zag bij diegene die ik heb opgeleid iets wat ze heel inspirerend vond. Je zag bij haar dat de muziek door haar lichaam werd gehoord. Ze gaf aan dat ze zelf altijd een stapje laat zien. Dat ze heeft geleerd hoe het eruit moet zien. En niet hoe haar buikdans voelt. Diegene die door mij is opgeleid stond gewoon in een actieve houding bijna stil. Zij had de armen ontspannen naast haar lichaam hangen en luisterde heupwiegend voordat ze echt begon te buikdansen. Dat is niet iets wat je zomaar kan. Ook daarvoor heb je training nodig. Deze training krijg je alleen bij ons.
Laat ik je mijn geheim verklappen
Wil je buikdansen zodat het er mooi uitziet? Of wil je liever dat het goed voelt? Het kan zijn dat je beide wel graag wil. Laat ik je hier nu al mijn geheim verklappen. Wanneer je zo beweegt in je buikdans dat het ook lekker voelt dan ziet het er ook mooi uit. Grappig is dat het vanzelf gaat. Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen? Nee, want vanuit het lekker in je lijf gevoel kan je al in het prille begin dansen. Geleidelijk aan integreert er wat danstechniek. Gewoon omdat je danstechnieken die je al kent, blijft herhalen in een dans. Daardoor maak je ze jezelf eigen. Oefening baart kunst. Herhaling schept integratie.
Anders buikdansen vanuit een gezamenlijke basis
Het zal er wel toe lijden dat elke vrouw net weer anders buikdanst. Wel vanuit een gezamenlijke basis. Anders omdat je een ander lichaam hebt dan de ander. Omdat je de muziek anders beleeft dan de ander. Dat zie je ook in de thuislanden van buikdans. De Egyptische vrouw past de beweging automatisch aan haar eigen lichaam aan. Ze heeft leren buikdansen toen ze leerde lopen. Op die leeftijd ga je nog niet nadenken over hoe je beweegt of danst. Wanneer dat kleine meisje groot wordt en ze blijft buikdansen dan heeft ze een eigen manier van bewegen ontwikkelt. Natuurlijk is er een basis van hoe de vrouwen bewegen. Alleen ze zijn er eerst mee bezig hoe het voelt. En dan pas kijken ze hoe het eruit ziet.
Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen
In de meeste buikdanslessen wordt de beweging benadert vanuit hoe het eruit moet zien. Vaak blijft het er dan bij. Gevoel brengen in dans en beweging is wel iets wat je moet leren. Dat gaat op een volwassen leeftijd niet meer vanzelf. Weet ook wel dat de Egyptische vrouw die van kleins af aan buikdanst ook haar lievelingsbewegingen heeft. Die blijft ze eindeloos herhalen. Toch ziet het er mooi uit. Er zou zich niemand gaan vervelen om erna te kijken. Kan je de vraag nu al zelf beantwoorden? Moet je al veel danstechnieken kennen om mooi te buikdansen?
Plezier beleven aan je lichaam
Wie was je toen je nog jong was? Weet je nog hoe je was als peuter of als kleuter en daarna? Herinner je nog hoe het is om te spelen? Dat gaan we in mijn buikdanslessen doen. Je gaat weer spelen. Spelen met beweging op muziek. Plezier beleven aan je lichaam vind ik zelf belangrijker dan dat je veel pasjes tegelijkertijd leert. Eigenlijk is het meer het afleren van dingen. De terugkeer naar je eigen natuur. Maar hoe doe je dat? Daar gaan mijn buikdanslessen over. En wordt je dan nog wel goed in buikdans? Ik kan je verzekeren van wel. Zelfs beter dan wanneer je van buitenaf zou leren buikdansen. Kom en overtuig jezelf. Kom meedoen met de online buikdanslessen.
Zitten er goede buikdanseressen bij ons in de buikdanslessen?
Kan je wel goed worden door van binnenuit te leren buikdansen? Of anders gevraagd zitten er goede buikdanseressen bij ons in de buikdanslessen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
Meedoen
Wil je meedoen met de online buikdanslessen via Zoom? Van harte welkom. Alleen nog even geduld. De volgende serie begint op 31 maart. Bij inschrijving tot 10 maart ontvang je een Early Bird korting. Schrijf je daarom gelijk in. klik hier.
Vond je dit artikel waardevol? Deel hem dan met je netwerk op Facebook en WhatsApp.
Groetjes,
Sabouschka
Stans
op 12 Feb 2021Sabouschka
op 12 Feb 2021Claire
op 14 Feb 2021Sabouschka
op 16 Feb 2021