Ontspanning en lekker in je lijf gevoel door buikdans
09 januari 2015 

Ontspanning en lekker in je lijf gevoel door buikdans

Ontspanning en lekker in je lijf gevoel door buikdans. Ik hoor van iedereen om me heen dat ze rustig de kerstdagen hebben verbracht evenals oud en nieuw. Het is winter. De winter is een periode van naar binnen gekeerdheid. Toch wil je waarschijnlijk wel blijven sporten. Hoe doe je dat ontspannen en toch fit blijven?

Sportschool

Bij sporten denk je misschien wel zo van “oh je ik heb geen zin maar dat moet dan maar weer”. En je sleept je naar de sportschool waar je je lichaam traint alsof het een ding is wat niet echt bij je hoort. Bewegen moet maar hoe dan als je vooral behoefte hebt aan rust en ontspanning?

8 tips om 2 vliegen met een klap te vangen: bewegen en ontspannen

1.) Zoek een sport die je leuk vind
2.) Gematigd bewegen geeft je alles wat je nodig hebt zonder onnodig extra vrije radicalen te produceren. Dan blijft ook je huid mooi uitzien. Als je ooit een burn out hebt gehad dan is dat heel belangrijk. Of als je topprestaties moet leveren op de werkvloer en liever geen burn out wilt kirjgen. Of als je al wat ouder bent.
3.) Als body en mind samen gaan tijdens de beweging dan ben je meer in evenwicht en beleef je meer plezier.
4.) Bewegen op muziek maakt dat je de tijd vergeet. Het veroorzaakt vanzelf wel de gevoelsexpressie bij jouw manier van lekker bewegen.
5.) Expressie verlenen aan je beweging op muziek is dan het toetje bovenop. Dan ga je vanzelf wel dansen.
6.) Als je een vrouw bent en je geniet dan ook nog eens extra van je vrouwelijke rondingen in je dansbeweging – of als je die niet hebt stel je je deze voor tijdens je dansbeweging – word je daar zachter, ronder en vrouwelijker door.
7.) Als je ontspannen word door te aarden dan kom je meestal al vanzelf uit je hoofd. Je biedt dan een tegenwicht aan het constante denken. Want je bent met al je aandacht bijvoorbeeld bij het contact wat je voeten hebben met de vloer.
8.) Als je dan met aandacht je beweging en de muziek volgt dan knap je vanzelf weer op. Voordat je het weet komt je passie, je hartstocht, terug en sta je te trillen van de vreugde en het geluk. Of sta je te niksen door lekker rustig en zacht in je heupen te wiegen alsof je met de muziek mee gaat neuriën met je lijf.

Waar knap jij het meest van op?

Wat is voor jou het leukst in de buikdansles? Waar knap jij het meest van op? Of als je nog niet op buikdansles zit waar heb je behoefte aan? Wat is jouw wens? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Ontspannen buikdansen

Buikdanslessen Amsterdam

Ontspannen buikdansen en plezier hebben dat kan je verwachten in de buikdanslessen in Amsterdam en in de buikdanslessen in Haarlem. De buikdanslessen in Amsterdam starten aanstaande woensdag weer, op 14 januari.. Er is nog plek. Je bent van harte welkom.
Klik hier om je aan te melden en voor meer informatie.

Buikdanslessen Haarlem

De buikdanslessen in Haarlem, die op donderdag 15 januari beginnen, zitten al bijna vol. Er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. Wil je nog meedoen? Dat kan. Wees er dan snel bij. Klik hier om je aan te melden en voor meer informatie.

Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter, Google en LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 09 Jan 2015

Aan sporten heb ik een grondige hekel, maar niet bewegen is ook geen optie. Dansen heb ik altijd heerlijk gevonden, alleen bleek ballet te zwaar voor mijn knieen en bij andere dansvormen hobbelde ik drie bewegingen achter de groep aan omdat ik links en rechts niet uit elkaar kan houden. Buikdansen was mijn 'redding'. De combinatie van aangename bewegingen, ontspanningsoefeningen en mooie muziek maakt dat ik vrijwel dagelijks even tijd neem om te bewegen. De les is een soort onderhoudsbeurt. Tijdens de warming-up werken we aan ontspanning van het hele lijf. Ook kom ik dan letterlijk en figuurlijk weer stevig met beide benen op de grond te staan. En binnen de lesgroep met elkaar dansen blijft verrukkelijk. Heerlijk alles loslaten en opgaan in de muziek.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Jan 2015

Wat fijn dat je dagelijks vrijwel even de tijd neemt om te bewegen. Ik ben blij dat je het waardeert dat in mijn buikdanslessen het rechts links 'probleem' geen issue is. Dat komt doordat ik vanuit dansimprovisatie en dansexpressie buikdansles geef i.p.v. stapjes aan elkaar rijgen voor de spiegel. Daarin onderscheidt ik mij dan ook van al mijn collega buikdanseressen. Wat fijn dat je het samen buikdansen zo verrukkelijk vindt.

Else
Door

Else

op 09 Jan 2015

Sportschool is ook niks voor mij. Het vrije dansen vind ik heerlijk, maar ook de warming-up doe ik graag. Dat is soms echt zweten. Wat ik heel bijzonder vond was het in jezelf keren en met gesloten ogen de opkomende emoties tot expressie brengen in het dansen (9e les). Vond ik fijn om te doen, dit is eigenlijk gewoon therapie.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 10 Jan 2015

Wat goed dat je de combinatie van mijn lekker-in-je-lijf oefeningen met het vrije buikdansen heerlijk vindt. Elke 9e buikdansles in Amsterdam en Haarlem en elke 3e workshop in Utrecht doen we "authentic movement" en gaan vandaaruit weer terug in de buikdans. Fijn dat je dit zo lekker vond. Het is de lievelingsmanier van buikdansen van mijn vaste leerlingen. Eerlijk gezegd is het ook mijn favoriete werkvorm in dans. Het kan op het moment dat er een bepaalde groepsdynamiek is opgebouwd. Alhoewel het een therapeutisch effect heeft is het de plek waar danstechniek, muziekinterpretatie en eigen gevoelsexpressie integreren. Daardoor ervaar je een groot leermoment. De kunstenares in jezelf word wakker. Je eigen creatief potentieel krijgt een extra boost. Ik ben wel heel benieuwd wat je heel concreet bedoelt met welk therapeutisch effect het voor jou heeft.

Else
Door

Else

op 18 Jan 2015

Mooi zoals je het beschrijft, Sabouschka, duidelijk. Groepsdynamiek is goed; en de helft van de danseressen had natuurlijk wel de ogen gesloten, maar ik voelde me in ieder geval vrij om mij te bewegen zoals ik graag wilde.Tijdens het dansen kwamen het beeld op van het op een grote hoop gooien van alle ervaringen in het leven, te beginnen met de pijnlijke (wie heeft die niet) en daarna mooie momenten vanaf de geboorte en die emoties uitdrukken in mijn bewegingen. Ik voelde deze manier van dansen als een schilderij, dat door de kunstenaar langzaam opgebouwd wordt, een leven dat zich ontplooit vanaf conceptie, daarna geboorte, daarna verschillende stadia van het leven, en daarnaast toch ook voortdurend het verlangen naar bevrijding van alle gedoe.Daarna kwam vanzelf de visualisatie hoe je rijker geworden hieraan kan ontstijgen. Stond op een hoge berg en reikte naar de zon, voelde me stralen en omvatte met mijn energie de hele aarde en danste zo de lucht in. Nou, is dat niet poëtisch beschreven? ;-) Het gaf mij voor dat moment een vrij gevoel en daarna voelde ik me ook nog een tijdje lekker. Dus dat zou je therapeutisch kunnen noemen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Jan 2015

Tot de verbeelding sprekend hoe je je innerlijke reis beschrijft tijdens het buikdansen met de ogen dicht. Zoals een schilderij langzaam door de kunstenaar word opgebouwd zo kun je ook langzaam je buikdans opbouwen. Dan werk je niet meer met danstechniek maar met innerlijke beelden. Door eens in de zo veel tijd zo een innerlijke reis te beleven en in dans om te zetten beleef je een andere benadering voor het maken van een buikdans. Geleidelijk aan ga je ook in een gewone zijnstoestand met de ogen open jouw buikdans vormgeven. Dat doe je dan vanuit je innerlijke bron. De muziek ondersteund dan dit proces. Je laat de muziek binnen en je beweegt op de muziek. De emotie van de muziek mengt zich met jouw emotie. Zo ontstaat jouw buikdans en die is elk moment net weer iets anders. In feite duik je juist in dat gevoel en je trekt uit je gereedschapskist alleen dat wat je nodig hebt. In je gereedschapskist zitten danstechnieken, bewegingskwaliteiten en kennis over hoe je buikdans muziek interpreteert. Alleen dat wat je nodig hebt voor de expressie van jouw gevoel gebruik je. Je staat niet op een berg om dit alles te ontwijken. Nee je duikt er juist in. Je duikt erin en beleefd de emotie volledig opnieuw. En je gaat er buikdansend doorheen. Wanneer je zodoende je cellen bevrijd van die oude programma's (door ze uit te drukken) dan kom je daarna bij je echte vreugde. Je hoeft daarvoor niet eens te weten wat die programma's zijn. Alles wat je gaat doen is het te herbeleven en het maken van het verschil van: "dat was toen en nu is nu." Op deze manier hebben mijn buikdanslessen soms een therapeutisch effect. Dat op weg om je eigen buikdansen te leren maken. Om vanuit body, mind en hart te buikdansen. Deze regelmatige training van het samenbrengen van body en mind zal geleidelijk aan ook een positief effect hebben op je dagelijkse leven.

Else
Door

Else

op 20 Jan 2015

Jij weet het ook beeldend te verwoorden, Sabouschka, duidelijk ook welke processen zich afspelen, in samenspel met elkaar. Ik kan me daar helemaal in vinden! Inmiddels weet ik dat buikdansen zoveel meer is dan wat men over het algemeen denkt dat het is. Even een kleine correctie: Het gevoel dat ik kreeg van die hoge berg was niet het ontwijken, maar echt het ontstijgen, nadát ik in de emotie geweest was - en daar dansend doorheen ging. (Ik was volgens mij niet de enige bij wie er een traantje opkwam tijdens deze ''innerlijke reis-dans"). Daarna was alles klaar. Er hoefde niets meer. Alles mocht. Ik was even helemaal vrij. En inderdaad, het gevoel was: Dat was toen, en nu is nu. Heerlijk. Het was een gevoel voor dat moment, maar nu ik het beschrijf voel ik het weer.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Jan 2015

Wat goed dat je dit gevoel nu weer hebt. Gewoon door de herinnering. Als je het beschrijft dan komt het terug. Dat is toch geweldig!

Riëtte
Door

Riëtte

op 11 Jan 2015

Voor mij is 'het er zijn' in de lessen het belangrijkst ! Ik geniet van alles wat we doen; het warme welkom, de warming up met C-curves, voetrol en allerlei dansoefeningen die we meteen weer mogen loslaten, want die worden vanzelf wel geïntegreerd. Ook het samen dansen, in welk spelletje dan ook, met mijn 'zussen' en natuurlijk de heerlijke muziek, brengen mij altijd een heel goed gevoel !Van authentic movement vind ik het grondwerk heel ontspannend, waardoor je aan het einde met gesloten ogen meer neerzet als je verwacht; je body & mind zijn IN BALANS !Ik heb ontzettend zin om woensdag weer te beginnen ! Liefs Riëttte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 12 Jan 2015

Ik verheug me er ook op om woensdag weer te beginnen met de buikdanslessen in Amsterdam. Tot dan!

Reactie plaatsen