Spelenderwijs Buikdansen en Perfectie loslaten
26 februari 2015 

Spelenderwijs Buikdansen en Perfectie loslaten

Jaren geleden begon ik met het geven van privé buikdanslessen binnen de groep. Wij gaven dit de naam “feed back sessie“. Bij een feed back sessie bereid je zelf een buikdans voor die je dan aan de hele groep presenteert. Er was toen iemand, die zich goed had voorbereid, maar ze vond zichzelf die avond niet in topvorm.  Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten kwam toen nog niet in haar op.

Ze kwam naar me toe, vertelde dat ze slecht had geslapen en liever die avond niet wilde voordansen. Je danst namelijk je eigen buikdans op jouw muziek voor. Je krijgt uitgebreid feed back van mij en de hele groep. Deze feed back word voor je opgeschreven. Je neemt na afloop je schrift met de feed back weer mee naar huis. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten heb ik haar altijd gegund.

Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten

De afspraak is altijd dat je die feed back sessie niet op het laatste nippertje meer kan afzeggen. Anders verlies je je buurt.  Ze wilde perfect haar zelf gemaakte buikdans choreografie  voordansen. Maar ze voelde zich echt beroerd. Ik  luisterde naar haar. Ik begreep haar ook. Toch vond ik het zonde als ze deze kans zou verliezen. Ik ging even nadenken welke tip ik haar kon geven zodat ze wel kon voordansen desondanks haar slechte toestand. Ik wilde haar graag coachen  naar spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten.

Ze zal niets presteren en wel spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten

Uiteindelijk vroeg ik haar om aan de groep te vertellen dat ze zich slecht voelde, niets zal presteren en dat we niets van haar buikdans moesten verwachten.  Daarna danste ze voor. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten ging nu als vanzelf.

Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten heeft haar een mega grote doorbraak opgeleverd

Wat denk je wat er gebeurde? Ze heeft nog nooit zo mooi gedanst! Ze had die avond een mega grote doorbraak. Spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten voor publiek is haar gelukt. Dat heeft haar een mega grote doorbraak opgeleverd. Die doorbraak heeft haar buikdans blijvend ten goede verandert. Hoe kwam dat?

Authentiek zijn

Ze was eerlijk en echt. Ze was authentiek. Ze heeft niet verborgen dat ze zich rot voelde en ze danste desondanks dat wel voor.  Ze omhelsde daardoor wat is. Vanuit die aanvaarding veranderde iets. Ze hoefde niet meer zo te presteren in haar buikdans. Verder afzakken was toch al niet meer mogelijk. Iedereen wist ook al dat ze niets van haar hoefden te verwachten op die avond. Er was geen verwachtingspatroon meer.

Geen verwachtingen meer

Vooral en al had ze zelf geen verwachtingen meer aan zichzelf op dat moment. Zo heeft ze kunnen loslaten. Het hoefde niet meer perfect te gaan want dat was toch al onmogelijk op die avond. Spelenderwijs  buikdansen en perfectie loslaten is haar gelukt. Ze heeft toen bewezen dat ophouden met het zo graag te willen kunnen en tegelijkertijd door blijven gaan met waar je mee bezig bent een groot effect heeft.

Positieve impact op de rest van haar leven

Ik kan me ook voorstellen dat dit een positieve impact op de rest van haar leven heeft gehad.  Ze heeft geleert om haar wens naar perfectie los te laten en weer te spelen in haar buikdans. Ze vertelde me wel jaren later dat ze in mijn buikdanslessen heeft geleert om voor haar werk in het openbaar te spreken.

Semi professionele danseres en choreograaf

Ze heeft zich trouwens sindsdien veel verder ontwikkelt als semi professionele danseres en choreograaf van dansgroep Chakchoukha. Ik zie haar nog steeds telkens weer verder ontwikkelen in haar buikdans. Haar choreografieën zijn prachtig! Ze deed wat een van mijn meest belangrijke dansdocenten van mijn dansstudie, Tony Thatcher, altijd tegen mij zei: “Stop met zo veel te willen en ga door met wat je doet.”

17 tips voor spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten

1.) Ga naar de buikdansles voor je plezier en welzijn. Ga spelen in je buikdans.
2.) Ga spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten. Kom trainen zonder een direct aantoonbaar doel na te jagen.
3.) Duik de tijdloosheid in.
4.) Ontspan en vertraag. Versink als het ware in de wellness van mijn oefeningen.
5.) Onderzoek en speel met de verschillende bewegingen en bewegingskwaliteiten. Volg wel de instructies en geef jezelf permissie om de technieken aan te passen aan jouw eigen lichaam en aan jouw gevoel. Maak je de bewegingen gelijk eigen. Vertaal ze naar je eigen lijf. Weet dat geen perfecte buikdans bestaat.
6.) Onderzoek en speel met je eigen expressieve vermogens. Hoe maak je dezelfde beweging met verschillende zeggingskracht? Klik hier voor meer tips.
8.) Ga jij linksom terwijl iedereen rechtsom gaat? Blijf volhouden. Blijf in de ‘flow’. Wees nieuwsgierig wat er dan gebeurt.
9.) Buig je “fouten” om door ze juist uit te vergroten. Zo integreer je nieuwe bewegingen in je buikdans en ontstaan er interessante elementen in een groepsdans.
10.) Ga door met de buikdanslessen en stop met het te willen kunnen. Vertaal deze vaardigheid dan naar andere levensgebieden.
11.) Leer je waarneming te verhogen door je gevoel te onthouden dat je hebt tijdens een beweging of bij een aanwijzing.
12.) Neem je persoonlijkheid mee in de buikdans. Wees echt, authentiek. Laat los dat het perfect moet. Ga weer spelen.
13.) Verruim je bewustzijn en leer subtiele verschillen waarnemen over je houding en het bewegen. Doe dit zonder oordeel en met de nieuwsgierigheid van een kind. Laat het de tijd duren die het duurt. Ga dit niet forceren. De groei van bewustzijn heeft tijd nodig. Lichaamsbewustzijn heeft ook tijd nodig om waargenomen te worden.
14.) Zeg – als je bijvoorbeeld het voordansen echt niet ziet zitten – tegen de anderen dat je het niet kan. En doe het dan toch. Je zult zien hoe je dat gaat bevrijden van je wens naar perfectie. Niemand verwacht meer iets van je, jezelf ook niet. Je bent vrij om te ‘falen’ of om te ‘winnen’. Zo leer  spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten.
15.) Laad je batterijen weer op door regelmatig te komen buikdansen op deze manier.
16.) Geniet ervan als je batterijen weer opgeladen zijn na de buikdansles.
17.) Moet je af en toe missen? Zoek dan naar manieren om in te halen. Kom lekker veel buikdansen. Hoe vaker je komt buikdansen hoe leuker het word.

Procesgericht leren en spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten

Wat ik hier beschrijf is het procesgericht leren. Het gaat gepaard met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten. Ik had zelf het geluk dat ik mijn danseducatie heb ontvangen op een procesgerichte manier. Ik ben hier zo enthousiast over dat ik in mijn eigen buikdanslessen mijn leerlingen altijd al procesgericht heb laten leren.

In je eigen tijd

Elke vrouw leert in haar eigen tijd. De een leert snel de ander langzaam. Je formuleert je eigen wens/ doelstelling wat je in een dansjaar wilt leren. Daarin begeleid ik je.

Door de bril van je eigen wens

Je kijkt door de bril van jouw wens. Dat kan een heel andere wens zijn dan van iemand anders. Soms heb je echter ook maatjes, vrouwen met soortgelijke wensen. Er is een moment dat je je wens/ leerdoel met elkaar deelt. Ik help jou om jezelf je wens te vervullen. De groep kan jou hierin ook ondersteunen.

Wat helpt jou met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten?

Wat helpt jou het meeste om je batterijen weer op te laden? Wat helpt (of hielp jou ooit) met spelenderwijs buikdansen en perfectie loslaten? Laat het aan elkaar weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.

 

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter , Google+ en LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa´adia
Door

Sa´adia

op 26 Feb 2015

Dank je Sabouschka, voor dit verhaal. Het is mijn verhaal en ik was het alweer bijna vergeten. Het was de eerste keer dat ik niet probeerde om perfect te zijn. Bij de voorbereiding had mijn ambitie me in de weg gezeten. Die avond voelde ik me echt rot en ik wist dat ik in verste verte niet zou kunnen neerzetten wat ik vooraf allemaal had bedacht. Toen ik dat allemaal losliet, heb ik voor het eerst echt gedanst (terwijl ik toen al een paar jaar op les zat). De les uit die ervaring ben ik nooit vergeten. Mijn spreekangst ben ik kwijtgeraakt dankzij het dansen. Ik heb geleerd dat ik minder bezig moet zijn met het neerzetten van een prestatie. Ik ben me meer gaan richten op het proces, met als eerste contact maken met mezelf en daarna contact maken met de toehoorders of toeschouwers. Iedereen leert op een andere manier, maar deze manier werkt voor mij, bevrijdt me én maakt me gelukkig.

Sa´adia
Door

Sa´adia

op 26 Feb 2015

Oh Sabouschka, je had nog een tweede vraag: wat helpt om de batterij weer op te laden? Nou, dat zijn zonder meer je authentic movement sessies. Die zijn geweldig en maken jou tot een unieke lerares. In die sessies komen zoveel dingen samen: gehoor geven aan wat je zelf nodig hebt, terugkeren naar de vrijheid van bewegen die je als kind had, de muziek toelaten, zonder oordeel en zonder ambitie, jezelf toelaten op de muziek, zonder techniek en zonder na te denken, vertrouwen in anderen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Feb 2015

Het klopt Sa'adia, het is jouw verhaal. Ik vind het heel erg leuk dat je reageert. Het was toen het begin van een nieuwe weg voor je in je dans en waarschijnlijk ook in je leven. Dank je wel ook voor wat je schrijft over mijn authentic movement sessies. Dit is werkelijk mijn eigen werk wat ik al tijdens mijn dansstudie heb ontwikkelt. Dit vanuit de wens om het voor westerse vrouwen mogelijk te maken net zo te buikdansen dan mensen van de culturen waar buikdans en de daarvoor gebruikte muziek thuishoren. En het leuke is dat het lukt!

Henriette
Door

Henriette

op 27 Feb 2015

Een heel mooi verhaal die veel zegt over de blijvende antrekkelijkheid van bij jou op les zitten Sabouschka :-) En Sa'adia heeft gelijk: authentic movement is fantastisch! Over je perfectionisme heen stappen is inderdaad een heel herkenbare uitdaging. Hierbij zijn er voor mij ook twee andere dingen die helpen: Zo als heel veel van je leerlingen hebben gemerkt en geleerd: De allerbeste voorbereiding op een optreden is veel naar de muziek luisteren - heel veel. Gewoon lekker lui liggend/zittend/voor het slapen gaan/op de fiets. Dan komen de bewegingen naar je toe... als je ze toelaat. Daarnaast, vindt ik het veel voor elkaar voordansen, zo als we het doen in de lessen, ook goed tegen perfectionisme werken. Als ik een echte mens voor me heb om voor te dansen, gaat het allerminst om het perfecte, maar om het communiceren - heel anders dan als je er voor jezelf mee staat te knoeien :-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Mar 2015

Dank je wel voor je complimenten Henriette. Het geven van authentic movement met buikdans is ook mijn lievelings manier van lesgeven. Wat fijn dat je daar ook zo van houdt. Precies, na die rust komen de bewegingen naar je toe, die je nodig hebt voor de expressie van jouw emotie. Je geeft vorm aan wat bij jou opkomt op de muziek. Het luisteren naar de muziek in veel verschillende situaties maakt, dat je ontspannen kan blijven buikdansen. Het bijkomend effect van het aan elkaar voordansen is, dat een ander veel meer jouw kwaliteiten kan zien. Door deze dan voor je te benoemen kan jij ze zelf ook beter integreren. Dan groeit je dansexpressie spelenderwijs en door plezier. Dat geeft een tegenwicht aan perfectionisme.

Riëtte
Door

Riëtte

op 02 Mar 2015

Wat ontzettend goed om dit te lezen. Ik herken veel, vooral dingen meteen goed te willen doen, terwijl dat niet altijd mogelijk is... Ik leer zoveel bij de lessen en dát laad mij al op ! Ik moet leren los te laten en te gaan in de welness van de les. Leer je waarneming te verhogen door je gevoel te onthouden dat je hebt tijdens een beweging of bij een aanwijzing. > Deze zin moest ik echt een paar keer overlezen voordat ik m begreep ! Ja, ik heb goede moed en het zal tijd nodig hebben ! Groetjes Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Mar 2015

Wat goed dat je het verhaal van Sa'adia hebt gelezen ter inspiratie. Fijn om te horen dat je een zin, die je eerst niet snapte, telkens ging herlezen zodat je hem helemaal op je in laat werken. Zo heb ik dat ook altijd gedaan als mijn eigen dansleraren vroeger iets tegen mij zeiden wat ik niet snapte. Soms duurde het jaren voordat het kwartje viel. Ik ging die wijsheid dan in mijn achterhoofd houden en ging op onderzoek uit totdat het moment kwam dat het op zijn plek viel. Dat doe jij nu ook en dat vind ik heel goed van je. Het is ook een goed leerdoel dat je meer het weldadige gevoel in de buikdansles op gaat zoeken. Het heeft inderdaad tijd nodig. Dat is niet erg als je telkens je batterijen weer op kunt laden en vreugde ervaart.

Svetlana
Door

Svetlana

op 04 Mar 2015

Ik vind het verhaal heel interessant, De eerste jaren probeerde ik alles perfect te doen. Het kostte mij veel energie en het lukte niet, omdat ik niet genoeg ervaring had. Nu ben ik meer bezig met het proces van het leren, Ik luister naar muziek en maak mijn eigen bewegingen. En dansen voor de hele groep helpt veel in je dagelijkse leven!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Mar 2015

Ik ben blij dat je er nu anders mee omgaat met het leren van buikdans. Het is belangrijk om plezier te beleven in het leerproces ook omdat we nooit klaar zijn. Leren is leuk en je word steeds beter. Ik vind je al een hele tijd een mooie buikdanseres. Erg fijn dat je toch hebt doorgezet nadat het in het begin zo moeijlijk voor je was om los te laten dat het perfect moest gaan van jezelf.

Suzan
Door

Suzan

op 04 Mar 2015

Het is inderdaad een hele wijze les die ik van van jou heb geleerd, dat je dingen moet laten ontstaan en de controle dus loslaten. Dat is ook toepasbaar op het gewone leven en werk, krampachtig proberen iets goed te doen levert stress en dan is het resultaat vaak nog niet goed ook. Je kunt beter ontspannen en ergens induiken en dan kijken wat er ontstaat. Dit geldt niet alleen voor je eigen stukje maar ook voor samenwerken met anderen. De controle over anderen hebben we namelijk al helemaal niet en die moet je dus ook niet willen hebben. Met jouw workshops heb ik dat geleerd in de groepsdansen. Het is zo interessant dat er altijd iets moois ontstaat, zonder choreografie, zonder planning, zonder dat iemand iets stuurt. Daarin zag ik dat spelen met het moment en elkaar en de flow altijd tot iets moois leidt. En dat geeft veel vertrouwen en plezier. Jouw rol in die mooie groepsdansen is trouwens niet te onderschatten, je geeft met jouw oefeningen en sfeer de juiste energie mee zodat alles kan ontstaan.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 04 Mar 2015

Wat leuk om van je te horen, Suzan, dat onze groepsdans improvisaties zo diepgaande positieve effecten hebben op het daglijks leven. Dank je wel voor het delen.

Riëtte
Door

Riëtte

op 06 Mar 2015

Hihi, ik kan hierop maar 1 ding zeggen; LIKE LIKE LIKE ! x

Thera
Door

Thera

op 06 Mar 2015

Buikdansen bij Sabouschka brengt me in het hier en nu. Ik vergeet alles, zodra ik binnenkom. Dat is heerlijk. Het speelse kind in me wordt opgewekt door verschillende dingen, zoals het dansen met drie personen in een kring. Al improviserend en op heerlijke muziek kan ik me helemaal laten gaan. De afgelopen keer was de muziek weer helemaal top, al weet ik niet meer hoe de stukken heetten. En een stuk dat ik gehoord heb,kan voor mij de keer erna al weer als nieuw overkomen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Mar 2015

Wat fijn om te horen dat mijn buikdanslessen je onmiddelijk in het hier en nu brengen. Fijn dat je schrijft dat je helemaal kunt laten gaan bij het kringspel. En dat het speelse kind in je wakker word. Zo kun je lekker je batterijen weer opladen.

Reactie plaatsen