4 tips voor meer variatie in je buikdans. Hoeveel variatie moet je hebben in een buikdans? Dat is de grote vraag die veel beginnende leerlingen zich steeds stellen.
De meeste mensen vergissen zich echter wanneer ze denken dat variatie alleen in het aantal gebruikte danstechnieken zit. Ze maken het zichzelf moeilijk door steeds na te denken tijdens het buikdansen. Steeds wanneer je lekker in een beweging zit dwing je jezelf om te wisselen. Herken je dat? Daarom geef ik je 4 tips voor meer variatie in je buikdans.
Een beweging langer volhouden
Een van mijn nieuwe leerlingen in de buikdansles in Amsterdam maakte een hele mooie beweging. Daar had ik graag langer van willen genieten. Helaas wisselde ze gelijk weer van beweging. Haar beweging was zo mooi. Ze gaf achteraf ook aan dat deze goed voelde. Ze kan de volgende keer die beweging gewoon langer volhouden.
Buikdans je voor jezelf of wil je een ander vermaken?
Wat is mis met het feit om te genieten van een beweging en deze net zo lang te herhalen tot er vanzelf verandering in komt? Gaat dat dan wel gebeuren? Misschien en misschien niet. Is het dan erg wanneer het niet gebeurd? Buikdans je voor jezelf of wil je een ander vermaken? Misschien heb je wat aan mijn 4 tips voor meer variatie in je buikdans.
Spannend vind ik namelijk de kwaliteit van je beweging
Nou mij vermaak je het meest wanneer ik zie dat je zelf geniet van een beweging. Dan mag je die beweging blijven herhalen zo lang als je ervan blijft genieten. Spannend vind ik namelijk de kwaliteit van je beweging. En het feit van dat je een bent met jezelf, de muziek en de beweging. Dat blijft boeien.
Kun je de muziek dan nog wel horen?
Het is jammer wanneer je te vlug wisselt van beweging. Dat omdat je daardoor andere aspecten van het buikdansen mist. Kun je de muziek dan nog wel horen? Ontspan je in je beweging of ben je nog steeds bezig met prestatie? Neem je de tijd om een beweging naar een einde te brengen? Of raffel je ze af?
Muzikaliteit en gevoelsexpressie ontwikkel je niet door na te denken wat je volgende stap zal zijn
Muzikaliteit en gevoelsexpressie ontwikkel je niet door na te denken wat je volgende stap zal zijn. Ook het hoe je een beweging maakt van begin tot einde komt dan tekort. Dat zou ik wel allemaal wel zonde vinden. Daarom geef ik je hieronder mijn 4 tips voor meer variatie in je buikdans. Er zijn namelijk ook andere aspecten waarmee je kan variëren.
4 tips voor meer variatie in je buikdans
- Luister naar wanneer de muziek zegt: “volg mij”; melodie of ritme?
- Luister naar wanneer de muziek je toestaat om door de ruimte te bewegen of op de vierkante meter te buikdansen.
- Blijf in een beweging wanneer deze goed voelt.
- Speel met verschillende intensiteiten
Luister naar wanneer de muziek zegt: “volg mij”; melodie of ritme?
Het is eigenlijk vrij makkelijk. Je volgt gewoon de muziek. Daar waar de melodie het sterkst naar voren komt, volg je deze. Wanneer het ritme op de voorgrond staat dan volg je die. Maar wat als ze zo met elkaar zijn verwoven dat je niet meer weet wat je moet volgen? Maak zelf een keuze. Of pak ze dan allebei. Dat kan door een ritmische beweging zacht uit te voeren. Of bij een vloeiende beweging in het ritme te bewegen.
Luister naar wanneer de muziek je toestaat om door de ruimte te bewegen of op de vierkante meter te buikdansen
De muziek zegt eigenlijk heel duidelijk wanneer je op de vierkante meter zou moeten blijven buikdansen. Hoor je wel een riedeltje dan mag je door de ruimte zwieren. In sommige momenten zit er vaart in de muziek. Ook dan mag je door de ruimte bewegen.
Blijf in een beweging wanneer deze goed voelt
Een beweging volledig doorvoelen vraagt lef. Daarvoor heb je het wel nodig om bij die ene beweging een tijdje te blijven. Laat die gedachten dat dit saai zou zijn voorbij gaan zoals de golven van de zee. En geniet van de beweging die je maakt.
Speel met verschillende intensiteiten
Gooi jezelf erin. Voel de muziek. Voel de beweging. Volg de intensiteiten van de muziek. Heb je hartenzeer of iets anders? Gooi het erin. Druk het uit. Je zal je bevrijd gaan voelen achteraf. Je buikdans krijgt daardoor zeggingskracht.
Zeggingskracht
Deze zeggingskracht zag ik van de week bij een van mijn leerlingen in Zaandam. Zij had beginnende migraine. Ze probeerde ze eruit te dansen. Of het is gelukt dat weet ik niet. Maar ze heeft daardoor wel mooi gedanst. Een ander leerling danste haar hartenzeer eruit tijdens onze vorige voorstelling in Haarlem. Het was zo mooi! Ze vertelde me dat ze het moest doen. Dat het een bevrijding was voor haar.
Denk jij soms nog na wanneer je aan het buikdansen bent?
Misschien doe je dat al lang niet meer. Misschien nog af en toe. Wat heeft jou het meest geholpen om uit het denken te komen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.
1 april begint de nieuwe lessenreeks buikdans in Amsterdam
Nee, het is geen grap maar echt. Zin om in te schrijven voor de reeks of een try out les? Of wil je meer details weten? Klik dan hier.
31 maart begint de nieuwe lessenreeks buikdans in Zaandam. Om in te schrijven of voor meer info klik dan hier.
Deel deze blog graag met je netwerk o[p Facebook, WhatsApp enz.
Groetjes,
Sabouschka
Sandre
op 13 Mar 2020Sabouschkas
op 14 Mar 2020Ine van Ameijde
op 20 Mar 2020Sabouschka
op 23 Mar 2020