4 tips voor meer variatie in  je buikdans
12 maart 2020 

4 tips voor meer variatie in je buikdans

4 tips voor meer variatie in je buikdans. Hoeveel variatie moet je hebben in een buikdans? Dat is de grote vraag die veel beginnende leerlingen zich steeds stellen.

De meeste mensen vergissen zich echter wanneer ze denken dat variatie  alleen in het aantal gebruikte danstechnieken zit. Ze maken het zichzelf moeilijk door steeds na te denken tijdens het buikdansen. Steeds wanneer je lekker in een beweging zit dwing je jezelf om te wisselen. Herken je dat? Daarom geef ik je 4 tips voor meer variatie in je buikdans.

Een beweging langer volhouden

Een van mijn nieuwe leerlingen in de buikdansles in Amsterdam maakte een hele mooie beweging. Daar had ik graag langer van willen genieten. Helaas wisselde ze gelijk weer van beweging. Haar beweging was zo mooi. Ze gaf achteraf ook aan dat deze goed voelde. Ze kan de volgende keer die beweging gewoon langer volhouden.

Buikdans je voor jezelf of wil je een ander vermaken?

Wat  is mis met het feit om te genieten van een beweging en deze net zo lang te herhalen tot er vanzelf verandering in komt? Gaat dat dan wel gebeuren? Misschien en misschien niet. Is het dan erg wanneer het niet gebeurd? Buikdans je voor jezelf of wil je een ander vermaken? Misschien heb je wat aan mijn 4 tips voor meer variatie in je buikdans.

Spannend vind ik namelijk de kwaliteit van je beweging

Nou mij vermaak je het meest wanneer ik zie dat je zelf geniet van een beweging. Dan mag je die beweging blijven herhalen zo lang als je ervan blijft genieten. Spannend vind ik namelijk de kwaliteit van je beweging. En het feit van dat je een bent met jezelf, de muziek en de beweging. Dat blijft boeien.

Kun je de muziek dan nog wel horen?

Het is jammer wanneer je te vlug wisselt van beweging. Dat omdat je daardoor andere aspecten van het buikdansen mist. Kun je de muziek dan nog wel horen? Ontspan je in je beweging of ben je nog steeds bezig met prestatie? Neem je de tijd om een beweging naar een einde te brengen? Of raffel je ze af?

Muzikaliteit en gevoelsexpressie ontwikkel je niet door na te denken wat je volgende stap zal zijn

Muzikaliteit en gevoelsexpressie ontwikkel je niet door na te denken wat je volgende stap zal zijn. Ook het hoe je een beweging maakt van begin tot einde komt dan tekort. Dat zou ik wel allemaal wel zonde vinden. Daarom geef ik je hieronder mijn 4 tips voor meer variatie in je buikdans. Er zijn namelijk ook andere aspecten waarmee je kan variëren.

4 tips voor meer variatie in je buikdans

4 tips voor meer variatie in je buikdans

  1. Luister naar wanneer de muziek zegt: “volg mij”; melodie of ritme?
  2. Luister naar wanneer de muziek je toestaat om door de ruimte te bewegen of op de vierkante meter te buikdansen.
  3. Blijf in een beweging wanneer deze goed voelt.
  4. Speel met verschillende intensiteiten

Luister naar wanneer de muziek zegt: “volg mij”; melodie of ritme?

Het is eigenlijk vrij makkelijk. Je volgt gewoon de muziek. Daar waar de melodie het sterkst naar voren komt, volg je deze. Wanneer het ritme op de voorgrond staat dan volg je die.  Maar wat als ze zo met elkaar zijn verwoven dat je niet meer weet wat je moet volgen? Maak zelf een keuze. Of pak ze dan allebei. Dat kan door een ritmische beweging zacht uit te voeren. Of bij een vloeiende beweging in het ritme te bewegen.

Luister naar wanneer de muziek je toestaat om door de ruimte te bewegen of op de vierkante meter te buikdansen

De muziek zegt eigenlijk heel duidelijk wanneer je op de vierkante meter zou moeten blijven buikdansen. Hoor je wel een riedeltje dan mag je door de ruimte zwieren. In sommige momenten zit er vaart in de muziek. Ook dan mag je door de ruimte bewegen.

Blijf in een beweging wanneer deze goed voelt

Een beweging volledig doorvoelen vraagt lef. Daarvoor heb je het wel nodig om bij die ene beweging een tijdje te blijven. Laat die gedachten dat dit saai zou zijn voorbij gaan zoals de golven van de zee. En geniet van de beweging die je maakt.

Speel met verschillende intensiteiten

Gooi jezelf erin. Voel de muziek. Voel de beweging. Volg de intensiteiten van de muziek. Heb je hartenzeer of iets anders? Gooi het erin. Druk het uit. Je zal je bevrijd gaan voelen achteraf. Je buikdans krijgt daardoor zeggingskracht.

Zeggingskracht

Deze zeggingskracht zag ik van de week bij een van mijn leerlingen in Zaandam.  Zij had beginnende migraine. Ze probeerde ze eruit te dansen. Of het is gelukt dat weet ik niet. Maar ze heeft daardoor wel mooi gedanst. Een ander leerling danste haar hartenzeer eruit tijdens onze vorige voorstelling in Haarlem. Het was zo mooi! Ze vertelde me dat ze het moest doen. Dat het een bevrijding was voor haar.

Denk jij soms nog na wanneer je aan het buikdansen bent?

Misschien doe je dat al lang niet meer. Misschien nog af en toe. Wat heeft jou het meest geholpen om uit  het denken te komen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

1 april begint de nieuwe lessenreeks buikdans in Amsterdam

Nee, het is geen grap maar echt. Zin om in te schrijven voor de reeks of een try out les? Of wil je meer details weten? Klik dan  hier.

31 maart begint de nieuwe lessenreeks buikdans in Zaandam. Om in te schrijven of voor meer info klik dan hier.  

Deel deze blog graag met je netwerk o[p Facebook, WhatsApp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sandre
Door

Sandre

op 13 Mar 2020

Mooie blog, Sabouschka! Als ik dans, probeer ik blanco te zijn. Het is heerlijk om volledig in de muziek te gaan en in het moment te zijn. Dat lukt echt niet altijd. Het helpt dan om even alle invloeden van buiten af te schermen. Tijdens een optreden draai ik mijn rug naar het publiek bijvoorbeeld met een achtje tot ik weer bij mijn gevoel ben. Voor het publiek is dat spannend om te zien. Het helpt ook om te luisteren naar je lichaam. Als een beweging fijn of verrassend voelt, is het plezierig om dat al dansend verder te ontdekken. Thuis oefenen op combinaties van bewegingen helpt ook. Zo vul je je gereedschapskist. Tijdens het dansen merk ik dan ineens dat ik zo'n combinatie inzet.

Sabouschkas
Door

Sabouschkas

op 14 Mar 2020

Dank je wel voor jouw tips hoe je bij je gevoel kan komen. Leuk ook dat je laat weten dat je in de herhaling van een beweging veel kunt ontdekken. Zo weet je dat het alles andere dan saai is om in een beweging te blijven.

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 20 Mar 2020

Hallo Sabouschka, Heel herkenbaar wat je schrijft over het willen variëren in de dans. Het grappige is dat ik in het begin nog over weinig of geen techniek beschikte en dan juist wilde variëren, omdat ik het anders saai vond. Nu ik wat langer dans en over een klein beetje meer techniek beschik, kan ik het wat meer loslaten. Ik ging in het begin al wel op in de muziek, maar was tegelijk in gedachten bezig met wat ik zou kunnen doen. Nu doe ik dat niet meer zo en luister naar de muziek, terwijl de beweging daaruit volgt. Nu wordt het voor mij de kunst om de beweging lange vast te houden 😉. Ik zou het wel leuk vinden om meer technieken tot mijn beschikking te hebben. Zoals Sandre zegt, een gereedschapskist of in mijn geval een kistje.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 23 Mar 2020

Fijn om te horen hoe je nu meer in je buikdans en de muziek kunt opgaan zonder na te denken wat je volgende stap zal zijn. Dat je de beweging vanzelf laat opkomen vanuit je lijf gestimuleerd door de muziek. Een beweging langer volhouden betekent ook je eigen oordeel daarover los te laten. Waarom zou je niet eens saai mogen dansen? Zou je jezelf dezelfde vraag stellen tijdens de beoefening van bijvoorbeeld yoga? Buikdans is een podiumkunst. Maar optreden vanaf het prille begin is leuk maar het hoeft niet. Je kan ook buikdansen zonder ooit op te treden. Of ermee wachten tot de dans zich meer heeft ontwikkelt in jezelf. Of je accepteert je eigen niveau en laat de wereld zien waar jij zo'n plezier aan beleefd. Gaat het dan nog om kunstmatige vanuit het denken geproduceerde variatie? Of meer om de expressie van jezelf op dit moment? Bij jou zie ik het liefst jouw stralende lach Ine. Die heb je wanneer je geniet. Dat is jouw handelsmerk zou je kunnen zeggen. En jou ingang naar het ontwikkelen en verfijnen van jouw buikdans. Meer technieken krijg je geleidelijk aan. Deze moet je altijd eerst verteren als het ware. Dat doe je door bij het buikdansen bij die beweging te blijven die net zo lekker voelt. Dan integreer je deze danstechniek. Dan pas ben je vrij om de volgende te leren.

Reactie plaatsen